Bu yazımızda, dekorasyon tarzlarının asi ve gösterişi seven çocuğundan bahsedeceğiz: Art deko stil. Art deko, 1920'lerde ortaya çıkan ve 1930'lu yıllarda etkisini artıran bir stil. İlk etapta, mimari yapılarda kendini gösteren bu tarz, daha sonra bütün alanlara yayıldı.
Art dekonun kaynağı ile ilgili farklı yaklaşımlar olsa da, net olan şey, bu tarzın ekonomik sıkıntılara inat ortaya çıktığı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra başlatılan kemer sıkma politikasına bir tepki olarak doğan art deko, "inadına lüks" diyen bir felsefeye sahip.
Kökeni ve gelişimiyle geniş bir geçmişe sahip olan bu tarzın bizi ilgilendiren kısmı, dekorasyona nasıl uyarlandığı! Yazımızda da detaylı bir şekilde buna yer vereceğiz.
Zaman kaybetmeden başlayalım mı?
Art Deko Stilin Temel Özellikleri
Lüks Lüks Lüks
Art dekonun en çok sevdiği şey, lüks de lüks. Bunun için hiçbir şeyden kaçmıyor. İlk zamanlarında; altın, gümüş, cila ve zümrüt gibi değerli madenlerin sık kullanıldığı bu tarz, zamanla her kesime hitap eder hale geldi. Çünkü endüstriyel gelişmelerle bakır, krom ve plastik gibi materyaller de oldukça gösterişli bir hal aldı.
Banyo paspası, Banyo, Banyo seramikleri, Art deko, Klasik, Banyo aynası, Banyo aydınlatması, Ayna
Sütunlar, Katmanlı Objeler
Art deko için sütünlar ve katmanlı objeler çok önemli. Bu tarzda, mimari yapı görünümü pek seviliyor.
Salon, Art deko, Altın, Dubleks evler, Tavan dekorasyon, Orta sehpa, Aydınlatma, Salon avizesi, Siyah, Duvar Nişleri, Ev Aksesuar, Avize, Sehpa üstü aksesuarı, Modern klasik, Asma tavan
Yansıtıcı Yüzeyler
Lüks ve kalitenin sevildiği bir tarzda alanın ışıldaması gerekir. Bunun için de olmazsa olmaz, ayna.
Art deko, Ayna
Değerli Taşlardan Esinti
Art deko tarzda renkler oldukça gösterişli ve cesur. Zümrüt, yakut ve elmas gibi değerli taşların yansıması olan renk tonları, bu tarz için önemli noktalardan.
Salon, Aynalı mobilya, Yeşil, Ördek başı yeşili, Halı, Gri duvar, Ayna, Art deko, Gri
Keskin Hatlı Desenler
Art dekoda kelebekleri ve çiçekleri görmezsiniz. Bu tarz, daha keskin hatlı geometrik desenleri seviyor.
Salon, Art deko, Glam dekor, Bank, Mermer, Ayna, Duvar ayna kaplama, Krem, Aynalı mobilya, Yemek Odası, Spot aydınlatma, Odak mobilya
Metal Dokular
En az ayna kadar yansıtma özelliği sağlayan bir parça da metal materyaller. Art deko tarza göre metale yer verirken elinizi korkak alıştırmayın! Her alanda mutlaka kullanın!
Salon, Orta sehpa, Halı, Beyaz halı, Berjer, Fon perde, Konsol, Mor, Gramafon, Perde, Art deko
Büyük Formlar
Art deko için önemli bir özellik de, büyük parçaları kullanmak. Bu tarza göre dekorasyon yapacaksanız alacağınız her şeyde büyük formları seçmekten çekinmeyin!
Oturma Odası, Krem, Zümrüt yeşili, Aydınlatma, Taşlı avize, Duvar dekorasyonu, Tavan dekorasyon, Duvar Nişleri, Orta sehpa, Ev Aksesuar, Tablo, Halı, Art deko, Mermer masa, Mavi, Çıtalarla duvar dekorasyonu, Aplik, Gömme dolap, Şömine, Mermer, Mermer sehpa
Sofistike Parçalar
Art dekoda sofistike parçalar, kalite algısını yükseltmek için mutlaka kullanılmalı. Sofistike his sağlayacak parçalara örnek isterseniz de, mermer mobilyaları verebiliriz.
Salon, Art deko, Bej, Mavi duvar, Bordo, Köşe koltuk, Koltuk takımı, Fon perde, Perde, Zebra Perde, Aydınlatma, Salon avizesi, Tablo, Duvar dekorasyonu, Mermer sehpa, Metal ayaklı sehpa, Sehpa, Orta sehpa, Yan sehpa, Metal duvar saati, Fener, Ev Aksesuar, Sehpa üstü aksesuarı, Halı, Salon halısı
Sanatsal Objeler
Sanatsal objeleri de unutmayalım. Göz alıcı bir tablo ya da değerli bir vazonun, art dekoda yeri her zaman var.
Yemek Odası, Mermer masa, Sandalye, Tablo, Duvar dekorasyonu, Fon perde, Perde, Konsol, Ev Aksesuar, Konsol üzeri dekoratif objeleri, Vazo, Çerçeve
Egzotik Figürler
Art dekoda Mısır ve Aztek mimarisinden esintiler olduğu söylenir. Bundandır ki bu tarz, içinde bolca güneşten parçalar ve çıplak figürler barındırır.
Metal duvar aksesuarı, Tablo, Duvar dekorasyonu, Art deko
Art Deko Stile Göre Dekorasyon
Bu bölümde, art deko stile göre nasıl dekorasyon yapmanız gerektiğini konuşacağız. Hangi renkleri seçeceğinizden hangi materyalleri edinmeniz gerektiğine kadar her şeyi örnek modeller üzerinden irdeleyeceğiz.
Renk
Art deko stile göre yapacağınız dekorasyonda ilk olarak, renklerden başlayalım. Bu stil için önemli olan renkler, güçlü ve cesur renklerin yanına karışan yansıtıcı tonlar. Yani; mavi, yeşil, kırmızı, mor, siyah gibi cesur renklere karışan gold, gümüş, bakır ve krom gibi.
Ayna, Taşlı avize, Dekoratif Objeler, Parlament mavisi, Mavi, Avize, Salon avizesi, Salon halısı, Halı, Gri, Kırlent, Tv ünitesi, Sehpa üstü aksesuarı
Geometrik Formlar
Art deko stile göre yapacağınız dekorasyonda geometrik formlar mutlaka olmalı. Seçtiğiniz mobilyalardan kullanacağınız kumaşlara kadar her noktada geometrik şekillere yer vermelisiniz.
Salon, Şamdan, Mumluk, Krom aksesuarlar, Ayna, Dekoratif ayna, Lambader, Aynalı sehpa, Metal ayaklı sehpa, Çiçekler, Koltuk örtüsü, Kırlent, Kılıflı koltuk, Ev Aksesuar, Sehpa üstü aksesuarı, Gri, Ikea
Materyal
Tarzınız art dekoysa aynasız ve metal materyalsiz bir dekorasyon düşünmeyin! Çünkü, bu tarz endüstriyel parçaları seviyor. Ahşap gibi doğal materyallerin bu tarzda yeri yok.
Zigon sehpa, Aynalı mobilya, Aynalı sehpa, Ayna, Abajur, Duvar kağıdı
Zemin
Art deko stilde zeminler de parıldamalı. Bu yüzden, mermer ya da parlak fayanslar kullanabilirsiniz.
Hol, Dresuar, Dresuar dekorasyonu, Dekoratif ayna, Puf, Duvar dekorasyonu
Mobilya
Art deko stil için seçeceğiniz mobilyalar, keskin hatlı ve büyük formlarda olmalı. Mobilyalarınızda ayna ya da metal detaylar da olursa tadından yenmez.
Halı, Salon, Orta sehpa, Aynalı sehpa, Aynalı mobilya, Berjer, Kahverengi, Büyük salon, Art deko, Klasik, Yemek Odası, Ayna
Aydınlatma
Art deko stile göre dekorasyon yaparken bakacağınız bir nokta da aydınlatma. Bu tarz için seçeceğiniz aydınlatmanın dikkat çekici, keskin hatlı ve ve -tabi ki- büyük formlu olması gerekiyor.
Yemek Odası, Baklava ayna, Somon Rengi, Pembe, Gri, Yapay çiçekler, Masa dekoru, Gümüş, Avize, Taşlı avize, Asma tavan, Jardinyer