Evinizin temel parçalarından biri kuşkusuz koltuklarını. Uzun yıllar kullanılacak bu parçaları almadan önce neye dikkat etmeniz gerektiğini bilirseniz işleriniz daha hızlı şekilde ilerler.

İşte bu yüzden, biz de şimdi bu konuya değinelim dedik. Koltuk almadan önce neye dikkat etmeniz gerekenleri anlatıp sonrasında da çokça örnek sunacağız.

Hazırsanız başlayalım.

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

1. Fizilksel Özelliğinize ve İhtiyacınıza Uygunluğuna Bakın!

Dekorunuz için koltuk almadan önce ilk bakacağınız şey, alacağınız parçaların tüm aile üyelerine uygun olup olmadığını kestirmek.

Ailenizde uzun boylu biri varsa onun bacaklarının rahatça manevra yapabileceği bir koltuğa yönelmelisiniz. Ya da kısa boylu ağırlıklı bir aile ortamıysa yerden çok yüksek olmayan koltukları tercih etmelisiniz.

Koltuğun yüksekliği ne kadar önemliyse genişliği de bir o kadar önemli! Bazıları koltukta otururken bacaklarını toplamayı sever, bazıları uzanmak ister. Bütün bu ihtiyaçları düşünerek hareket etmelisiniz.

Not: Almadan önce üstünde oturma testleri yaparsanız bu sorun ortadan kalkar.

Salon, İskandinav, Beyaz, Hasır, Ahşap Mobilya, Koltuk takımı, Hasır puf, Halı, Salon halısı, Dolap, Kırlent, Ev tekstili, Beyaz koltuk

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

2. Koltuğun İskeleti İçin Kaliteden Ödün Vermeyin!

Koltuk iskeleti aslında size uzun yılların garantisini veren en önemli şey. Çünkü koltuk kumaşı, süngeri vb. gibi şeyler iskelet sağlam olduğu sürece kolayca değiştirilebilir.

Bu noktada sizin için en iyi seçenek ahşap çerçeveye sahip bir iskelettir. Metal ya da yonga levha şeklindeki çerçeveler ise kaçınmanız gerekenler.

Not: Alacağınız koltuk takımına verilen garanti çok önemli! Koltuğu satın almadan önce hakkında her bilgiyi edinin ve garantisini taahhüt altına alın!

Öncesi / Sonrası, Kendin Yap, Koltuk boyama

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

3. Ne Tür Yastık İstediğinizi Belirleyin!

Otururken yumuşacık olsun içe gömüleyim mi diyorsunuz yoksa ben sert koltuk severim mi?

İşte bu sorunun yanıtı ne tür yastığa sahip bir koltuk arayacağınızı belirleyecek. Pofuduk formdaki koltukların çoğu içinde elyaf olduğu için yumuşacıktır. Hatta daha kalitelisine bakarsanız tüyle doldurulmuşunu da bulabilirsiniz. 

Sert olanların da genellikle içi süngerle doludur. Sıkıştırılmış süngerden ötürü bu tür yastıklara sahip koltuklar sert bir yapıya sahiptir.

Not: Bunu belirlerken de fiziksel özelliklerinize göre hareket edebilirsiniz.

Salon, Bohem Dekorasyon, İskandinav, Beyaz, Turuncu, Koltuk takımı, Duvar rafı, Duvar dekorasyonu, Tül perde, Perde, Avize, Aydınlatma, Şömine, Taş duvar, Ev bitkisi, Sandalye, Kırlent, Ev tekstili, Pencere duvar dekoru, Orta sehpa, Sehpa, Halı, Salon halısı

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

4. Kumaş Seçimini Alana Uygun Yapın!

Kumaş seçimini alana uygun yapmaktan kastımız dekore uygun desen falan seçmeniz değil! O da çok önemli bir faktör ama asıl önemli olan koltuklarınızı kullanacağınız alanın aldığı güneş miktarı!

Örneğin koltuğunuzu pencere önüne yerleştirecekseniz ya da koltuğunuz güneşle yakın temasta olacaksa renginin solmaması için sentetik kumaşları tercih etmelisiniz.

Güneş dışında diğer bir faktör de küçük çocuklu ya da evcil hayvanlı bir evde yaşıyor olmanız. Eğer böyle bir evde yaşıyorsanız alacağınız koltuk kumaşlarının kolayca temizlenmesine, tüylenmeye karşı dayanıklı olmasına dikkat etmelisiniz.

Not: Nubuk ya da deri yüzeye sahip koltuklar kolay temizlenir, tüy de tutmaz ama evcil hayvanlarınızın tırmalamalarından çok kolay şekilde etkilenir. Bu yüzden uzak dursanız iyi olur.

Mutfak, Amerikan Mutfak, Mutfak adası, Beyaz, Siyah, Hasır, Jüt halı, Halı, Ekose desen, Desenler, Çiçekli desen, Jaluzi, Küçük mutfak dekorasyonu, Ev bitkisi, Berjer, Mutfak aksesuarları, Cam Ankastre, Ankastre, Koltuk takımı, Tül perde, Perde, Masif ahşap, Ahşap masa, Thonet sandalye, Sandalye, Puf, Çıtalarla duvar dekorasyonu, Avize, Aydınlatma, Kırlent, Ev tekstili, Masa üstü dekoratif obje, Ev Aksesuar, Duvar dekorasyonu

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

5. Ölçmeden İşe Başlamayın!

Ev taşıma fasıllarında en komik sahneler hep ölçülmeyen koltukların eve konulmaya çalışmasında yaşanır. Taşıyan kişilerin yaptığı sayısız manevra sonucunda şanlıysanız aldığınız koltuk çizik almadan yerine ulaşır. Ama dediğimiz gibi şanslıysanız!!!

İşte bu yüzden işi riske atmamak için öncelikle koltuğu koyacağınız alanı sonra da geçiş güzergahlarını ölçmelisiniz.

Not: Koltuğu yerleştireceğiniz alan çok geniş değilse köşe koltuk iyi bir kurtarıcı olur. Hem geniş oturma alanı sağlar hem de çok parçadan sizi kurtarır.

Oturma Odası, Beyaz, Yeşil, Çıtalarla duvar dekorasyonu, Çatı katı, Dubleks evler, Sarı, Köşe koltuk, Koltuk takımı, Orta sehpa, Sehpa, Halı, Parke

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

6. Temizlik Anlarını Da Düşünün!

Yerden yüksek koltuklar genellikle altına bir şeyler kaçtığı için çok sevilmez. Çocuğunuzun ya da kedinizin topu sürekli o koltuk altlarına yuvarlanır.

Ama bu koltukların önemli bir avantajı temizliği kolay hale getirmeleri. Her tür süpürgenin kolaylıkla giribileceği bir koltuk, size temizlik anlarında "iyi ki" dedirtir.

Not: Yerden yüksek bir koltuk almak istemiyorsanız aradaki mesafenin minimum olduğu parçalara odaklanın.  

Salon, İskandinav, Koltuk takımı, Gri, Turuncu, Hardal, İskandinav berjer, Duvar rafı, Duvar dekorasyonu, Kırlent, Ev tekstili, Kitaplık, Orta sehpa, Sehpa, Vazo, Ev Aksesuar, Ev bitkisi, Halı, Salon halısı

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

7. Fonksiyonellik Hayat Kurtarır!

Burada bahsedeceğimiz temel şey alacağınız koltuğun yeri geldiğinde yatağa dönüşebiliyor olması!

Her koltuğun illaki açılıp yatak olması gerekmiyor. Geniş oturuma sahip bir koltuk kırlentler kenara atıldıktan sonra tek kişi için yatağa kolayca dönüşebilir.

Not: En azından bir tanesi bu şekilde olsa fena olmaz.

Salon, Modern, Gri, Yeşil, Beyaz, Köşe koltuk, Koltuk takımı, Uzanma koltuklu köşe, Halı, Salon halısı, Orta sehpa, Sehpa, Cam orta sehpa, Vazo, Ev Aksesuar, Pampas otu, Avize, Aydınlatma, Salon avizesi, Fon perde, Perde, Tül perde, Çizgili desen, Desenler, Kırlent, Ev tekstili, Lambader

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

8. Fiyat Araştırması Yapmadan Almayın!

Bu maddeyi sonlara aldığımıza bakmayın! Aslında yapacağınız ilk şeylerden biri.

Koltuk takımları üretici firmalarda her zaman daha uygun fiyata olur. Aracı mağazalarda ise her biri kendine göre kâr koyar üstüne. Bu yüzden de fiyatlar arasında çok farklılık olur. Size bu aşamada düşen, önce internetten sonra da bizzat firmalardan fiyatlar almak...

Not: Mobilya alırken imkanınız varsa üretici firmaların olduğu yerlere gidin. Siteler, Modoko, Masko, Mobiliyum gibi yerlerde birçok üretici bulunduğu için hem daha ucuza alırsınız hem de üretici firma sizin istediğinize göre model üzerinde değişiklik yapabilir.

Salon, Art deko, Beyaz, Parlament mavisi, Siyah, Gümüş, Gri duvar, Çıtalarla duvar dekorasyonu, Koltuk takımı, Halı, Salon halısı, Kırlent, Ev tekstili, Çizgili desen, Desenler, Orta sehpa, Sehpa, Avize, Aydınlatma, Salon avizesi, Tavan dekorasyon, Fon perde, Perde, Ayna çerçeve, Aynalı aksesuar, Tablo, Duvar dekorasyonu

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

9. Çok Parçalı Olmasa İyi Olur!

Koltuk takımı deyince içinde çok parça olan bir set gelmesin aklınıza!

İnanın sadelik her zaman işe yarar. Hele ki küçük evlerde! Bu yüzden koltuk takımı alırken temelde iki kanepenin olmasına ya da alana göre bir köşe koltuk olmasına bakın.

Berjerler, orta sehpalar ya da puflar eviniz çok genişse devreye girsin.

Not: Berjer ihtiyacınızı rattan sandalye ile karşılamanız mümkün. Temelde iki kanepeniz olduktan sonra yeriniz varsa tekli satılan parçalarla hem çeşitlilik sağlarsınız hem de istemediğiniz tekli koltuktan kurtulursunuz.

Salon, Modern, Gri, Siyah, Beyaz, Koltuk takımı, Gri koltuk, Duvar rafı, Duvar dekorasyonu, Çerçeve, Ev bitkisi, Orta sehpa, Sehpa, Halı, Salon halısı, Sandalye, Yemek masası, Fon perde, Perde, Tül perde, Geometrik desen, Desenler

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

10. Bolca İlham Alın!

Ne istediğiniz ruh halinize göre değişiklik gösterir. Bu yüzden koltuklarınızı almadan önce bolca ilham alacak dekorlar inceleyin.

Farklı evlerde yapılmış dekorlara baktıktan sonra neyi en çok istediğiniz daha net bir şekilde ortaya çıkar.

Not: Madem ilham dedik... O zaman size birçok örnek sunalım!

Salon, Modern, Beyaz, Gri, Yeşil, Beyaz koltuk, Gri koltuk, Berjer, Koltuk takımı, Modern chesterfield, Kırlent, Ev tekstili, Halı, Salon halısı, Fon perde, Perde, Tül perde, Ev bitkisi, Parke, Avize, Aydınlatma, Salon avizesi, Led aydınlatma, Altın

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, İskandinav, Modern, Beyaz, Bej, Krem, Turuncu, Köşe koltuk, Koltuk takımı, Orta sehpa, Sehpa, Halı, Salon halısı, Çıtalarla duvar dekorasyonu, Ev bitkisi, Parke, Kırlent, Ev tekstili

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, Beyaz, Krem, Hardal, Koltuk takımı, Fon perde, Perde, Tül perde, Halı, Salon halısı, Berjer, Hasır dolap, Avize, Aydınlatma, Salon avizesi, Modern, Bohem Dekorasyon

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, İskandinav, Beyaz, Krem, Bej, Vizon, Ahşap Mobilya, Koltuk takımı, Fon perde, Perde, Tül perde, Rattan sandalye, Sandalye, Yemek masası, Çerçeve, Avize, Aydınlatma, Salon avizesi, Jüt halı, Halı, Parke, Abajur, Dekoratif Objeler, Cam orta sehpa, Orta sehpa

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, Modern, İskandinav, Yeşil, Beyaz, Bej, Krem, Koltuk takımı, Kırlent, Ev tekstili, Fon perde, Perde, Kahverengi, Duvar rafı, Duvar dekorasyonu, Duvar Nişleri, Orta sehpa, Sehpa, Halı, Salon halısı, Salon avizesi, Avize, Aydınlatma, Ayna

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, Modern, Beyaz, Mavi, Koltuk takımı, Tül perde, Perde, Halı, Salon halısı, Ahşap Mobilya, Yan sehpa, Sehpa, Lambader, Aydınlatma, Sandalye

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, Modern, Beyaz, Pudra pembe, Koltuk takımı, Abajur, Aydınlatma, Çıtalarla duvar dekorasyonu, Ev bitkisi, Orta sehpa, Sehpa, Halı, Salon halısı, Tül perde, Perde, Fon perde, Dekoratif Objeler, Tv ünitesi, Tv ünitesi aksesuarları, Ev Aksesuar, Avize, Salon avizesi

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, Eklektik, Modern, Art deko, Beyaz, Krem, Bej, Gri, Bordo, Kahverengi, Fon perde, Perde, Tül perde, Koltuk takımı, Tv ünitesi, Tv ünitesi aksesuarları, Ev Aksesuar, Çıtalarla duvar dekorasyonu, Altın, Halı, Patchwork halı, Yuvarlak sehpa, Sehpa, Avize, Aydınlatma, Salon avizesi, Kırlent, Ev tekstili, Sandalye

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, Modern, Beyaz, Kırmızı, Siyah, Koltuk takımı, Antrasit , Berjer, Orta sehpa, Sehpa, Tablo, Duvar dekorasyonu, Fon perde, Perde, Tül perde, Ev bitkisi, Saksı, Cam orta sehpa, Kırlent, Ev tekstili, Yan sehpa, Tv ünitesi, Tv ünitesi aksesuarları, Ev Aksesuar, Mermer

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, Modern, Beyaz, Beyaz koltuk, Mavi, Yeşil, Kahverengi, Koltuk takımı, Orta sehpa, Sehpa, Halı, Jaluzi, Perde, Kırlent, Ev tekstili, Avize, Aydınlatma, Metal duvar saati, Sandalye, Yemek masası, Ahşap Mobilya, Parke, Laminant parke, Tablo, Duvar dekorasyonu

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, İskandinav, Beyaz, Bej, Yeşil, Köşe koltuk, Koltuk takımı, Berjer, Orta sehpa, Sehpa, Kahverengi, Fon perde, Perde, Tül perde, Halı, Salon halısı, Ev bitkisi, Saksı, Parke, Bohem Dekorasyon, Kırlent, Ev tekstili

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

#Koltuk takımı modelleri

Salon, Modern, Beyaz, Bej, Turuncu, Altın, Koltuk takımı, Berjer, Krem, Fon perde, Perde, Tül perde, Orta sehpa, Sehpa, Tablo, Duvar dekorasyonu, Avize, Aydınlatma, Salon avizesi, Parke, Çıtalarla duvar dekorasyonu, Ev bitkisi

Koltuk Takımı Alacaklar İçin Tavsiyeler ve Örnek Modeller

Pinlemek isteyenlere...