Mutfak tezgahı seçmeden önce aklınızda birçok soru işareti var değil mi? Hangi tezgah daha kullanışlı? Uygun maliyete hangi tezgahı almalıyım? gibi soruların sesi buraya kadar geliyor. Madem durum bu kadar ciddi, o zaman başlayalım yanıtları vermeye!
Öncelikle mutfak tezgahınızı seçmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken kriterler bulunuyor. Bunlar:
- Bütçe
- Mutfak Tipi
- İşçilik Maliyetleri
- Tezgahın Profil Yapısı
- Tezgah Malzemesinin Özellikleri
Şimdi bu kriterleri biraz daha detaylandıralım.
Köşeye Ne Kadar Attınız?
Mutfak tezgahı seçerken köşeye attığınız paranın miktarı çok önemli. Bu yüzden, ilk olarak bütçenizi değerlendirin. Ucuz laminant tezgahlardan corian gibi yüksek maliyetli tezgahlara kadar seçebileceğiniz çok fazla seçenek var. Tezgahlar arasındaki fiyat farkını yaratan şey ise dayanıklılıkları.
Bütçeniz kısıtlıysa malzemeleri karıştırarak kullanmayı deneyebilirsiniz. Bunun için lavabo ve ocak gibi çok çalıştığınız alanlarda taş içerikli malzemeyi, diğer alanlarda da laminant ya da ahşabı kullanabilirsiniz. Ayrıca bu görünümün modern bir ambiyans oluşturduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Mutfaklar Şekil Şekil...
Mutfak tipiniz, size hangi malzemeyi seçmeniz gerektiği konusunda yol gösterir. Mutfağınızın şekline göre kullanım sağlayabileceğiniz bir tezgahı seçmek işinizi kolaylaştırır. Bunun için, seçeceğiniz tezgahın kolay şekillenip yerleştirilebildiğine bakmalısınız.
"İşçilik Ücreti Hizmete Dahil Değildir"
Ne yazık ki! Bu cümleyi çok kişiden duyacaksınız. Bu yüzden, tezgahın maliyetini hesaplarken işçilik ücretini de işin içine dahil etmelisiniz Taş ve kompozit tezgahların işçilik maliyeti laminant tezgahlara göre daha fazladır. Çünkü bu tezgahlar yerleştirilirken lavabonun ya da ocağın yerinde değişiklikler yapılabilir.
Zevkiniz Ne Derse O!
Mutfak tezgahlarının görünümünde etkili olan faktörlerden biri de profil kalınlığı. Genel olarak 10-20 mm arasında bir profil kalınlığı uygulanıyor olsa da 50 mm'ye kadar derinlik sağlayabilen tezgahları bulmanız mümkün. Burada belirleyici; sizin hangi görüntüyü sevdiğiniz.
Hangi Malzeme?
Mutfak tezgahı seçerken belki de en çok dikkat edeceğiniz kriterde sıra: Hangi malzemeyi seçmelisiniz?
Laminant, granit, ahşap, mermer en çok kullanılan mutfak tezgahlarından olsa da kompozit, beton ve corian gibi tezgahların da maliyetlerine göre kullananları bir hayli fazla. Her malzemenin kendi içinde artı ve eksileri olduğu için bunlara da detaylı değinmek gerek.
Mutfak, Mutfak masası, Bakır, Mutfak Avize Modelleri, Siyah tezgah, Ada mutfak, Modern mutfak, Kulpsuz mutfak dolabı, Bakır avize, Mutfak tezgahı
Ahşap Tezgah
Doğal dokusu ve malzemesinin verdiği sıcaklık, ahşap tezgahların kullanıldığı alanlarda, orijinal görünümlerin oluşmasını sağlıyor. Ahşap tezgahlar her dekorasyon stiliyle uyumlu olsalar da en güzel görünümü Country ve Rustik stilde yarattığını söylemeden geçmeyelim.
Avantajları
Ahşap tezgahlarla ilgili suya dayanıklı olmadıklarına dair yanlış bir algı olsa da suya dayanıklı tezgahlardandır. Uzun yıllar kullansanız da ilk günkü gibi parlak durabilen ahşap tezgahlar, hem modern hem de geleneksel durabilen tezgah çeşitlerinden.
Dezavantajları
Yüksek ısılara karşı dayanıksız olan ahşap tezgahların, zeminlerinde zamanla aşınmalar olur. Zımpara ile kolayca yenileyebileyeceğiniz ahşap tezgahınızı kullanırken özenli olmalı ve düzenli bakım yapmalısınız. Unutmadan bir de şunu söyleyelim. Sakın sıcak bir tava ya da tencereyi direk ahşap tezgahınızın üstüne bırakmayın!
Mutfak, Beyaz mutfak, Ahşap mutfak tezgahı, Kulpsuz mutfak dolabı, Modern mutfak
Corian Tezgah
Akrilik reçinelerin, minerallerin ve renklendiricilerin karışımından oluşan corian tezgahlar, akrilik tezgah olarak da bilinmektedir. Katı yüzeyleri olan bu tezgah çeşidini, bütün tezgah alanınızda kullanarak kusursuz ve akıcı bir görünüm yaratabilirsiniz. Mutfaklarında sofistike ve dikkat çekici bir görünüm oluşturmak isteyen herkes bu tezgah çeşidini kullanabilir. Bunun için herhangi bir dekorasyon stiline bağlı kalmanıza gerek yok.
Avantajları
Sert yüzeyli tezgahlardan olduğu için çizilme ve kırılmalara karşı dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Kolayca şekil alabildiklerinden her mutfak tipinde kullanılabilir. Pürüzsüz yüzeyinden dolayı bakterilere karşı iyi bir siperdir.
Dezavantajları
Maliyeti yüksektir. Isıya karşı dayanıklı fakat yine de dikkatli kullanmakta fayda var.
Beyaz mutfak, Mutfak, Modern mutfak, Spot aydınlatma, Ada mutfak, Çiçekler, Mutfak perdesi, Kulpsuz mutfak dolabı, Mutfak tezgahı
Laminant Tezgah
Laminant tezgahlar, sıkıştırılmış tuğla ve cila tabakasından oluşur. Düz yüzeyleri olan bu tezgah çeşidinin farlı renklerini bulmak mümkün. Laminant tezgahlar, her dekorasyon stiliyle kullanılabilecek tezgah çeşitlerinden.
Avantajları
Lekelere ve kimyasal ürünlere karşı dayanıklıdır. Tezgah çeşitleri arasında uygun maliyetleri ile öne çıkmaktadır. Kesilmesi ve yerleştirilmesi kolaydır.
Dezavantajları
Isıya ve çizilmelere karşı dayanıksızdır. Çok sert yapıda olmadığı için özenli kullanılmadığı takdirde uzun ömürlü olmaz.
Mutfak, Mutfak tezgahı
Kompozit Tezgah
Çimstone ve kuvars olarak bilinen kompozit tezgahlar, doğal taştan üretiliyor. Kompozit tezgahların yapısında %90 oranında doğal kuvars kristalleri yer alıyor. Bu demek oluyor ki çok sert ve dayanıklı bir tezgah çeşidiyle karşı karşıyasınız. Kompozit tezgahların en çok yakıştığı mutfaklar ise modern ve minimalist mutfaklar.
Avantajları
Lekelere, çiziklere, ısıya karşı dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Tezgah zeminindeki renk geçişleri belirli bir kompozisyon gibidir. Kompozitte, doğal taştan farklı olarak renk gölgelenmeleri ve farklılıkları bulunmaz. Ocak ve lavabo dahil her yerde kullanılabiir.
Dezavantajları
Malzemenin içeriğinden dolayı maliyetli olması ve asitlere karşı hassaslığı, başlıca dezavantajlarındandır. Kompozit tezgahların diğer bir dezavantajı da çok fazla renk seçeneklerinin olmaması.
Amerikan Mutfak, Gri, Çimstone tezgah, Mutfak masası, Eames sandalye, Ahşap Mobilya, Modern, Modern mutfak, Beyaz mutfak, Mutfak
Granit Tezgah
Mutfak tezgahları arasında çok tercih edilen çeşitlerden olan granit tezgahlar, doğal taş özelliklerine sahiptir. Granit tezgahların, farklı renkleri ve kendine has görünümleri, kullanıldıkları ortamlarda güzel etkiler yaratır. Bu tezgah çeşidi her dekorasyon stilinin ruhuna bürünme özelliğine sahip.
Avantajları
Granit tezgahlar, leke ve yüksek ısılara karşı dayanıklı ve uzun yıllarca kullanılabilecek tezgahlardan. Kompozit tezgahlara göre biraz daha uygun maliyetlidir.
Dezavantajları
Granit tezgahlar, ağır yapıda malzemeler oldukları için taşıma ve yerleştirme süreçleri biraz zaman alır. Bu tezgahları kullanırken düzenli bir bakım uygulanması gerekir. Birkaç yılda bir cilalatma işlemi yaptırılarak oluşabilecek ufak çatlakların önüne geçilebilir.
Siyah tezgah, Mutfak, Beyaz mutfak, Siyah- Beyaz, Ada mutfak, Duvar Nişleri, Mutfak tezgahı
Mermer Tezgah
Mutfak tezgahlarının sevilenlerinden biri olan mermer tezgahlar, görünümlerinden dolayı zarif ve dikkat çeken alanlar yaratır. Cilalı ya da matlaştırılmış şekilde kullanılabilen bu tezgahlar -özellikle- modern mutfakların tamamlayıcısı gibi.
Avantajları
Isıya, çatlamaya, kırılmaya karşı dayanıklı ve uzun ömürlü tezgahlardandır. Kompozit ve granit tezgahlara göre maliyeti daha uygundur.
Dezavantajları
Mermer, asitlere karşı çok hassastır. Bu yüzden limon gibi bir maddeyle teması halinde leke kalır. Mermerin gözenekli ve damarlı yapısından dolayı kullanırken dikkatli olmak gerekir.
Ankastre, Beyaz mutfak, Modern mutfak, Tezgah arası seramik, Mutfak, Mutfak tezgahı
Cam Tezgah
Cam tezgahlar, mutfaklarında aydınlık ve parlak görünümleri sevenler için güzel seçeneklerden. Fırınlanmış şekilde kullanılabilen cam tezgahlar, farklı bir görünüm yaratmak isteyen her dekorasyon için kullanılabilir.
Avantajları
Anti-bakteriyel ve hijyenik bir malzemedir. Neme karşı dayanıklıdır. Farklı renk ve desenlerde bulmak mümkündür.
Dezavantajları
Kırılma ya da çatlama durumlarında yenilenmesi kolay değildir. Isı ve lekeler konusunda hassastır.
Tezgah arası cam, Mutfak tezgahı
Çelik Tezgah
Endüstriyel mutfaklarda sıkça kullanılan çelik tezgahlar, sıra dışı görünümler oluşturmak isteyenlerin tercihi olabilecek çeşitlerden. Çelik tezgahlar için en güzel görünümlerin oluştuğu dekorasyon stilini tahmin ediyorsunuzdur ama söyleyelim yine de. Evet, metali çok seven endüstriyel stil.
Avantajları
Suya, ısıya, asit ve bakterilere karşı dayanıklıdır. Temizlenmesi kolaydır.
Dezavantajları
Çok çabuk iz oluşur ve çizilmelere karşı dayanıksızdır.
Mutfak tezgahı, Mutfak
Beton Tezgah
Kaba inşaatlardan ev dekorasyonuna geçiş yapan beton, mutfak tezgahlarında oldukça güzel görüntüler ortaya çıkarıyor. Gri ve beyazın farklı tonlarıyla renklenen beton tezgahlar da tıpkı çelik tezgah gibi endüstriyel stilde çok güzel bir etki bırakıyor.
Avantajları
Sert yüzeyli oldukları için kırılmalara karşı dayanıklıdır. Bloklar halinde ya da yerinde döküm yapılarak kullanılabilir.
Dezavantajları
Betonun yapısından dolayı kimyasal içerikli temizleyicilerle kullanıldığında lekeler ve çatlaklar oluşabilir. Isıya karşı dayanıksızdır. Düzenli bakım gerektirir aksi halde yiyecekler için bakteri üretebilir.
Umarız bu yazı sizin için "faydalı" olmuştur.
Mutfak, Mutfak tezgahı
Güzel bir konuyu ele almışsınız, blog için teşekkürler. Sektörün içinde çekirdekten yetişme biri olarak ve laminat tezgah ithalatçısı olarak birkaç düzeltme yapmak isterim. Laminat tezgah; laminat kaplama (kalitesine göre çoklu katmanlardan oluşan kağıt/kraft ve reçineden oluşur) ve sunta/yonga levha (iyi olanlarda P3 ve P5 normunda suya dayanıklı "yeşil" sunta kullanılır) Laminat kaplama CPL (continues pressure laminate) ve HPL (high pressure laminate) olmak üzere (Cpl in ve Hpl nin kalitelisi ve kalitesizi vardır) iki üretim şekli vardır. Her kaliteli ürünün taklidi, tağşiş versiyonu olduğu gibi laminat tezgahında maalesef dayanıksız, sizi üzecek versiyonları vardır. Bu taklit ve tağşiş olanları es geçerek, yazınızda laminat tezgah avantajlarına düzeltme olarak çizilmeye dayanımı yüksek versiyonlarının olduğunu belirtmek isterim. Isı konusuna gelirsek 200-240 dereceye kadar sıkıntı yaşamayacağınız versiyonları var. Üzerinde bıçakla et, ekmek, vb. kesim işlemi yapmadığınız sürece çizilmeyecektir. Yüzey yapıları gelişen teknolojiler ile örnek olarak ahşaptan daha gerçekçi yüzey ve dokuya sahip versiyonları var artık. En azından bizim ithal ettiklerimiz bu şekilde. Tekrardan bu güzel yazınız için teşekkürler.
buradan incelenebilir : www.laminattezgah.com