Oturma odanızda 3 metrelik bir kanepe veya güzel büyük bir konsol için yer yoksa, yalnız değilsiniz. Bir apartman dairesinde yaşayanlar için bu genişlikte alanlar muazzam bir ayrıcalık anlamına geliyor.

Eğer sizde de durum farklı değilse, sınırlı yaşam alanınızı bir sorun olarak görmeyi bırakıp, kendinizi bu duruma meydan okuyan yaratıcı bir tasarımcı olarak görmeyi tercih edebilirsiniz. Küçük bir alanda mutlu ve güzel yaşamanın anahtarı, kişisel tarzınızı ifade ederken, yer tasarrufu sağlayan çok işlevli çözümleri bir araya getirmek. Akıllıca kararlar, odanızı olağanüstü ve misafirperver hale getirirken ihtiyacınız olan alanı size verecektir. Sizlerle paylaşacağımız 10 ipucu, evinizin en önemli odasından, oturma odanızdan, maksimum düzeyde yararlanmanıza yardımcı olabilir.

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

1. Diğer Odalara Açın: Sınırlı bir yaşam alanınız varsa, oturma odanızı akan bir su gibi görün ve mümkün olduğunca bitişik odalar birbirine karışacak şekilde kapıları veya duvarları açın. Odanızı daha ferah hale getirecek ve duvarlar arasında sıkışıp kalma hissinden kurtulacaksınız. Odaları biribirinden ayıran duvarları yıkarsanız, oturma odanız; oturma, yemek ve mutfak alanlarının daha büyük bir kombinasyonu haline dönüşür. Aynı şekilde, kapıları genişletmek ve tavana açmak, daha büyük ve daha ferah bir his yaratır. Bu, ev sahibi olmayanlar için pek parlak bir fikir gibi görünmeyebilir. Alternatif sunalım: Büyük yapısal değişiklikler yapmak mümkün değilse, sadece her bir bağlantılı odaların kapılarını çıkarmayı deneyerek de yaşam alanınızı daha açık bir ortama dönüştürebilirsiniz. Bu işlem her odadaki görüş hattını ve ışığı iyileştirmekle kalmayacak, daha kolay bir hareket akışı sağlayacak ve hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Amerikan Mutfak, Yemek Odası, Modern, Sandalye, Eames sandalye, Küçük Ev

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

2. Gömme Mobilya ve Raflar Kullanın: Küçük alanlar için yerleşik çözümlere, alanınıza ve ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde uygun raflara yatırım yapmak doğru bir yol. Özel yapım bir duvar ünitesi veya niş küçük bir odada idealdir, kullanım alanını en üst düzeye çıkaran özellikler elde ederken, her bir mobilya parçasını da zorlu alanınıza göre boyutlandırabilirsiniz. Örneğin, yerden yüksek ayaklı kanepenizin altı, gizli ve kullanışlı bir depolama alanı olabilir. Bir marangoz kiralamak veya özel bir parça satın almak bütçenize uygun değilse, yaratıcı olun ve 'Kendin Yap' şapkalarınızı takın. Kanepenizin altına şık bir çekmece yerleştirebilir misiniz? Peki ya derin bir rafı bir destekle tutturarak duvara monte etmeye ne dersiniz? Masa olarak kullanabileceğiniz bu raf, size küçük alanınızdan fazla yer kaybettireyecektir ve ihtiyaçlarınız için kolaylık size kolaylık sağlayacaktır. Benzer şekilde, özel yapım bir duvar ünitesi yerine, bir mobilya tv ünitesi oluşturmak için duvarlara sanatsal bir görsellik katarak raflar yerleştirin. Rafları asarken, dikey bir desen oluşturmak için rafları tavana kadar tamamen yerleştirebilirsiniz. Daha yükseklere ulaşan bir tasarım, odadaki hacim hissinin yaratılmasına yardımcı olur.

Salon, Köşe koltuk, Orta sehpa, Halı, Tv ünitesi, Duvar Nişleri, Yemek Odası, Küçük Ev

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

3. Mobilya Düzeni ve Aydınlatmada Yaratıcı Olun: Odanızdaki farklı işlevsel bölgeler arasında ayrım oluşturmak için mobilya düzenlemeyi deneyebilirsiniz. Bu tür düzenlemeler tek bir odadaki farklı kullanımları tanımlamaya yardımcı olur. Örneğin, çalışma alanını süslemek için bir koltuğun arkasına bir masa yerleştirin ya da sandalyelerinizi ve kanepenizi oturma odasını yemek alanından açıkça ayıracak şekilde düzenleyin. Ayrıca, her ayrı alan için farklı tavan aydınlatmaları kullanarak odalarınız arasındaki düzenini tanımlayabilirsiniz. Örneğin, oturma odası bölümü için, tavana yakın olan bir aydınlatma tercih edin. Sarkıt avize yada asma tavan küçük bir oturma odasının daha basık bir görünüm almasına sebep olacaktır. Bunun yerine tavanda duvara gömülü veya tavana yakın olan aydınlatma seçeneklerine yönelebilirsiniz. Bitişik yemek alanında ise direkt masanızın üzerinden asılı sarkıt bir avize doğru bir seçim olacaktır.

Salon, Fon perde, Perde, Gri, Berjer, Orta sehpa, Halı, Spot aydınlatma, Salon tadilat

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

Sarkıt, Gümüş, Mutfak, Beyaz mutfak, Yemek Odası, Amerikan Mutfak, Mutfak tadilat

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

4. Bırakın Güneş İçeri Girsin: Odanızı daha aydınlık ve ferah hale getirmek için doğal ışık kaynaklarınızı mümkün olduğunca kullanın. Güneş ışığı alan bir oda daima daha açık bir his uyandırır, fiziksel ortamla birlikte sizin enerjinize de iyi gelecektir. Bunun yanında, kapalı bir alanın daha küçük hissettirmesine sebep olan gölgeleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bir odadaki doğal ışığı arttırmanın en kolay yolu, ışığı pencereden yansıtacak bir ayna yerleştirmektir. Oturma odanıza yeni bir pencere açmanın en kolay yolu diyebiliriz aynalar için. Küçük bir odada asılı ayna sadece ışığı yansıtmaz, aynı zamanda odanızda daha fazla derinlik yanılsaması yaratır ve odanıza boyut kazandırır. Mümkün olduğunda, en çok kullandığınız mobilya parçalarını (kanepeniz ya da en sevdiğiniz rahat sandalyeniz gibi) dışarıya bakacak şekilde yerleştirin. Eğer oturma odanızın yeterince ışık almadığını düşünüyorsanız spot lambaları aydınlatma tercihleriniz arasına eklemelisiniz. Bu tarz bir aydınlatma, hem az ve değerli olan masa veya zemin alanınızdan yemez, hem de parlak ışığıyla iyi bir aydınlatma çözümü oluşturabilir.

Salon, Orta sehpa, Lacivert, Berjer, Beyaz halı, Halı, Puf, Altın, Avize, Fon perde, Perde

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

5. Renk Seçimine Dikkat! Klasik bir ipucu olarak duvar renklerinde beyaz veya soluk tonları kullanmak, daha küçük alan boyamalarında yerinde bir seçim olacaktır. Ayrıca, odadaki pervaz, süpürgelik ve duvarları aynı renkte boyamak tavanı aydınlatacağı için ortamın ışığına olumlu katkıda bulunur. Koyu tonlarda duvar rengine de kapıyı tam kapatmış sayılmayız. Örneğin lacivert ya da kömür grisi gibi yatıştırıcı tonlar, küçük oturma odanıza şık bir görünüm katarak onu daha çekici hale getirebilir. Küçük bir odada koyu tonlarda duvar rengi kullanabilmenin sırrı ise derinliği oluşturmak ve odayı aydınlatmak için koyu renk bir duvarı daha açık renklerle dengelemek.Örneğin, koyu bir duvara açık renkli bir kanepe yerleştirin. Daha açık renkli mobilyalar, parlak aksesuarlar ve soluk bir halı duvar renginizle güzel bir uyum yakalayacaktır. Küçük oturma odanızı geniş göstermek için bir diğer önerimiz ise Çizgili duvar boyası. Dikey veya yatay, fark etmiyor. Bu şeritler, küçük odanızın duvarını yönüne bağlı olarak görsel olarak genişletecek veya uzatacaktır.

Country, Duvar kağıdı, Oturma Odası, Duvar rafı, Tv ünitesi

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

6. Devasa Kanepelerden Kurtulun Bu fikir oldukça açık olabilir, ancak önemli: Büyük ve ağır mobilyalar küçük bir oturma odasının baş düşmanlar, odayı devralırlar ve zaten küçük olan odanız daha da küçük bir yere dönüşür. Büyük ve gösterişli parçalardan uzaklaşarak minimal tasarımlara yönelmek oturma odanız için daha uygun olacaktır. Düşük profilli, aerodinamik mobilyalar, özellikle kanepeler tercih edin. Mesela oturma odanızda spor veya sigma tasarım bir kanepe hem şık gözükecek hem de çok alan kaplamadan ihtiyacınızı karşılamak için yeterli olacaktır. Düşük profilli mobilyaların özelliği zemine yakın olmalarıdır.Örneğin düşük profilli bir kanepe, zeminle kanepe arasında küçük bir mesafe olduğu anlamına geliyor.Tasarım açısından, bu genellikle daha küçük kanepe ayakları, aerodinamik yastıklar veya dar bir taban demek. Bu ayrıntılar odanızı mobilyanızla boğulmaktan kurtaracak öneme sahip. Düşük profilli kanepenizin ekstra duvar alanını, alçakta başlayarak yükselen duvar dekoruyla dengelemek için kullanın. Bu mobilyalar zemine daha yakın olması sebebiyle size ekstra duvar alanı açıyor. Aşağıdan başlayarak yükselen bir duvar dekorasyonuyla bu ekstra alanı dengeleyebilirsiniz.Büyük boyutlarda bir tablo veya resim asmak, dikey sıra raflar kullanmak bu dengeyi sağlayabilmek adına yapılabilecek güzel fikirler arasında.

Duvar dekorasyonu, Mavi, Oturma Odası, Tablo

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

7. İşlevsellik Şart! Küçük bir oda için satın alacağınız her parça için kendinize şunu sormak zorunludur: Bu, birden fazla amaca hizmet edebilir mi? Çifte görev üstlenebilen anahtar parçalarla, tüm oturma odası ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilirsiniz. Konsollar, bu joker mobilyalara mükemmel bir örnektir. Ayrıca duvar yatakları ve masası ile duvar üniteleri de çoklu görev almada oldukça başarılı. Depolama alanları, küçük yaşam alanları için olmazsa olmazlardan. Yemek sandalyeleri yerine, belki de gizli depolama alanı olan bir bank takımını denemek rahatlık sağlayabilir. Yüzer raflar yerine yüzer çekmeceleri tercih edin. Aslında aynı amaca hizmet ediyorlar fakat çekmecelerin ihtiyaçlarınıza göre size ekstra bölümler sağladığını göz önünde bulundurmalısınız. Benzer şekilde, evinizde bulunan bir sandık, üzerine bir tepsi konulduğunda size çok fonksiyonlu bir orta sehpa olarak hizmet edebilir.

Bank, Duvar dekorasyonu, Mutfak masası, Sarı, Tablo

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

8. Halıyla Kaplayın: İlk bakışta tüm zemini halıyla kaplama fikri inanılmaz görünebilir, fakat odanın her alanında mobilyaların ötesine uzanan bir halı kullanmak doğru bir yöntem. Örneğin oturma odanızda kanepenin, sehpanın ve diğer mobilyaların altına kadar uzanan bir halı, gözü daha geniş bir alana çekecek ve yaşam alanının daha büyük görünmesini sağlayacaktır. Öte yandan, sehpadan biraz daha büyük olan daha küçük bir halı, daha çok bir banyo paspası hissi uyandırır, bu da yaşam alanının sınırlı bir boyut olarak okunmasına neden olur.

Berjer, Halı, Kahverengi, Mavi, Oturma Odası

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

9. Odak Noktası Oluşturun: Oturma odanızın küçük olması, onun için yeni bir tasarım yaratmanıza kolaylık sağlar. Özellikle görsel olarak ilginç bir şeyle vurgu yapmak için odanın belli bir açısını seçin. Odaya girildiğinde ilk etapta odanın boyutu değil, bu öne çıkan tasarım odak noktası olacaktır. Bunun için harika bir örnek, kanepenin arkasındaki bir duvarı farklı renkler, doku veya duvar dekoru ile tasarlamaktır. Duvar kaplamaları kullanabilir, bir duvar resmini ön plana çıkarabilir, şömine kullanabilir, canlı renklere sahip bir duvara farklı çerçeveli resimler veya aynalar yerleştirebilirsiniz.

Salon, Şömine, Perde, Orta sehpa, Halı, Duvar kağıdı

Dekorasyon 101: Küçük bir salon nasıl daha büyük gösterilir?

10. Ne Olursa Olsun Tarzınızdan Vazgeçmeyin Küçük bir yaşam alanınız olması, sizi temsil eden tarzı yansıtamayacağınız anlamına gelmiyor. Küçük bir odada, mobilyaların odanın kişiliğini ele geçirmesi kolaydır, fakat buna izin vermemek sizin elinizde. Oturma odası en çok zaman harcadığımız yerlerden biri olduğundan, odanızı sizi ve ailenizi anlatan aksesuarlarla donatın.Yaratıcı bir şekilde çerçevelenmiş fotoğraflar, sizde anısı olan eski bir biblo, el emeği eserleriniz ya da koleksiyonlar, oturma odanızı kişiselleştiren, daha sıcak ve samimi bir yere dönüştüren harika dekoratif öğelerindendir.

Oturma Odası, Sedir, Yeşil