Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

Eviniz için her zaman daha iyisini istediğinizden eminiz; en doğru renkler, en güzel mobilyalar, en şık aksesuarlar... Peki, her şeyin en iyisine sahip olmak yeterli mi? Onları doğru şekilde kullanamadıktan sonra eşyalarınız hak ettiği değeri nasıl görebilir? Odanızda, uyum içinde şık bir görünüme sahip olurken rahat etmek istiyorsanız, bu yazımızla evinizdeki yerleşim planında dikkat etmeniz gereken temel kuralları öğrenmekte yarar var. 

Boş bir sayfa yada tuval düşünün, doldurmayı zorlu bir iş veya harikalar yaratmak için büyük bir fırsat olarak görebilirsiniz. Aslında ikisini de doldurmanın birçok yolu var, ama nereden başlamalı? Belki yazınıza nasıl bir giriş yapacağınızı bilemeyiz, fakat boş odanızı nasıl dolduracağınız konusunda yardımcı olabiliriz.

Bu yazımızda, mobilya yerleşiminde dikkat ettiğimiz bazı temel kuralları aldık ve sizler için 10 basit ipucuna dönüştürdük. Paylaşacağımız ipuçlarının, eşyalarınızı nasıl yerleştirmeniz ve seçimlerinizi nasıl öncelik sırasına koymanız gerektiği konusunda size yol gösterici olacağına inanıyoruz.

Tabi ki bu kuralların sizi bir gecede bir iç mimara dönüştürmesini vadetmiyoruz. Fakat mobilyalarınızı yerleştirirken, sizi doğru yönlendirecek ve en az stresle profesyonel görünümlü sonuçlar elde etmenize yardımcı olacağının garantisini verebiliriz.

 

Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

İşlev. Mobilya yerleşimine başlamadan önce, odanın nasıl ve kaç kişi tarafından kullanılacağını göz önünde bulundurmalısınız. Bu, tercih etmeniz gereken eşya tarzını ve ihtiyacınız olan oturma yeri sayısını belirleyecek ve doğru bir plan yapmanıza yardım edecektir.

Salon, Taş duvar, Aynalı mobilya, Orta sehpa, Led aydınlatma, Şömine, Tv ünitesi, Berjer, Koltuk Döşeme

Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

Odak noktası. Merkeziniz neresi? Odanızın merkez noktasını belirlemek, mobilyalarınızı yönlendirmenizi kolaylaştıracak. Odak noktanızı belirleyin (şömine, manzara, televizyon vb.) ve mobilyanızı buna göre yönlendirin. Odada televizyon izlemeyi planlıyorsanız, televizyon ve oturma yerleri arasındaki ideal mesafe, ekranın üç katı boyutundadır (çapraz olarak ölçülür). Yani, 1 metre ekran boyutuna sahip bir televizyonunuz varsa, koltuğunuz 3 metre uzakta olmalı.

Salon, Pembe, Chesterfield, Orta sehpa, Tv ünitesi, Halı, Beyaz halı

Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

Büyüklere öncelik. Oturma odasındaki kanepe veya yatak odasındaki yatak gibi, önce en büyük mobilya parçalarını yerleştirin. Çoğunlukla bu parça, odanın odak noktasına bakar. Sandalyeler, konuşmayı kolaylaştırmak için 2.5 metreden daha uzak olmamalıdır. Odanız çok küçük değilse, tüm mobilyaları duvara yapıştırmaktan kaçının.

Gri, Halı, Lambader, Oturma Odası, Tablo, Turuncu, Aydınlatma

Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

Simetri. Resmi odalardaki eşyaların konumlandırılmasında en çok dikkat edilen nokta, simetrik düzenlemeler. Simetrik yerleşim, asimetrik yerleşimlerin aksine, odadaki sıradanlık hissini ortadan kaldırıyor ve ortama şık bir resmiyet katıyor. Örneğin, salonunuzun daha resmi bir ortama dönüşmesini istiyorsanız, mobilyalarınız simetrik şekilde konumlandırabilirsiniz. 

Salon, Klasik, Krem, Fon perde, Avize, Altın, Halı, Berjer, Perde

Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

Trafik. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de mobilyaları odada kimse yokmuş gibi veya herkesi oturur vaziyette hayal ederek yerleştirmek. Odaya girip çıkışları, kapılar arasındaki yolu hesaba katmalısınız. Sıkışıklığı önlemek için, bu yolu büyük mobilyalarla kapatmayın. Büyük gidiş geliş yolları için 80 ila 120 cm genişliğe ve daha küçük olanlar için en az 60 cm genişliğe izin verin. 

Odanızdaki trafiği, oturma grubunuzun etrafından yönlendirmeye çalışın, ortasından değil. Duvarlar ve oturma grubunuz arasında bırakacağınız mesafe, bu konuda size yardımcı olacaktır. Eğer sadece odanın ortasından bir yol açabiliyorsanız, büyük bir tane yerine iki küçük oturma alanı oluşturabilirsiniz. Bu sayede, odanın ortasındaki geçiş, odanın bütünlüğünü bozmaz.

Salon, Yemek Odası, Baklava ayna, Mavi

Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

Çeşitlilik. Odada farklı boyutlarda parça kullanımı, etrafı incelerken, gözlerin aşağı yukarı doğru hareket etmesine sebep olur. Bu da odayı tek bir çizgide kalmış monotonluk hissinden kurtarır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, yerleştirdiğiniz geniş veya uzun bir parçayı dengeleyebilmesi için karşısına aynı boyutlarda bir parça yerleştirmek. Bir köşeye yerleştirdiğiniz bir lambaderin uzunluğunu karşı köşede duvara astığınız bir tabloyla dengelemek mümkün. Eşyalarınızı yerleştirirken, iki uzun parçayı yan yana koymaktan kaçının.

Balkon, Lambader, Tablo, Aydınlatma

Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

Kontrast. Evinizde dikkat çekici ve tarz sahibi bir mobilya planına imza atmak istiyorsanız, kontrastlara başvurun. Eşyalarınızda, düz ve kıvrımlı çizgilerin birleşimi harika bir kontrast yaratacaktır. Modern stilde, doğrusal hatlara sahip bir koltuk takımınız varsa, bu düz çizgilere yuvarlak bir masa eklemek güzel bir kontrast yakalamanızı sağlar. Mobilyanız kıvrımlı ise, onu da köşeli parçalarla birleştirebilirsiniz.

Salon, Orta sehpa, Gri, Siyah- Beyaz, Lambader, Halı, Modern, Ayna, Metal ayaklı sehpa, Çatı katı, Kırlent

Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

Kullanım kolaylığı. Masanızı, her bir koltuğun kolayca ulaşabileceği şekilde yerleştirin ve her parçanın birbiriyle orantılı ölçülere sahip olmasına dikkat edin. Her bir okuma koltuğunun yanında bir lamba bulunduğundan emin olun. Orta sehpa, yeterli bacak boşluğunu sağlaması için koltuk ve kanepelerden 35 ila 45 cm uzak mesafede olmalı. 

Berjer, Lambader, Salon, Okuma lambası, Sehpa

Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

Sirkülasyon. Bir yemek odasında, masanın her bir kenarı ile en yakın duvar veya mobilya parçası arasında en az 120 cm olduğundan emin olun. Eğer gidiş gelişler masanın bir tarafındaki sandalyelerin arkasından olmuyorsa, 90 cm yeterli olacaktır. Yatak odalarında ise yatak ile duvar arasında en az 60 cm boşluk olmasına izin verin.

 

Yatak Odası, Mor, Yatak örtüsü, Pembe, Ikea

Mobilyalar En Doğru Şekilde Nasıl Yerleştirilir ?

Planlama. Mobilyalarınızı taşımaya başlamadan önce, kafanızda tasarladığınız düzenin, odanız için uygunluğundan emin olmalısınız. Bunun için öncelikle tasarımınızı kağıt üzerinde test edin. Odanın boyutlarını ölçün, pencerelerin, kapıların, kalorifer peteklerinin ve elektrik prizlerinin yerini not edin, ardından bu ayrıntıları göz önünde bulundurarak bir oda planı çizin ve mobilyalarınızın yerlerini belirleyin.

Salon, Gri, Bordo, Berjer, Halı, Chesterfield, Duvar dekorasyonu, Perde, Fon perde