Desen kullanmak bazıları için riskli görünür. Özelikle de gözü hep düz dokulara alışmış kişiler için! Halbuki bir dekorasyonda desenlerin sağladığı çok avantaj var. Ortama cazibe katmak, kontrast oluşturmak ve sıradanın dışına çıkmak gibi...

Şimdi size bu konuyu detaylıca anlatacağız. Dekorasyonunuzda desenin önemini, hangi desenin nereye uyacağını ve desen kullanırken dikat edeceklerinizi içeren bir yazı olacak.

Hadi başlayalım!

Desenlerin Dekorasyondaki Yeri: Hangi Desen Nereye Yakışır?

Dekorasyonda Desenlerin Önemi!

Dekorasyonda desen demek, büyük parçaların tek düzeliğini kamufle etmek için en basit yöntem demek! Koltuk ya da diğer büyük mobilyaların uzun yıllar kullanılabilmesi için olabildiğince sade olması gerekir. Ama onların o sade hali de bir noktadan sonra monoton bir görünüm sağlar. İşte tam da bu noktada devreye desenler girer!

Desenlerin bir diğer etkisi de, alana derinlik katmak! Alanın ihtiyacına göre yerini alan desenler ortama illüzyonist etki sağlayarak daha uzun ya da daha geniş gösterme işlevlerini görür!

Köy evi, Salon, Dubleks evler, Yüksek tavanlı ev, Rustik, Gri, Kırmızı, Siyah, Krem, Çiçekli desen, Desenler, Koltuk takımı, Sehpa, Halı, Salon halısı, Çerçeve, Berjer, Tavan dekorasyon, Kırlent, Ev tekstili, El dokuma halı

Desenlerin Dekorasyondaki Yeri: Hangi Desen Nereye Yakışır?

Hangi Desen Nereye Uygun?

Bu sorunun yanıtı, dekorasyon tarzınız! Şöyle ki dekorasyon tarzınız neyse o alana uygun desen de, o tarzın sevdiği şekilde.

Sizin dekorasyon tarzınız modern ise zigzag, geometrik, çizgi şeklindeki çağdaş desenler daha uygun olur.

Tarzınız country ise floral, botanik ve ekose desenler sizin için iyi olur!

Eklektik bir görünüm tercih ettiyseniz geometrik, zigzag gibi desenleri çiçekli desenler ile karıştırabilirsiniz. Ama iki desen grubunun da boyutunun büyük olmamasına dikkat etmelisiniz! Mesela zigzag deseni halıda kullanmayı seçtiniz, o zaman çiçekli deseni kırlent gibi küçük parçalarda kullanabilirsiniz.

Tarzınız art deko ya da klasik ise damask desenler alanınıza daha uyumlu görüntüler sağlar.

Bohem ve İskandinav stilleri de çoğunlukla geometrik desenleri sever. Bunun yanında bohemin sevdiği bir desen grubu da etnik çizgileri yansıtanlardır.

Mutfak, Beyaz, Gri, Kırmızı, Altın, Mutfak tezgahı, Mutfak tezgah arası, Tezgah arası doğal taş, Shaker kapaklı dolaplar, Sandalye, Desenler, Mutfak Avize Modelleri, Ev bitkisi, Sarkıt, Aydınlatma

Desenlerin Dekorasyondaki Yeri: Hangi Desen Nereye Yakışır?

Dekorasyonda Desen Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kontrast!

1- Dekorasyonda desen kullanırken en başta dikkat edeceğiniz şey kontrast!

Bu ne demek oluyor hemen açıklayalım. Yani alanın hem renk hem de doku kontrastını göz önünde bulundurmalısınız. Diyelim ki çoğunlukla açık tonların olduğu bir yere desenler gelecekse, desenleri canlı renkler üzerinde göstermeye dikkat edin!

Ya da ortamda her şey düz ise desenin boyutunu biraz daha büyük tutmaya çalışın. Ama diyelim ki desen kullanacağınız alanın duvarlarında kağıt var ve desen ihtiyacı oradan karşılanıyor, o zaman olabildiğince küçük desenlere yönelin!

Kış bahçesi, Kırlent, Ev tekstili, Çiçekli desen, Desenler, Kırmızı, Beyaz, Kahverengi, Çiçeklik, Hasır, Orta sehpa, Sehpa, Çiçekler

Desenlerin Dekorasyondaki Yeri: Hangi Desen Nereye Yakışır?

Doku!

2- Desen kullanacağınız doku da oldukça önemli! Çünkü en az desenin tarza uyması gibi dokunun da o tarzı yansıtması gerekir.

Art deko ve klasik stiller, kadife dokuyu sevdiği için o stillere uygun desenler kadife doku üzerinde daha iyi olur!

Modern, İskandinav ve bohem stilin sevdiği desenler de en çok keten ile anlaşır.

Country ve rustik stile dair desenler de keteni sever. Ama bunun yanında pamuklu ve ipek dokular da bu tarzların sevdiği görüntüleri sunar.

Salon, Beyaz, Kırmızı, Siyah, Yan sehpa, Sehpa, Katlamalı perde, Perde, Kırlent, Ev tekstili, Koltuk takımı, Halı, Abajur, Aydınlatma, Desenler

Desenlerin Dekorasyondaki Yeri: Hangi Desen Nereye Yakışır?

Denge!

3. Desenleri harmanlamaya niyetiniz varsa dengeyi çok iyi ayarlamanız lazım. Aksi halde dekorunuz, desenlerin içinde kaybolmuş şekilde görünebilir.

Size bu noktada tavsiyemiz büyük desenleri halı, duvar gibi geniş alanlarda kullanmanız. Küçük desenleri de çoğunlukla aksesuarlarda göstermeniz şeklinde olacak!

Sizin desenlerle aranız nasıl? Buna dair örneklerinizi bekleriz...

Salon, Bohem Dekorasyon, Yeşil, Beyaz, Siyah, Köşe koltuk, Koltuk takımı, Halı, Salon halısı, Geometrik desen, Desenler, Kitaplık, Duvar dekorasyonu, Çerçeve, Ev bitkisi, Orta sehpa, Sehpa, Çalışma masası, Kırlent, Ev tekstili, Avize, Aydınlatma, Salon avizesi