Evi teslim alırken dikkat edeceğiniz 10 şey.

Diyelim yeni bir ev aldınız veya tadilat sonrası evinizi teslim aldınız. İleride can sıkıcı olabilecek aksaklıkları, teslim almadan önce yapacağınız kontrollerle minumuma indirmeye çalışmak gerekli. Türkiye'de ince işçilik bulmak zor; işin profesyonelinden alacağınız destek ileride sorunla karşılaşmamak için çok faydalı olacaktır. Ama sizin de kendiniz yapabileceğiniz kontrollerle bu sorunlar çoğundan kaçınabilirsiniz. Evi kontrol ederken çekingen olmayın. Bu işler maliyetlidir. Eve yerleştikten sonra sorun çıktığında ise düzeltilmesi hem daha zor olur, hem de maddi ve psikolojik yıpranmaya sebepiyet verir. İşte temel olarak kontrol etmeniz gerekenlerin bir listesi.

Balkonda eğimin doğruluğunun kontrolü.

İleride balkonu yıkarken sorun yaşamamak adına gidere doğru eğim olduğundan emin olun. Balkon duvarlarında uygulanmış boyaların düzgün yapılmış olmasına dikkat edin.

Sayaçların kontrolü.

Sayaçlarda gördüğünüz rakamı not alın. Sonrasında kullanmadığınız elektrik veya suyun faturasını ödemek zorunda kalmayın.

Ankastreleri test edin.

Eğer ev ankastreli teslim edildiyse tüm elektronik aletlerin çalıştığından emin olun. Garanti belgelerini talep edin. Mutfakta davlumbaz yanlış bağlandıysa iyi performanslı çalışmaz. Davlumbazı açıp, verimliliğini anlamaya çalışın. Cam ocak kullanıldıysa tezgah arası 5 cm mesafe gerekliliği vardır. Bunun uygulandığından emin olun.

Elektrik aksamlarını deneyin.

Prizleri deneyin. Anahtarların ışıkları açtığından emin olun. Vavien anahtar varsa, anahtarların çalışmasını denetleyin. Sigorta kutusunu açıp, bağlantısı olmayan kablo var mı bakın. Eğer varsa, düzgün bağlanmamış bir bölüm olduğunu gösterebilir.

Duvar boyalarının kontrolü.

Yüzeyin pürüzlü olmadığından emin olun. Gerekirse ışık yardımı ile varsa dalgalı bölümleri tespit edin. Tavan boyası da önemlidir ve çoğu zaman gözden kaçar. Tavanda da uygulamanın düzgün yapıldığından emin olun.

Parkelerin kontrolü.

Parkelerde renk değişimleri, ileride sıkıntı çıkarabilecek boşluklar kontrol edilmeli. Parkeler esnememeli, düzgün yerleştirilmiş olmalı. Bunların yanında pervaz ve duvar yerleşim yerleri arasında boşluk olmadığından, düzgün yerleştirildiğinden emin olun.

Seramiklerin kontrolü.

Seramiklerin itina ile yerleştirildiğinden emin olun. Kırık, çatlamış seramikler varsa tespit edin. Renk tonlamalarına dikkat edin, farklı tonlarda veya desende seramikleri anlamaya çalışın.

Isıtma sistemlerinin kontrolü.

Kaloriferleri veya ısıtmayı açıp, kapayın. Radyatörlerin tamamının ısındığından emin olun. Varsa kombinin düzgün çalıştığından emin olun. Eğer klima mevcutsa, aynı kontrolü klima için de yapın. Klimanın yakın zamanda temizliğinin yapılma durumunu öğrenin.

Pencere ve kapıların kontrolü.

Pencere ve kapıların bakımı da, değişimi de masraflıdır. Başta bunları sıkıca kontrol etmekte fayda var. Tüm pencereleri açıp, kapayın. Tam kapanıp, açıldığından emin olun. Odaların kapılarını kontrol edin, anahtarların çalışıp çalışmadığını deneyin. Kapının doğruca kilitlendiğinden emin olun.

Banyonun kontrolü.

Sifonları çekip, tıkanıklık olup olmadığını kontrol edin. Vitrifiyelerin paslı olmadığından emin olun. Duş, lavabo ve eviye bataryalarının su kaçırmamasına dikkat edin. Silikonların durumunu kontrol edin.

Kontrol etmeniz gereken yerleri kabaca biz derledik. Sizlerin tecrübeleriniz de çok önemli. Keşke daha önce fark etseydim veya iyi ki de fark ettin dediğiniz, bu listeye ekleyebileceğimiz fikirler var mı? Lütfen yorumlarda paylaşın, listeyi güncelleyelim!

...