7 Adımda Dokularla Odanıza Davetkar Bir Hava Katın

Birbiriyle uyumlu ve şık bir dekorasyon oluşturuldu, kullanılan tüm aksesuar ve mobilyalar yerli yerinde. Mobilya ve aksesuarların tamamlanmasının ardından renkler ve aydınlatma öğeleri de buluştu ve “tamam” dediğiniz bir mekân tasarladınız. O noktada durup dekorasyona son kez alıcı gözle bakın, eksik bir şey kalmış olabilir mi, plan eksiksiz ve hatasız ilerledi mi? Bu işi meslek edinmiş kişilerin bir sırrı var. Evet dekorasyon hayalin bir emeğin ürünü olarak şekillenir, onu üst seviyeye ulaştıran şey ise “doku”…

Doku önemli bir detay. Bütün aksesuarların parlak ya da metal yüzeyi var. Dekorasyonda kullanılan kumaşların farklı desen ve harekete sahip olduğunu düşünerek hepsinin belli bir dokusu olduğunu bilmemiz gerekiyor. Kumaş türünün benzerliği yani aynı dokuya sahip olması bir odayı oldukça konforlu hissettirebilir ve eksikleri olsa bile çok fazla belli olmaz. Dokularla oynayarak dekorasyonda vermek istediğiniz mesajı tam manasıyla yansıtabilirsiniz. Örneğin keten, pamuk, ipek, yün ve kaşmir gibi dokular mobilya, halı, perde gibi kumaş türlerinde bizi karşılaması inanılmaz güzel etkiler yaratabilir. Yaşadığımız, nefes aldığımız her yerde doku bizi karşılar, o yüzden dekorasyonda doku kullanımı oldukça önemli. Tabi ki dekorasyon basit dokularla olabileceği gibi desenli dokularla da yapılabilir, bu tamamen dekorasyonu yapacak kişinin dekorasyon planıyla alakalı bir detay.

7 Adımda Dokularla Odanıza Davetkar Bir Hava Katın

Bir odaya doku eklerken tüm dekorasyon planını gözden geçirin

Dokuların ahenkli olması birbiriyle benzerlik göstermesi gerekiyor, bu sayede daha konforlu ve estetik mekânlar yaratılır. Bir odayı dekore ederken sadece kaliteli dokulara yönelmek ya da sadece son dönemin trend parçaları olduğu için tercih etmek yerine daha size hitap eden, daha fazla sizden bir şeyler barındıran dokulara göz kırpın. Türe bağlı kalmadan tekrar eden dokular, birbirine eşit şekilde ilerler, bu motifler gözü yormaz ve dağınık hissi uyandırmaz.

Dekorasyonda doku; telaşsız, abartısız ve sade formda ilerlemeli. O yüzden desen ve doku birbiriyle bağlantılı olarak ilerlemeli ve aralarındaki ilişki hiçbir zaman göz ardı edilmemeli. Ne kadar basit ve düz formlar tercih edilirse edilsin tüm dokular belirli bir desen ekseni etrafında oluşur, aralarındaki fark sadece kimisinde belirgin kimisinde ise geri planda kalıyor olması. Dekorasyon için spesifik bir düşünceniz varsa bunu dokularda ön plana çıkarabilirsiniz, her mekanın kendine ait bir dokusu var ama çizgiler, yüzeyler daha fazla ön planda olduğu için ilk bakışta pek fark edilmiyor olabilir. Siz yine de o çizgilerin arkasındakine odaklanın, yani dokuya…

7 Adımda Dokularla Odanıza Davetkar Bir Hava Katın

Tekstil ürünlerinin dokularından ilham alın

Dokuların dekorasyonla bir bütün olması sayesinde dinlendirici etkisi ortaya çıkar, insanı şevklendiren, kıpır kıpır ve yaşama arzusuyla dolup taştıran bir görünüm sunabilir. Kilit dengenin oluşmasının ardından yeni soluk getirmek için kullanılan doku elemanlarının anlaşılır olması gerekiyor. Ancak dokuların sadeliği ya da karmaşıklığı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Karmaşık dokulara sahip oda biri için oldukça güzel olabilecekken diğeri için oldukça farklı, anlamsız gelebilir, hatta bu karışıklık dağınıklık olarak algılanabilir. Her şey dengenin oluşturulmasına bağlı, yani öyle bir doku seçilmeli ki dekorasyon beğenen beğenmeyen herkese aynı duyguyu vermeli, aynı izlenimi uyandırmalı.

Dekorasyon yapılacak olan mekânın işlevi ne olursa olsun kullanılacak ürünlerin zengin dokuya sahip olması işinizi kolaylaştırır. Kilim, çarşaf, masa örtüsü, kanepe kılıfları ne varsa tüm yüzeylerin dokusu birbiriyle paralellik göstermeli ve uyumlu olmalı. 

Herhangi bir battaniye ya da pırıltılı örtüyle dekorasyona doku katabilirsiniz. Dekorasyon yaptığınız alanlara şöyle alıcı gözle baktıktan sonra konforlu ve tam hissettirebileceğini düşünmediğiniz dokularda değişikliğe gidin. Vintage dokular mı, yoksa sadece modern izler barındıran öğeler mi dekorasyonunuza farklılık katıyor, bunu bildikten sonra işe yarar fikirler ortaya çıkar. Her şeyin ölçülü ve eksiksiz olması gerektiğine takılmayın ve fazla eşya kullanmaktan kaçının, birkaç doku öğesi yeterli olacak. 

7 Adımda Dokularla Odanıza Davetkar Bir Hava Katın

Odaya doku katmanızı kolaylaştıracak mobilyalar kullanın

Etkileyici ve ahenkli görünüm için mobilyaların dokusundan ilham alabilirsiniz. Ahşap, yıpratılmış ya da zımparalanmış dokular dekorasyonunuzda davetkâr bir tutum ortaya koyabilir. Ayrıca keten, kaşmir gibi kumaşların dışında sentetik kumaşlarla da kazandırmak istediğiniz dokuyu rahatlıkla hissettirebilirsiniz.

Dekorasyonunuzu yansıtmak için dokunun ne denli doğru seçildiğinden emin olun ya da modernliği yumuşatmak için antika masa ile geçiş yaptırabilirsiniz, kadife ya da dönemsel ürünler kullanabilir, modernlik algısını bir nebze esnetebilirsiniz. Farklı tonlarla harmanlanmış dinamik görünüm ortaya çıkar. 

7 Adımda Dokularla Odanıza Davetkar Bir Hava Katın

Dekorasyona doku katmak için kitaplar iyi bir fikir olabilir

Kitapların dünyayı değiştirecek gücüne inanıyorsanız izin verin dekorasyonunuzu da değiştirsin ve farklılık katsın. Doku eklemek istiyorsanız bunu kitaplarla da yapabilirsiniz, okumayı seviyorsanız ve kitaplar hayatınızın bir parçası ise doku için neden kullanmayasınız ki? 

Kitapların sergilendiği ünite ya da kitaplık ile sıcak bir doku katabilirsiniz. Ve daha fazla işlevsel olur, dikkatleri üzerine çeker. 

7 Adımda Dokularla Odanıza Davetkar Bir Hava Katın

Mimari elemanlardan yararlanın

Mimari elemanları doku unsuru olarak kullanabilirsiniz. Yüksek geçişli tavanınız ya da sergilemekten memnun olduğunuz zemininiz varsa dokuyu burada gösterebilirsiniz. Zemin ya da tavanınıza vintage öğeler ekleyebilir ya da modern bir izlenim veren ürünler tercih edebilirsiniz. Biçim verirken pek fazla yapı elemanlarıyla bir araya getirebilir ya da birden fazla kumaş kartelasından yararlanabilirsiniz. Farklı tarz kumaşların oluşturduğu dokular gerçekten iç açıcı olacak. Doku karmak istediğinizde çeşit çeşit desenlere sahip perdelerinizle ahşap zemininizden yararlanabilirsiniz.

7 Adımda Dokularla Odanıza Davetkar Bir Hava Katın

Dekorasyonunuzu ahşabın dokusu sarsın

Ahşabın sıcaklığı, romantikliğiyle muazzam doku oluşturabilirsiniz. Dekorasyonunuza anlam yüklemek istediğinizde hedefi ahşap zemin üzerine yoğunlaştırabilir, bu sayede dekorasyonunuzu şekillendirebilirsiniz.

7 Adımda Dokularla Odanıza Davetkar Bir Hava Katın

Bitkileri kullanarak dekorasyona doku katın

Dekorasyona kumaşlarla doku ekleme fikri size hitap etmiyorsa bitkilerden yardım alarak doku katın. Bitkiler dekorasyona renk katar ve anlam yükler. Sahip olduğunuz dekorasyonu iyileştirmek ve daha fonksiyonel bir duruma getirmek için bitkilerden yararlanabilirsiniz, bitkilerle de arzuladığınız etkiyi uyandırabilirsiniz. Hem havayı temizleyen hem de insana huzur veren güzel bir yöntem. Şayet bitkilerden yardım almaya karar verdiyseniz bu işten kazançlı çıkacaksınız.  

Salon, Gri, Kırlent, Sarı, Lambader, Çiçeklik, Ev bitkisi, Ikea