Aksesuarlar, dekorasyona hareket katan, mobilyalarla bütünleştiğinde tasarımı güçlendiren en önemli detaylar…

Dekorasyonda irdelenen konulardan biri, oturma düzenine göre seçilen mobilyaların ayarlaması yapıldıktan sonra aksesuarların ayarlanmasının büyük bir titizlik ve dikkatle yapılıyor olması gerektiği. Birbirine simetrik ve uyumlu bir şekilde ayarlanması gereken mobilyalar bu sayede arzu edilen güzelliğe kavuşur. Ne kadar gösterişli parçalar kullanılırsa kullanılsın simetrik bir şekilde yerleştirilmeyen mobilyalar ve aksesuarlar temiz görüntü oluşturmaz. Koltuk takımı alındıktan sonra uygun bir şifonyer, vitrin, orta sehpa ile taçlanacak olan dekorasyonun en önemli süsü ise aksesuarlar… Masalar aksesuarların sergilenmesi için oldukça ideal ve ilgi çekici bir eleman… Seramikleri, vazoları, mumları, şamdanları, kitapları ve dergileri kusursuz şekilde sergilemek için uygun olan ürün. Aksesuarları masada göstermenin uygun olduğunu düşünüyorsanız dağınık görünmemesi için farklı boyut ve türdeki ürünleri tepsiye yerleştirip bunu düzenli şekilde sergileyebilir ya da gruplara ayırarak kullanılabilir. Aksesuarları, çiçekleri, kitap ve dergileri kısaca en sevilen aksesuarların ayarlanması için bir araya getirebilir, ön planda tuttuğunuz alanda gösterebilirsiniz.

Yuvarlak ya da kare biçiminde masalarla aksesuarların ayarlamasını yapmak oldukça zevkli ve avantajlı yöntem. Farklı boyama teknikleriyle masayı boyayabilir, evin genel stiline uyarladıktan sonra aksesuarları yerleştirebilirsiniz. Çeşit çeşit aksesuarın nasıl şekilleneceğinin bilincinde olarak masanın üzerinde konumlandırmak gerekiyor. Örneğin orta sehpayı ya da kahve masasını yatak odasında kullanmayı düşünüyorsanız o zaman masanın üzerine konulacak ürünlerde yatak odasında olması gereken aksesuarlar arasında seçilmeli, her şey birbiriyle uyumlu olmalı ve kendi içerisinde belli düzene sahip olmalı. Bu sayede karmaşık bir yapı oluşmamış olur ve hayat daha kolaylaşır, dekorasyondan alınan haz artar, kısaca aksesuarların ayarlanması dekorasyona paralel şekilde yapılmalı.

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Aksesuarların arasında belli bir mesafe olsun

Aksesuarları sanatla bir araya getirebilir, farklı ve özgün ortam yaratabilirsiniz. Sanata olan tutkunuz ve merakınızla eşdeğer olarak işiniz umduğunuzdan daha kolay olacak. Örneğin duvarınızı ilgi çekici ve dinamik bir duvar kâğıdıyla kaplatabilir, birkaç ayna ve ferforje ürünle tamamlayabilirsiniz. Asılan aksesuarlar arasında da her açıdan birbiriyle uyumlu bir bağ olmasına, birbirinden bağımsız ve kopuk ürünleri bir araya getirmemeye dikkat edin. Duvarda yan yana asılı duran tablolar boyut ve içerik olarak benzerlikler barındırmalı. Ayrıca ahenk oluşturmak için aksesuarların sıkışık ve basık halde kullanılmadığından emin olun. O yüzden ürünleri raf yardımıyla alt alta sıralayabilirsiniz, bu sıralamada aradaki mesafe ise en az 5 inç ile 10 inç arasında değişmeli.

Bu ahengi tamamlamak içinse aksesuarların sıkışık ve basık bir şekilde kullanılmadığından emin ol.

Aksesuarları ayarlarken hangi öğenin üzerinde yoğunlaşmak istediğinize karar verin, mesela hasır bir sepet üzerine odaklanıyorsanız diğer aksesuarlarda da bu hasır sepetle bağlantı kurmaya özen gösterin, insanlar inceledikleri zaman o öğeler arasında nasıl bir uyum olduğunu fark etsinler. Bu yüzden hangi ürünü satın almak istediğinize karar verin, bu ürünlerin size getirisini ölçüp tartın, düzeni elden bırakmayın, dekorasyonunuzu zorlaştırmayın, olabildiğince sade çizgiler üzerinden hareket edin ve favori ürünlerinizi bir merkezde toplayın. Karmaşık şekilde gözükmesine fırsat vermeden etkiyi o aksesuarlar üzerine çekin, bunu minik minik adımlarla yapın. 

Dekoratif Objeler, Duvar dekorasyonu, Şömine

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Kırlent ve yastıklar kullanın

Yatak üzerine atılan ve koltuklarda kullanılan kırlentler epey rağbet görüyor. Bu yüzden gelişi güzel şekilde dizilmiş izlenimi veren ve dağınıkmış gibi gözüken ama aslında dağınık olmayan düzende kırlentleri yerleştirebilirsiniz. Ayrıca değiştirilebilir kılıflar sayesinde dekorasyonunuza uygun renkleri farklı biçimlerde kullanabilirsiniz. 

Yastık önemsiz bir detay değil, tek bir yastık bile dekorasyonun seyrini büyük oranda değiştirebilir, yastıklarla dekorasyona hareket katabilir, dinamik etki yaratabilirsiniz. Yastık sayesinde tüm duygular çağrıştırılabilir, iyi bir görünüm için yastıkların dekorasyondaki gücünü arka plana itmek yerine ön planda tutmayı deneyin.

Duvar dekorasyonu, Salon, Sarı, Sehpa

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Materyalleri sergilerken yaratıcı düşünün

Aksesuar ve kitap, dergi gibi materyalleri sergilerken olabildiğince yaratıcı düşünmeye gayret edin. Alternatif olarak yatay ya da dikey şekilde kombin edilmiş kitap yığınlarından yardım alabilir ve aslında bunların karmaşık bir görüntü olmadığını bir fikrin sonucu olarak türetildiğini yansıtabilirsiniz.

Merdiven, Mermer

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Aksesuar yerleştirirken odak noktası belirleyin

Tek bir ürün üzerinden dekorasyonu şekillendirmek, bilinen basit ama her zaman işe yarayan bir yöntem… Tek favori aksesuar çerçevesinde diğer tüm nesneleri gruplandırarak dekorasyon oluşturmak kulağa hoş gelen detay olarak bizleri karşılıyor. Bir raftan yola çıkarak ya da bir şamdan veyahut televizyon ünitesinden hareketle farklı boyut ve şekillerle göz yanılgısı oluşturabilir ve yeni soluk getirebilirsiniz.

 Bu raf sistemini yaparken ürünleri tek çatı altında toplayıp karmaşık görüntünün oluşmasını engellemek gibi düşünülse de aslında sanat oluşturuluyor ve nitekim yapıldığı zaman göze de hoş gelen detaylar olarak bizleri karşılıyor. Kısaca bir raftan yola çıkarak farklı boyutlarla göz yanılgısı oluşturabilir ve yeni soluklar getirebilirsiniz. Bu raf sistemini yaparken ürünleri tek çatı altında toplayıp karışık görüntünün oluşmasını engellemek gibi düşünülse de aslında bir sanat oluşturuluyor, bu sayede işe yarar ipuçlarıyla kaideye uygun görünüm sunulur. 

Halı, Köşe koltuk, Oturma Odası, Duvar rafı, Kırlent

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Göz yormayan renkler tercih edin

İyi şekilde rehberlik etmesi açısından aksesuarları ayarlarken favori parçanın kılavuzluk etmesine izin verin. 

Değişik boy ve ölçekte ürünlerle oturma odasına ya da salona hareket katabilirsiniz. Bu sadece çok önemli parçalar olmak zorunda değil, küçük cam önü bitkisiyle bile verilmek istenen mesaj iyi bir şekilde verilebilir. Ya da aynı boyda mumlar satın alarak aynı hizada konumlandırmanız dekorasyonunuza ve ışıklandırmanıza katkı sağlar. Tabi ki bunun sunum şekli de çok önemli, mumları kombin ettiğiniz şamdanların ya da tepsini renk tonunu da tutturmak gerekiyor. Dekorasyonda sadece objeler değil aradaki renk faktörü de önem arz ediyor, göz yormayan, detaylara boğulmamış dikkat çekici ürünler bulmak zor olsa da imkânsız değil. Bu şekilde aksesuarların ayarlamasını yapmak daha temiz görünüm ortaya çıkarmaya yardımcı olur.

Dekoratif Objeler, Mavi, Mum, Pembe, Salon

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Ayna kullanmayı ihmal etmeyin

Aynalar… Aynalardan her şekilde yararlanılabilir. İster çoklu olarak ayarlanan aynalar sayesinde dekorasyona hareket katın isterseniz masanızın üzerine masanın formunda ayna kestirerek değişiklik yaptırın, bu sayede ilgi çekici ve anlamlı görünüm ortaya çıkar. Masanın üzerine cam değil de güzel bir ayna kestirme fikri hoş. Bu aynalı masa üzerine dekore edilen aksesuarların yansımaları da merak uyandıran görsel detaylar olarak kayıtlara geçer. 

Ayna, Mutfak, Duvar rafı

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Odanın genişliğine bağlı olarak aksesuarlar satın alın

Oturma odasının genişliğine bağlı olarak aksesuar ayarlamasını yapmak daha akıllıca. Küçük bir oturma odası için büyük masa yanlış ürün olacağı için odanın boyutuna dikkat çekerek daha minimal masa seçimi yapmak doğru bir adım. 

Dekorasyonunuzda aksesuarların ayarlamasını yaparken kaliteli parçalar ile doldurmaya gayret edin, boyutlarını ve şekillerini değiştirin. Modadan ilham alabilirsiniz ya da eski dönemlerden hoşlanıyorsanız vintage ürünler destekçiniz olabilir. Klasik bir vazonun ya da parlak taşlı, oymalı ürünlerin yerine ferforje fener ya da gaz lambası ilham verici olabilir. Geçmiş dönemlere ait parlak veya seramik vazolarda etkileyici görünüm sunar ve bunları göz önünde olan yerlerde sergileyebilirsiniz.

Berjer, Halı, Salon, Sehpa, Tv ünitesi

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Çizgilerden yardım alın.

Duvar kâğıtlarını hareketli kılarak aksesuarlarınızın konumunu ayarlayabilirsiniz. Tek öğenin katları ile farklı etkiler yaratmaya çalışın. Mesela benzer şekillerde formlar üzerine odaklanın. Sade çerçeveli ve nötr renkli aksesuarları kullanarak ön planda olmasını istediğiniz aksesuarlarınıza dokunuş yapabilirsiniz, dozunda yapılan yenilikler görsel zenginlik oluşturur. Tabi ki birincil öğeyi gölgede bırakmayacak bir tarz olmasına da dikkat edin.

Duvar boyama, Kendin Yap

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Renklerin gücüne inanın

Detayları ön plana çıkarmak istediğinizde bunu renklerin gücünü arkanıza alarak yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Örneğin bir tepsinin ne kadar alımlı ve davetkâr hissettirebileceğini göstermek için odadaki tüm renkleri zıtlaştırabilirsiniz. Zıt bir duvar kâğıdı ya da aksesuarla zıt şekilde dekore edilmiş mobilyalar işimizi görür. Ya da yatak odasında şifonyer üzerinde duran siyah kadın heykelini öne çıkarmak için diğer renk tonlarında küçük küçük kaçamaklar yapabilir ve bu heykeli ışıldatabilirsiniz. 

Renklendirmeyi seven yapınız varsa dekorasyonunuza paralel olarak parlak renklerin canlılığından, güzel enerjisinden faydalanabilir, buna uygun aksesuar seçimi yapabilir ve yerleştirebilirsiniz. Öncelikle nasıl bir dekorasyon yapacağınıza karar verdikten sonra bunun için plan yapın. Bu plan dâhilinde depolama, saklama ve gösterme merkezleri oluşturun. 

Fotoğrafların sergilenmesi için bir alan oluşturabilirsiniz ya da ailenizin başarılarını göstermek için vitrin oluşturabilir, dekorasyona adapte edebilirsiniz. Yani mesela fotoğrafların sergilenmesi için bir alan ya da başarı aile fertlerini başarılarının yer aldığı bir vitrin hem dekor hem de aksesuar olarak korunabilir. İşte bunun gibi size dokunan, sizden bir şeyler barındıran öğeleri seçin, onları cesurca sergilemeye özen gösterin, evinizin başköşesinde bulundurun. Dekorasyonunuzla ilişkilendiremediğiniz ama yine de sergilemek istediğiniz ürünler olabilir, bunu da birkaç ürünle bir araya getirebilirsiniz. 

Led aydınlatma, Şömine

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Aksesuarlarınızı sergilemek için duvarlarınızı kullanın

Etki yaratmak için duvarlarınızı kullanabilirsiniz. Grafik gibi kurgulayın, duvarlarınızı kullanmaktan korkmayın, duvarlarınız aksesuarlarınızın sergilenmesi için uygun alanlardan biri. Bir insan herhangi bir mekâna girdiğinde gözü en çok duvarlara ilişir. Bu yüzden duvar dekorasyonu önemli, benzer öğeleri duvarlarınızda sergileyebilirsiniz. Aynı boyutta ürünleri sıralayabilir ve tekrar aynı boşluğu bırakabilirsiniz, bu şekilde kullana kullana güzel yorum katılır.

 Belirlenen konsepti duvar dâhil tüm aksesuarların sergilenmesinde kullanabilirsiniz. El emekleri dantellerin oldukça popüler olduğu bir dönem vardı ve dekorasyonda danteller cesurca kullanılırdı bu “ bak bu el işinde benim emeğim, alın terim, hayallerim, kızgınlıklarım, kırgınlıklarım ama bir o kadar da mutluluklarım var” demekti. Dolayısıyla gösterilmek istenen öğeler mekânın her tarafını kuşatabilir, önemli olan belli bir düzende olması. Uzun raflar benzer öğeleri sergilemek için ideal bir yöntem. 

Dresuar, Makyaj masası, Aynalı mobilya, Sandalye, Ayna, Abajur

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Aksesuarlar arasında gruplandırma yapın

Risk barındırmayan hem neyin nasıl neyin nasıl sunulduğunu bilerek gruplandırma yapmak daha doğru. Düzen aşığı insanların yapabileceği ve uygulandığında da güzel sonuçlar veren yöntemde vintage ürünler doğru his verebilir. Ya da endüstriyel stil metal aksan kullanmak da etkili olabilir. Mutfaktan çocuk odasına kadar seçilen bu ürünler sayesinde sadece dekorasyon öğelerinin dizilimini yapmış olmazsınız aynı zamanda küçük mutfak eşyalarınızı da düzenleyebilirsiniz, dağınıklığı ortadan kaldırabilirsiniz. 

Hem görsellik açısından düzen hem de kullanışlılık esaslı sistem. Sadece simetrik öğelerini vurgulamak değil asimetrik bir görünümden hoşnut olan biri de rahatlıkla dekorasyonunu uyumlu hale getirilebilir. Uçuk bir asimetri değil, son dönemlerde oldukça sık kullanılan asimetrik formdaki aksesuarlar, görsel ağırlığı arttırmak için uygun. İlişkili olmayan öğeleri birleştirirken nötr bir renk tonundan faydalanabilirsiniz. 

Mutfak, Terek

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Detayları ön plana çıkaran vurgular yapın

Kuşkusuz çoğu kişi hayatının belli döneminde pembe panjurlu ev hayali olanlar vardır, dillerine peleseng olmuş deyimleşmiş bir kalıp haline gelmiş. Pembe panjurları dekorasyonunuzda deneyebilirsiniz, daha minimal görünüm için panjurlar estetik olabilir. Ayrıca bu panjurlar sayesinde perde ve farklı aksesuar seçimi ve yerleştirmesi de yapabilirsiniz, seçenekleriniz artar, mevcut durumunuz değişir. 

Pembe, Panjur

Dekorasyonda Aksesuar Düzenlemeyi Kolaylaştıracak 13 Pratik Yöntem

Mobilya dekorasyonu ne kadar doğru olursa aksesuarlar o kadar ışıldar

Samimiyeti, çekiciliği vurgulamak için aksesuar düzenlemelerinin yanı sıra mobilyaları da uygun şekilde tasarlamak gerekiyor, bu sayede özel parçalar daha iyi şekilde yansıtılır. Bu duruma istinaden aksesuarları ayarlarken aslında tüm aksesuarlarında ayarlanması gerekiyor.

Çalışma odası, Kitaplık