Dekorasyon yaparken bin kere düşünün bir kere karar verin, ince eleyip sık dokumak ve dekorasyonun en can alıcı noktasını bulmak önemli. Belki bu can alıcı nokta kanepelerdir… O yüzden kanepe satın alırken hassas davranılmalı, çünkü kanepeler sadece görsellik algısı yüksek zarif ve şık duran öğeler değil aynı zamanda dinlendiğimiz, günümüzün büyük kısmını geçirdiğimiz alanlar arasında yer alıyor. Böyle olunca da kanepe seçimlerinde, dekorasyonda belirlenen stil, ortamın şartları yani iklim ve coğrafi özellikler, zevkler, trendler oldukça etkili. Hele ki son dönemlerde göz önünde olan yaratıcı ve hayranlık uyandıran fikirlerden biri de eşleşmeyen kanepeler…

İki farklı kanepe grubuyla yapılan dekorasyonlar göz dolduruyor, farklı, rahat ve şık görünüm veriyor. Bu yüzden birazcık alışılmışın dışına çıkarak dekorasyonunuzda eşleşmeyen kanepeleri kullanabilirsiniz. Oldukça modern çizgide ve her renge, stile göre üretilen kanepeler sayesinde dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz. Genellikle set halinde satılan bu kanepeler arasında her bir kanepe ve koltuk kendi arasında birbiriyle benzerlik gösteriyor, tabi ki diğer kanepelerle de aynı formata sahipler, sadece küçük renk farklılıkları oluşabiliyor. Televizyon izleme, müzik dinleme ünitelerinin farklı anlamı olduğu gibi keyifli anlar geçirilmesi için kanepelerinde farklı anlamları var. 

Mekânın üslubuna uygun olarak sıra dışı fark yaratmak için kanepe renklerinin farklı seçilmesi ve televizyon ünitesinin farklı olması ile dekorasyon oluşturulabilir. Pencereye yakın şekilde konulmuş kanepeyle karşıdaki doğa manzarasını veya denizi, martıları dinleyebilirsiniz, sokakta top oynayan çocukları, sürekli bir yerlere yetişmeye çalışan insanları izleyebilir ve bir an için zamanı durdurabilirsiniz. O kanepede otururken ne kadar huzurlu olabileceğinizi hissedin ve ona göre dekorasyonunuzu hareketlendirin. 

Tek Bir Model Yerine İki Farklı Kanepe Kullanarak Dekorunuza Özgünlük Katın

Estetik görünüm için alışılmışın dışına çıkın

Minimal, estetik ve işlevsel dekorasyon fikri çerçevesinde şekillenen tasarımlar insanların hayatlarını kolaylaştırıyor. Dekorasyonda odak noktası oluşturulmak istendiğinde iki farklı kanepeden ilham alınabilir ama öncesinde belli bir çizginin olması gerekiyor, bu çizgi çerçevesinden hareketle tasarım şekillenmeli. Kullanılan mobilya ve aksesuarlar arasında uyum ve simetri olmalı, çünkü belli simetrinin ardından estetik düzen ortaya çıkıyor. Birbiriyle aynı renkte olmayan ama aynı boyut ve forma sahip ürünler de simetrik olabilir. Orta sehpa boyunca birbirine hizalı şekilde konumlandırılmış iki farklı kanepeyle şık alan yaratmak günümüzde oldukça moda. Odanın alanı dar ve dekorasyon imkânı kısıtlı şartlarda olması gerekiyorsa iki farklı renk kanepeyi bütünleştirerek dekorasyonda uyum yakalanabilir. 

Kıvrımlı hatların, ahşap süslerin, zemin lambalarının hatta kumaş baskılarının çizgilerinin bile uyuştuğu ortamda dramatik görünüm yaratmak için bütün fırsatlar uygun. Dekorasyonun genel planına sadık kalarak iki farklı renk kanepeyle yapılan dekorasyon planına sadık kalarak zemin lambalarını, ahşap süsleri, stilistik parçaları bir araya getirebilir ve detaylarda şık şekilde birleştirebilirsiniz. Özel görünüm katmak ve derinlik yaratmak için iki farklı renk kanepe kümesinin dekorasyonunuzda parlamasına izin verin. Oldukça trend ve hemen herkesin hoşuna giden bir stil olarak bizleri karşılıyor, o yüzden yadırganmaz ve asla bu küçük tezatlık göze batmaz. Ferah ortam oluşturmak ve hayatın tazeliğini katmak için açık renk duvar renkleriyle birbirinden farklı kanepe renklerini birleştirebilirsiniz, bu sayede boğucu olmayan görünüm ortaya çıkar. 

Salon, Orta sehpa, Gri, Avize, Halı, Mor, Perde

Tek Bir Model Yerine İki Farklı Kanepe Kullanarak Dekorunuza Özgünlük Katın

Kanepe örtüleri ve battaniyelerle ahenk yaratın

Birbiriyle eşleşmeyen kanepe modellerinden oluşan tasarımlar oldukça göz alıcı. Bu yüzden bu tasarımları rahatlıkla dekorasyonunuzda uygulayabilirsiniz. 

Eşleşmeyen iki kanepeyi uyumlu hale getirmek zor değil, bunun için kanepe örtülerinden ve battaniyelerden ilham alabilirsiniz. Her iki kanepe içinde ortak bir form belirleyerek örtü seçimi yapabilirsiniz, cesur ve davetkâr formlarla, çizgilerle dekorasyonunuza daha fazla ahenk katabilir ve ilgiyi çekebilirsiniz. Kanepe örtüleri sayesinde aykırılıktan sıyrılarak bütün görüntü oluşturabilirsiniz. Uyum yaratmak için aynı form ve renklere sahip kanepeler kullanmaya gerek yok, farklı renklerle de pekâlâ hoş etkiler yaratılabilir. Farklı renk kanepe örtüleriyle çarpıcı efektler oluşturulabilir ve iyi şekilde yorumlanan dekorasyon örneği sunulabilir. Mesela gümüş ya da bronz renklerde ışıltılı battaniyelerle dekorasyonunuza damga vurabilirsiniz, bu ışıklar oldukça ihtişamlı hale getirerek temiz kesim ve modern görünüm izlenimini verecek. Ayrıca dekorasyonunuzu yıldız gibi hissettirecek. 

Tek Bir Model Yerine İki Farklı Kanepe Kullanarak Dekorunuza Özgünlük Katın

Detayların peşinden gidin

Vintage dokunuşlara sahip iki farklı kanepeyle eski dönemlere ait izlenimi yaratılabilir, vintage öğelerin güzelliği ve anılarla dolu geçmişi insanı kendine çeker. Büyük annelerinizden miras kalmış görünüm veren ama çağdaş bir teknikle üretildiği belli olan kanepelerinizle keşfedilmeyi bekleyen hazine gibi dekorasyonunuzu renklendirebilirsiniz.

Farklı vintage görünüme sahip kanepelerinizle eski gibi izlenim yaratabilirsiniz asla demode görünüm vermeden. Zımparalanmış ya da eskitme boyalarla boyanmış, desenli kanepelerinizin antika çizgide olması, oymalı ya da çiçek motifli olmasıyla yakalanan stilist detaylar dekorasyonu bir anda dramatik havaya büründürerek etkileyici görünüm sunar. Bu yüzden farklı model kanepelerinizle vintage tutkunuzu yansıtabilirsiniz. Birbirine benzemeyen iki kanepenin farklı üslubundan yararlanarak dekorasyona sıcaklık katabilirsiniz. 

Şık iki kanepeyi görsel olarak bir araya getirmenin en kestirme yollarından biri ya renklerini eşleştirmek ya da modelleri üzerinden giderek eşleştirme yapmaktan geçiyor. 

Çiçekli desen, Halı, Pembe, Salon

Tek Bir Model Yerine İki Farklı Kanepe Kullanarak Dekorunuza Özgünlük Katın

Nötr renklerle sadeleştirmeye gidin

Nötr renk tonları uygulandığı tasarımları sadeleştirerek özel anlam katar. Basit, detaylara boğmayan ama bir o kadar da elit işlerin yapıldığı bu renk tonu iki kanepede farklı olarak ele alındığında oldukça tutkulu dekorasyon ortaya çıkar. Şayet birbiriyle eşleşmeyen kanepelerle dekorasyonunuza hareket katmak istiyorsanız nötr renk skalasından ilham alabilirsiniz. 

Doğru stratejiyle kanepeler sade forma kavuşur ve aksesuarlarla zenginlik katabilirsiniz. Eğer kanepeler sade renk tonuna sahipse dekorasyonda kullanılacak diğer materyallerin renklerinde de basitleştirme yapılabilir. İki farklı üslup var olduğuna göre oda içerisinde “nasıl daha farklı şekilde kombinleyebilirimin” araştırmasını yapmak esas olan. Bu kanepeleri dizayn ederken manzaraya nazır bir şekilde koyabilir ya da keyif köşenizde oldukça konforlu ve hoş bir ambiyans yaratacak şekilde tasarlayabilirsiniz. Dışarının iç açıcı, hayalleri güçlendiren etkisini alarak iç mekânın dekorasyonuna apayrı soluk getirebilirsiniz. Bu sayede kendinizle baş başa kalma, gün kritiği yapma ya da aile fertleri ve dostlarla samimi sohbet etme imkânı doğar. Bu yüzden iki kanepeyi sıradan bir dekorasyonla buluşturmak yerine daha yaratıcı şekilde dekore etmenin yollarına bakın. 

Berjer, Halı, Oturma Odası, Pembe, Perde, Duvar rafı, Salon

Tek Bir Model Yerine İki Farklı Kanepe Kullanarak Dekorunuza Özgünlük Katın

Renklerden yola çıkarak eşleştirme yapın

Birbiriyle uyumlu olmayan kanepelerin kullanılmasıyla alakalı strateji geliştirebilirsiniz. Kanepeler iki farklı renge ama daha sade tonlara sahipse diğer renklerle hareket getirilebilir. 

Alımlı çizgiler ve rengârenk kumaşlar, aksesuar ve lambalar ya da kilimler tercih edilebilir, onlar bir araya getirildiklerinde uyumlu görüntü meydana gelebilir. Nötr renk kumaşlar, duvar renginde örtüler ya da yastıklarla deri bir arada kullanılabilir, farklı ve tarz bir ortam yaratmak için ideal karar. Farklı renklerin kullanılmasından tereddüt etmeden çoğu zaman bu renkleri oturma odasında veya salonlarda görmek hoş etki yaratmak için güzel fırsat. Ya da baskın renklerle ara renkleri buluşturabilirsiniz, yani hardal sarısıyla siyah; çarpıcı ve bir o kadar da aykırı olmasına rağmen güzel ahenk oluşturur, tabi tüm bunlar yapılırken diğer renklerle yatıştırmayı da ihmal etmeyin. 

Berjer, Fon perde, Halı, Krem, Orta sehpa, Pembe, Salon, Perde

Tek Bir Model Yerine İki Farklı Kanepe Kullanarak Dekorunuza Özgünlük Katın

Farklı renkteki kanepelerinize uyum katmak için kırlentlerden yararlanın

Farklı kümelenmiş kanepelerinizin üstündeki boş duvara bir çivi çakmamak için kendinizi zor tuttuğunuzun farkındayım ama o boş duvardan öyle şekilde yararlanılmalı ki kanepelerin çekiciliği bir kez daha gözler önüne serilmeli. Bunun içinse duvara bir şey çakma dürtüsünü bu iki farklı renkteki kanepeleri şıklaştırmak için kullanabilirsiniz. 

Oldukça elit, sade bir görünüm sunmak için bu renkleri birleştirebilirsiniz. Hardal sarısı ve gri renk aynı form iki kanepeniz varsa, aynı formda yastıklar alarak abartıya kaçmadan gri rengin olduğu kısma hardal sarısı bir kırlent yerleştirebilirsiniz. Gri renk daha nötr bir ton olduğu için yadırganmayacaktır. Renk tutarlılığının devamlılığı arttırdığını unutmayalım ve dekorasyonun ışıltısını hissetmek için iki farklı renk kanepeyi dekore ederken kullanacağınız avizeden tül perdeye kadar tüm detayları farklı farklı inceleyin.  

Tek Bir Model Yerine İki Farklı Kanepe Kullanarak Dekorunuza Özgünlük Katın

Aydınlatma öğelerinin dekorasyona etkisini hafife almayın

Dekorasyona son bakış, son dokunuş niteliğindeki aydınlatma öğeleriyle bu güzel dokuyu tamamlayabilirsiniz. 

Aksesuar seçiminde sıradanlıktan olabildiğince kaçının, hâlihazırda farklı dekorasyon yaratmak için iki farklı model ve ebattaki kanepelerden ilham almışsınız o zaman aydınlatma seçiminde de düz formlara odaklanmak yerine daha ilgi çekici, tasarım izlenimi veren ürünler üzerine odaklanmak yerinde bir karar olacak. Şayet kanepeleriniz oymalı, işlemeli ve ayak kısımlarına kadar kıvrımlı forma sahipse aydınlatma seçeneğini daha sade formlarda ama daha sık şekilde kullanmalısınız. Yani bir avizeye ya da tavan lambasına eşlik eden birden fazla aplik ve abajur olmalı. Çünkü mekân olabildiğince havadar gösterilmeli, bunun da yolu aydınlatma seçiminden geçiyor. 

Rustik Aydınlatma, Salon, Avize, Lambader

Tek Bir Model Yerine İki Farklı Kanepe Kullanarak Dekorunuza Özgünlük Katın

Aksesuarlardan yardım alın

Sade form ve renge sahip kanepelere dinamik etki katmak içinse aksesuarlardan yardım alabilirsiniz.

Desenli perdeler, kumaşlar, halılar ile dilediğiniz düşünceyi aktarabilirsiniz. Kısaca farklı format kanepeleriniz varsa endişelenmeyin, dekorasyonunuzu telaşlı olmayan yollarla şekillendirmenize dair bir kaide yok, aksine müthiş uyum yakalama fırsatı doğabilir ve göz alıcı aksesuarlarla vurgulayabilirsiniz. Örneğin siyah renk farklı model iki kanepeniz varsa bunları deri örtülerle ya da ferforje ürünlerle destekleyebilirsiniz, estetik ve zamana karşı direnen dekorasyon oluşturulur. 

Halı, Ikea, Salon, Sarı

Tek Bir Model Yerine İki Farklı Kanepe Kullanarak Dekorunuza Özgünlük Katın

Belli bir stille dekore edin

Dekorasyon dünyasının içinde olan insanlarında deneyimlerinden yola çıkarak farklılıktan hoşlanan insanlar için bu farklılığın hayatlarının tek bir payesiyle sınırlı kalmaması gerektiğine inandığımızı dile getirmek istiyorum. Belli bir algıdan uzaklaşarak iki çift aynı model kanepe dayalı dekorasyon oluşturmak yerine biraz daha yaratıcı düşünerek her defasında mutluluk veren dekorasyon yapma fikri bile paha biçilemez. Farklı model kanepeleri birbiriyle eşleştiren formatta buluşturduğunda uyum yaratılma olasılığı yüksek mekânlar ortaya çıkar. 

Evin genel düzenine hâkim olan dekorasyon stili hangisiyle dekorasyonunuzu buna göre şekillendirebilirsiniz. Yani country stil dekorasyon uygulamışsanız ya da çizgiyi bozmadan bu odanızda da country stile dair izler görmek istiyorsanız çiçekli kanepelerden hareketli aksesuarlarla İngiliz evini andıran dekorasyon oluşturabilirsiniz. Daha nötr tonlarda, doğanın tüm canlılığını sunan İngiliz ülke evi dekorasyonuyla satın alınacak farklı renklerdeki kanepeler cıvıl cıvıl tasarım oluşturulabilir.

Ya da deri kanepelerle cool hava estirmek için endüstriyel stilin kollarına bırakabilirsiniz. Endüstriyel stil dekorasyonlarda da farklılık ve alışılagelmişin dışında bir yüz oluşturmak gayesi olduğu için farklı model ama aynı renk deri kanepelerle şekillenen dekorasyonlar yapılabilir. Metal aksanlarla buluştuğunda oldukça tok görünüm verecektir.

Aynı zamanda desenler ve sanatsal unsurlar da bu görünümü elde etmek için bir araya getirilebilir. Kıvrımlı hatlarla derinlik katabilir ve uyum sağlayabilirsiniz. Farklı boyut ve renk kumaş çeşitleriyle popüler tasarım kültürüne kafa tutabilirsiniz. Klasik stil rustik stil ya da modern stil endüstriyel stil gibi birleşmeler yapmanız da mümkün bu sayede ister resmi bir üslup katın ister daha salaş bir görünüm ile renklendirin kanepelerinizi. 

Kısaca sadece modern stil baz alınarak yapılmış bir çalışma yok ortada, daha düz formlar, zarif çizgiler, sakin renkler olabileceği gibi country stil, endüstriyel stil, rustik stil ve daha nicelerine dair farklı tasarımlar bulmak mümkün. Oldukça geniş ürün aralığı bulunan bu farklı renk, ebat, model kanepe fikri her duyguya, stile hitap ediyor.