Evinizde hali hazırda bir şömine varsa şanslısınız. Güzelce ısınabilirsiniz. Ama evinizde şömine yok ve ısı kaynağı olarak şömine kullanmak istiyorsanız sizi bekleyen birtakım işler var. Ama merak etmeyin o kadar göz korkutucu değil!
Bu yazımızda evinize sıfırdan şömine yapım maliyetinden ve yapım aşamasından bahsedeceğiz. "Benim şömine yerim hazır ya da ben elektrikli şömine almak istiyorum" diyorsanız şuraya uğrayabilirsiniz.
Hadi o zaman başlayalım.
Şömine Nasıl Yapılır? Şömine Yapım Aşamaları!
Doğrudan karşınıza otantik bir şömine görseli çıktı diye hepsinin bu türde olduğunu düşünmüyorsunuzdur. Çünkü biliyorsunuz ki son yılların oldukça çağdaş şömine tasarımları mevcut.
Şömine yaptırmak için öncelikle ne tür bir şömine kullanmak istediğinize karar vermelisiniz: Bacalı mı bacasız mı? Yoksa hazneli mi haznesiz mi?
Bacasız şömine tercih ediyorsanız elektrikli ya da etanollü şömine alabilirsiniz. Bunun için herhangi bir yapım sürecine gerek yok.
Ama "ben bacalı şömine istiyorum" diyorsanız durum başka! İlk olarak hermetik baca sistemi gerektiren doğalgazlı şömine alabilirsiniz. Bunun yapım aşaması olmamakla birlikte bilindik doğalgazla ısınma süreci ile aynı işlemleri gerektirir.
Bir diğer seçeneğiniz de şimdi detaylarını vereceğimiz odun ateşli şömineler! Bu noktada da hazneli şömine mi yoksa haznesiz mi kullanacağınıza karar vermeniz gerekir.
Kış bahçesi, Mavi, Şömine
Haznesiz Şömine
Odun ateşli ve haznesiz bir şömine mi yaptırmak istiyorsunuz? O zaman size bir uyarı ile başlayalım!
Haznesiz şömine içindeki ısının etkisi çok uzun korunamadığı için bu tür bir şömineyi geniş alanlarda önermiyoruz.
Haznesiz bir şöminenin yapımında baca ile bağlantılı olan duvar taş ya da tuğla gibi materyal ile örülür. İstenen şöminenin şekline göre açıklık belirlenir. Bacanın konumuna göre köşeli ya da düz tasarımlar yapılabilir.
Salon, Sarı, Oymalı mobilya, Oymalı berjer, Turuncu, Taş duvar, Koltuk Döşeme, Yeşil, Berjer, Orta sehpa, Halı, Şömine, Eklektik
Hazneli Şömine
Hazneli şöminenin, haznesiz şömineden farkı ateşin döküm bir hazne içinde yanması. Bu da demek oluyor ki bu şöminelerde ısı daha uzun süre korunabiliyor.
Hazneli bir şöminenin yapım aşamaları şu şekilde:
- Baca boyutuna uygun hazne seçilmesi,
- Haznenin kullanılacak alana sabitlenmesi,
- Haznenin dış cephe giydirmesinin yapılması,
- Deneme ateşinin yakılması.
Evet hepsi bu! Tabi bunları bu kadar basit anlattık diye sakın bir ustaya ihtiyacınız olmadığını düşünmeyin! Çünkü baca boyutu, şömine açıklığı ve uygun teknik ölçülerin hepsi için işi bilen birinin devreye girmesi gerekir.
Yılbaşı dekorasyonu, Salon, Köşe koltuk, Kırlent, Şömine, Kitaplık, Dekoratif Objeler, Berjer, Koltuk örtüsü, Kılıflı koltuk
2022 Yılı Fiyatıyla Şömine Yapım Maliyeti Nedir?
Haznesiz bir şömine yaptıracaksanız hazne fiyatı ödemeniz gerek yok. Bu aşamada şömine yapacak ustanın el işçiliği ve kullanacağınız materyallerin maliyetini karşılamanız gerekecek. Ortalama bir fiyat vermek gerekirse çok büyük boyutlu olmayacak bir haznesiz şöminenin maliyeti minimum 5.000 TL'den başlar.
Yapacağınız şömine hazneli olacaksa da öncelikle ortam için uygun bir hazne almanız gerekir. Haznelerin fiyatı en düşük 7.000 TL'den başlamakta. Tabi, boyutları ve teknik özelliklerine göre çok farklı meblağlara da ulaşmakta.
Buna bir de şöminenin dış cephe giydirmesi için gereken maliyeti eklemeniz gerekir. Dış cephe giydirmesinde birçok seçeneğiniz olacağı gibi buna bağlı olarak farklı gider kalemleriniz de olacak.
Dubleks evler, Salon, Modern, Krem, Gri, Yüksek tavanlı ev, Şömine, Beyaz, Koltuk takımı, Berjer, Tablo, Duvar dekorasyonu, Vazo, Ev Aksesuar, Yapay çiçekler