Dekorasyon yaparken gözden kaçan ufak tefek hatalar olabilir. Her ne kadar neyi nasıl yerleştirmemiz gerektiğine dair planlar yapsak da mutlaka bir yerde fire veririz. Dekorasyonda hataların yapılması olağan bir durum, bu yüzden çok fazla evham yapmaya gerek yok. Büyük resme odaklanarak adım adım ilerlemek bu işin incelikleri arasında.

Hani taşınmadan boş bir odaya gireriz, buraya eşya nasıl sığacak diye endişe ederiz. Eşya gelince oda birden büyüyüverir, her şeyi de bir güzel içine alır ya. İşte bu oda yerleştirirken bir şeyleri doğru yapmışsınız demektir. Ancak işin en zor kısmı mobilya yerleştirmek olduğu için bu noktada biraz dikkatli olmanız gerekiyor. Dekorasyon hatalarının sıklıkla tekrarlandığı bu anlar, birçok tekrar dene tekrar düzenle safhalarından geçer. Bu doğal bir süreç, çünkü her zaman neyi nereye koyacağımızı kestiremeyiz. Ama hangi yolu takip etmemiz gerektiği hakkında bir fikrimiz olursa işimiz kolaylaşır. Hadi gelin, mobilya yerleştirirken yapmamız ve asla yapmamamız gerekenleri irdeleyelim.

Mobilya yerleştirirken sık yapılan hatalara 8 pratik çözüm

Karşılıklı sohbeti kolaylaştıracak bir yerleştirme planı yapın

Dekorasyon yaparken "boş alanları nasıl doldurabilirim" düşüncesiyle mobilya ve aksesuarlara yaklaşmayın. Mobilya ve aksesuarların estetik görünüşlerinin yanı sıra işlevsel olmalarına da dikkat edin ve buna göre dizilimlerini yapın.  

İnsanların birbiriyle iletişimini kolaylaştıracak bir dekorasyon planı hazırlayın, koltuk ya da sandalyelerin mesafelerini yaklaştırın. Bu sayede sağlıklı bir sohbet ortamı oluşur ve bağrış çağrış olmadan ne konuştuğunuzu daha net anlarsınız. Arka arkaya bir oturma düzeni yapmayın, insanların görüş açılarına gelecek şekilde koltuk ve kanepelerinizi düzenleyin. Oda içerisinde birden fazla sohbet etme alanı oluşturun. Bu alanlar sayesinde hem estetik bir dekorasyon yapmış olursunuz hem de aile bireyleriniz ve misafirlerinizle daha samimi sıcak iletişim ortamı elde etmiş olursunuz.

Avize, Berjer, Duvar dekorasyonu, Halı, Orta sehpa, Salon, Yeşil, Aydınlatma

Mobilya yerleştirirken sık yapılan hatalara 8 pratik çözüm

Mobilyalarınızı duvara yapıştırmayın.

Genel olarak odanın daha büyük görünmesi için mobilyalar duvara sıfır şekilde yerleştirilir, bu doğru değil. Duvara dayanmış mobilyaların alanı daha geniş gösterdiği bir efsane. Aksine alan dar da olsa, kanepe ve duvar arasında en az birkaç santim boşluk bırakmak, genişlik ilüzyonu oluşturmak adına daha doğrudur.

Şayet odanız darsa ve siz de alan yaratarak odanızın daha ferah görünmesini istiyorsanız dekorasyonunuz için az eşya kullanın. Kanepe ve koltuklarınızı duvara bitiştirmeyin ve dağınık bir şekilde yerleştirmeyin. Bu sayede duvarlara zarar vermemiş olursunuz, ayrıca birbirine yakın yerleştirilmiş mobilyalar sayesinde sohbet ortamınız işlevsellik kazanır. Bir diğer artıysa odanın temizliğini yaparken zorlanmayacak olmanız, rahat bir şekilde odayı silme ve süpürme imkanı bulacaksınız.

Mobilya yerleştirirken sık yapılan hatalara 8 pratik çözüm

Mobilyalarınızı yerleştirirken ölçülü davranın

Koltuk ya da berjerlerinizi ayarlarken en yakın masa ve sehpaya ulaşmanızı kolaylaştıracak şekilde olmasına özen gösterin. Bu sayede dinlenmek, televizyon izlemek ya da kitap okumak için uzandığınız koltuğunuzda karşıdaki sehpadan kekinizi, çayınızı, kahvenizi almanız kolay olur. Aksi halde oturma gruplarına uzak bir sehpa ya da masa her ne kadar şık görünürse görünsün, pratikliği olmaz.

 Hayatınızı kolaylaştıracak detayları atlamayın. Bırakın dekorasyonunuz size ayak uydursun siz ona değil!

Yatak Odası, Yatak örtüsü, Ayna kapaklı dolap, Küçük Ev, Küçük yatak odası

Mobilya yerleştirirken sık yapılan hatalara 8 pratik çözüm

Birden fazla odak noktası oluşturmayın

Dekorasyon yaparken odak noktası belirleyin, çünkü her mekanın kendi içerisinde bir odak noktası olmalı. Bu odak noktası sayesinde odanızın alanını akıllıca bir şekilde değerlendirmiş olursunuz ve de mobilyalarınızı yerleştirirken çok fazla sıkıntı yaşamazsınız. Bu yüzden odak noktası belirlemeyi ihmal etmeyin, aksi halde görsel kaos oluşur ve mekanın yaşanılırlığı ortadan kalkar. 

Bazen de dekorasyon yapmak için odak noktası belirlemenize gerek kalmaz. Dekorasyonunuz kendiliğinden oluşuverir. Sizi ekstra zahmete sokmadan, çok fazla uşraştırmadan, plansız bir şekilde. Tabi bu küçük bir istisna, siz yine de neyi nerede bulundurmanız gerektiğinin planını yapın. 

korasyonunuz kendiliğinden oluşuverir, sizi fazla zahmete sokmadan, uğraştırmadan, plansız bir şekilde. Tabi bu küçük bir istisna, siz yine de neyi nerede bulundurmanız gerektiğinin planını yapın. 

Halı, Köşe koltuk, Orta sehpa, Oturma Odası, Pembe

Mobilya yerleştirirken sık yapılan hatalara 8 pratik çözüm

Dengesiz bir düzen oluşturmaktan kaçının

Odanın içerisinde eşitsizlik olmamalı. Dekorasyon yaparken odanın bir tarafına fazla eşya koymak diğer tarafları da tek tük eşyalarla düzenlemek dengesizlik yaratır. Bunun önüne geçmek için bütün eşyaları eşit mesafede yerleştirin. Her şeyin belli bir sırası ve yeri olsun. Tabi ki mükemmel simetrik bir uyum olması şart değil ama bir miktar dengeyi sağlamak önemli. 

Mesela odanızın sol tarafına büyük bir kanepe koyup sehpayı da kanepeye bitiştirmiş ve karşısına da kanepenin boyutundan kat kat küçük bir berjer koymuşsanız yanlış ve dengesiz bir dekorasyon yapmışsınız demektir. Bu dengesiz düzen hayatınızı zorlaştırır. O yüzden eşyaların boyut ve işlevlerini düşünün, birbirinden bağımsız olmasın, eşit uzaklık ve eşit boyutlu bir dekorasyon düzeni kurgulayın. 

Duvar dekorasyonu

Mobilya yerleştirirken sık yapılan hatalara 8 pratik çözüm

Geçiş payı bırakın

Mobilyalar yerleştirilirken geçiş yollarını tıkamayın. İnsanların rahat bir şekilde odanın içerisinde hareket etmelerine fırsat tanıyın. Yani oda içerisinde birbirinize ulaşmanız kolay olsun, rahat hareket edebilin. Bir şey almak için veya evin içerisinde bir yere gitmeniz gerektiğinde sehpayı kaldırıp kendinize geçiş yolu yaptıktan sonra gitmenizi gerektirmeyen bir dizayn oluşturun. Kısaca eşyaları birbirine sıkıştırmayın. Rahat geçişler bıraktığınızdan emin olun.

Mobilya yerleştirirken sık yapılan hatalara 8 pratik çözüm

Camların önünü kapatmayın.

Doğal ışığın mekan içerisindeki önemi büyük. Bu yüzden odada daha fazla pencere kullanmak ideal ama mimari bakımdan pencere kısıtınız varsa, olan pencerelerinizin de önünü kapatmayın.

Mobilya ve aksesuarları mümkün olduğunca pencere önüne hizalamaktan kaçının. Çünkü ışığı engellediğinizde odanız olduğundan daha küçük ve kasvetli görünür. 

Ancak odanızın alanı geniş değilse ve mobilyalarınızı mecburen pencerelerin önüne yerleştiriyorsanız alternatif aydınlatma yöntemleriyle odanızın ışık seviyesini dengeleyin. Bunun için aynaların yansıtıcı özelliğinden yardım alın. Aynalar bulundukları odaları olduğundan daha ferah ve aydınlık gösterir. Bu tarz pratik bilgiler sayesinde ışık seviyesi yüksek odalara sahip olun.

Aydınlatma, Fon perde, Lambader, Mor, Yatak Odası, Perde, Banyo

Mobilya yerleştirirken sık yapılan hatalara 8 pratik çözüm

Aktivite alanı yaratın

Mobilyaları dekore ederken yapılan hatalardan biri de faaliyet alanlarını görmezden gelmek...

Televizyon izlediğiniz, sohbet ettiğiniz, ödevlerinizi yaptığınız yer, oturma odanızsa şayet bu alanı ona göre dizayn edin. Ve evin içerisinde faaliyet alanı yaratın tek bir alana bağlı kalmayın. Çeşitli aktivitelerinizi yapmak için odanın diğer bölümlerini de kullanın. Bu sayede hayattan daha çok keyif alırsınız, yaşadığınız ortamdan sıkılmazsınız ve böylesi bir ortamı terk etme arzunuz olmaz.

Duvar dekorasyonu