Bugün sizinle komple bir mutfak yaptırmanın maliyetini 2023 yılı fiyatları üzerinden konuşacağız. Ama baştan uyaralım bu maliyet hesabı günümüz koşullarında ne yazık ki çok stabil olamıyor. Sürekli değişkenliğe uğruyor. O yüzden biz olabildiğince ortalama bir maliyet hesabı çıkarmaya çalışacağız.

Hadi başlayalım

2023 Yılı Fiyatlarıyla Komple Mutfak Yaptırma Maliyeti Nedir?

Komple Mutfak Tadilatı Ne Kadara Mal Olur?

Eski mutfağınızı değiştirip komple yenilemek mi istiyorsunuz? Yoksa yeni yaptırdığınız eviniz için mutfak mı yapıyorsunuz?

Bu sorunun yanıtı sizin maliyetinizi de değiştirir. Çünkü bir mutfağın genellikle ilk yapılma faslı tadilata göre daha uygun olur. Orada kırıp-dökme vb. maliyetler devrede olmaz. Alanın ölçüleri belllidir ve her şeyi sadece buraya uygun almaya başlarsınız. Ya da anahtar teslim anlaştığınız profesyonel ekip sizin için yerine koyar. Ama eski mutfağınızı değiştirme niyetiniz varsa durum değişir.

Burada boya ya da yapışkan folyo ile yenileme gibi faktörlerden bahsetmeyeceğiz. Mutfağını yenilemek isteyen bir kişinin her şeyi sil baştan aldığında aşağı yukarı karşılaşabileceği gider kalemlerini anlatacağız. Bunlar da şu şekilde olacak:

  • Dolap maliyeti,
  • Tezgah maliyeti,
  • Zemin kaplama maliyeti,
  • Duvar dekorasyon maliyeti,
  • Ankastre,
  • Eviye ve armatürler,
  • Aydınlatma.

Mutfak, Müstakil Ev

2023 Yılı Fiyatlarıyla Komple Mutfak Yaptırma Maliyeti Nedir?

Mutfak dolabı maliyeti

Mutfak dolabı yaptırırken birçok seçeneğiniz mevcut. Kullanılan malzemenin yapısına, kapak tasarımlarına ve renklerine göre birçok mutfak dolabı bulunuyor. Bunlar arasında seçim yapmak için birçok detayı da iyi bilmeniz gerekiyor.

Kullanılan malzemenin yapısına göre mutfak dolapları şu şekilde:

  • Masif ahşap mutfak dolabı,
  • Lake mutfak dolabı,
  • Akrilik mutfak dolabı,
  • High-gloss mutfak dolabı,
  • Membran mutfak dolabı,
  • MDF mutfak dolabı,
  • Suntalam mutfak dolabı.

Mutfağınızı yenilemek isteyen biri olduğunuzu düşündüğümüzde bu mutfak dolapları arasında olabildiğince en kaliteli olanlara yönelmelisiniz. Tabi ki maliyet de çok önemli! Ama madem bir yenileme olacak masraf yapılmışken uzun yıllar dayanıklı olmalı!

Bu açıdan bakıldığında suntalam ve MDF mutfak dolaplarından ilk etapta uzak durmanızı tavsiye ederiz. Masif ahşap mutfak dolapları fiyat kategorisinde en pahalı olanlar arasında. Lake ahşaptan biraz daha uygun, akrilik ve membran da orta kategori olarak tabir edebileceğimiz dolaplardan.

Seçtiğiniz malzeme dışında dolap kapaklarının tasarımına ve rengine göre de maliyet hesabınız değişiklik gösterebilir.

Dolap kapaklarının tasarımına göre mutfak dolaplarını şu şekilde ayırabiliriz:

  • Shaker kapaklı mutfak dolabı,
  • Kafes mutfak dolabı,
  • Lambri mutfak dolabı,
  • Ayna kapaklı mutfak dolabı,
  • Cam kapaklı mutfak dolabı,
  • Oyma kapaklı mutfak dolabı,
  • Panjur kapak mutfak dolabı.

Genel olarak mutfağın tarzını ortaya çıkaran bu kapak tasarımları maliyet noktasında illa ki bir şeyleri etkiliyor. Size tavsiyemiz tarzınıza uygun mutfak dolabı kapağına yönelmeniz ve en az iki farklı mutfak dolabı kapağı çeşidini mutfağınızda kombinlemeniz.

Mutfak alanınıza göre önemli şekilde değişecek mutfak dolabı maliyetini 2023 yılı fiyatları üzerinden hesaplarsak mutfak dolabı için ortalama olarak 40 bin TL harcamanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Mutfak

2023 Yılı Fiyatlarıyla Komple Mutfak Yaptırma Maliyeti Nedir?

Mutfak tezgahı maliyeti

Mutfak tezgahları temelde iki kategoriye ayrılıyor. İlki doğadan gelen malzemelerden üretilenler, diğeri de sentetik malzemeden üretilenler. Bunları da kendi içinde ayırınca durum şöyle:

Doğal taştan oluşan mutfak tezgahları:

  • Mermer tezgah,
  • Granit tezgah,
  • Kompozit kuvars (çimstone) tezgah,
  • Masif ahşap tezgah.
  • Porselen tezgah,

Sentetik malzemelerden üretilen mutfak tezgahları:

  • Akrilik tezgah,
  • Mermerit tezgah,
  • Lamine/laminat tezgah.

Şimdi bunlar arasında hangisi en kaliteli ya da en pahalı diye bakarsak ahşap tezgah, çimstone tezgah ve porselen tezgah pahalı grupta yer alıyor. Ahşap tezgahın bakımı biraz zor olduğu için ona az yönelen oluyor. Ama kompozit ya da bilinen adıyla Çimstone ve porselen tezgahlar son zamanlarda birçok kişinin favorisi.

Yeni mutfak yaptırırken size asla tavsiye etmeyeceğimiz tezgahlar lamine, mermerit ve mermer. Çünkü bu üçü de sizi memnun etmez. Bu noktada bütçeniz yeterliyse kompozit ya da porselen seçmenizi tavsiye ederiz. Daha az bütçeniz varsa da granit ya da akrilik arasında seçim yapabilirsiniz. Granit tezgahlarda radyasyon riski bulunduğu için biraz sevilmese de kalite olarak orta derecede tatmin edici! Akrilik de sentetik olmasına rağmen Corian markası sebebiyle piyasada kendine ciddi bir kitle edinmiş durumda. Bir de bu malzemede tezgah birleşim noktaları görünmediği için estetik açıdan iyi olabiliyor.

Bütün bu kriterleri göz önüne aldığımızda mutfağınızın tezgah alanına göre değişiklik gösterecek mutfak tezgahı maliyeti 2023 yılı fiyatlarıyla ortalama olarak 15 bin TL gibi bir rakam olabilir!

Mutfak, Beyaz mutfak, Country mutfak, Siyah, Beyaz, Shaker kapaklı dolaplar, Mutfak tezgahı, Mutfak tezgah arası, Tezgah arası doğal taş, Mutfak aksesuarları, Spot aydınlatma, Aydınlatma, Led aydınlatma, Mermer, Davlumbaz

2023 Yılı Fiyatlarıyla Komple Mutfak Yaptırma Maliyeti Nedir?

Mutfak zemin kaplaması maliyeti

Mutfak zemin kaplaması söz konusu olunca şu soru hemen geliyor akıllara: Parke mi yapsam fayans mı?

Biz bu aşamada seramikten yanayız ama laminat parke de gayet kaliteli ve sorunsuz bir malzeme. Burada seçimi belirleyen tamamen sizin mutfakta geçirdiğiniz zaman ve görsel zevkiniz!

Maliyet olarak baktığımızda genel olarak bir kutu fayans yaklaşık olarak 1,44 m2 alanı kaplar. Bir kutu 8mm'lik parke de 1,84 m2 alanı kaplar. Tabi bu paket içerisinde yer alan adet sayısına göre de değişir. Ama siz satın alırken birçok firma size bir kutunun ne kadar alanı kapatacağını mutlaka söyler.

Diyelim ki 10 m2 bir mutfağınız var burası için hesaplama yaptığımızda mutfak zemin kaplaması için 2023 yılı fiyatları üzerinden ortalama olarak 5 bin TL'lik bir masrafınız olabilir.

Mutfak, Modern, Beyaz, Siyah, Tül perde, Perde, Sandalye, Mutfak masası, Mutfak zemin seramikleri, Spot aydınlatma, Aydınlatma, Yuvarlak halı, Halı, Mutfak tezgahı, Mutfak tezgah arası, Tezgah arası seramik

2023 Yılı Fiyatlarıyla Komple Mutfak Yaptırma Maliyeti Nedir?

Mutfak duvar dekorasyonu, ankastre, aydınlatma, eviye ve armatür maliyeti

Kalan gider kalemlerini topluca verelim istedik. Çünkü bu tamamen sizin zevkinize göre artacak ya da azalacak bir aşama!

Bütün bunlar için ortalama bir fiyat vermemiz gerekirse yaklaşık olarak 30 bin TL'yi de bu giderler için harcamanız gerekir.

Şimdi bütün gider kalemlerini topladığımızda 2023 yılı fiyatlarıyla bir mutfağı komple yenilemek için ortalama olarak 90 bin TL'lik masraf karşımıza çıkıyor. 

Dediğimiz gibi bu hesap sizin mutfak ölçünüze, kullanacağınız malzeme kalitesine ve tasarım isteklerinize göre değişir. Biz genel olarak orta kalite malzemeler üzerinden hesaplamamızı yaptık.

Hesaplama içerisinde işçilik maliyetine yer vermedik. Çünkü işçilik maliyetleri noktasında net bir fiyat vermek pek kolay olmuyor!

Umarız istediğiniz gibi bir mutfağa kavuşursunuz

Not: Maliyet hesabı Temmuz/2023 fiyatları doğrultusunda yapılmıştır.

Mutfak, Country, Beyaz, Krem, Jüt halı, Halı, Mutfak aksesuarları, Duvar kağıdı, Duvar dekorasyonu, Mutfak zemin seramikleri, Mutfak Avize Modelleri, Mutfak rafı, Bej, Vizon, Kahve köşesi

2023 Yılı Fiyatlarıyla Komple Mutfak Yaptırma Maliyeti Nedir?

Pinlemek isteyenlere...