Nostaljinin bugüne yorumu. Country stilde dekorasyon

Evde ne kadar vakit geçiriyorsunuz? İster bütün gün evde olun isterse akşamları sadece birkaç saat evinize kavuşun, eğer evde zaman geçirirken keyif alan bir ev kuşuysanız, country stile kesinlikle göz atmalısınız. Bu stilde rahatlık ve pozitiflik her daim ön planda.

Açık renklerin yoğunlukta olduğu, vintage esintilerin insanı mest ettiği bir stil country stil.

Biz Türkiye’de country stili tek bir stil olarak biliyoruz. Oysa geniş yelpazede pek çok stilin birleşiminden oluşan bir tarz. Amerikan country, Fransız country, İngiliz country gibi stillerin, tarzları epey farklı olmasına karşın yükledikleri anlam sıcak samimi bir ortam yaratmak.

Bu stilde tasarlanmış mekânlar, sıradan bir yaşam alanını renk ve desenlerden aldığı güç ve enerji ile pozitif bir dünyaya çeviriyor. Ki zaten pek çok kişi ilk görüşte pozitiflik yüklemeyi başaran mekânlar arayışında “ben bu evde yaşarım hem de öyle bir yaşarım ki yaşım 50 olur ruhum ise 25 inde bir genç” dedirten… 

Hadi gelin, country stil bir ev dekore ederken dikkat edilecek detayları beraber görelim…

Nostaljinin bugüne yorumu. Country stilde dekorasyon

Sadeliğe övgü

Country stilde soft ve pastel renklerin hâkim olduğu bir düzen var. Genellikle ahşap ürünler kullanıldığı için de mekân alabildiğine huzurlu ve konforlu oluyor. Gösterişli bir tarzdan uzak olmasına karşın; Fransız, İngiliz, Amerikan ya da başka country stil tercihine göz atıldığında bakışları üzerine toplayan bir farklılık sirayet ediyor. Country stil ile evinizi dekore etmeye karar verdiyseniz, öncelikle sevdiğiniz renkleri düşünün. 

 Sahi renklerle aranız nasıl? Belki sıcak ve samimi toprak tonlarının hakim olduğu bir dekorasyon size hitap edebilir belki de sizi keyiflendirecek renk mat ve koyu tonlardır. Belirlediğiniz bu renkleri koltuk takımında mı, halıda mı yoksa perde de mi kullanacağınıza karar verin.

Country stil modern izler barındıracağı gibi tamamen modaya uymak gibi bir kaygısı olmadığı ve yaşamdan izler taşıdığı için dekorasyon yaparken özgür kararlar alabilirsiniz.

Yatak Odası, Country, Yuvarlak halı, Beyaz halı

Nostaljinin bugüne yorumu. Country stilde dekorasyon

Country stile Fransız kalmayın

Açık renklerin mucizevî sakinleştirici özelliğinin bilincinde olarak dekore edilen bir salon ve yatak odasında rahatlık ön plandadır. O yüzden Fransız country stilde olduğu gibi daha düz modeller ve açık renkler kullanılarak salon ve yatak odası detaylara boğulmamalı pırıl pırıl bir görünüm sunmalı. Bu yüzden Fransız country stilinde kullanılan koltuk modelleri ne çok abartılı ne de vintagedir. 

Oyma detayların fazla kullanıldığı, mobilyaların ayak kısımlarında kıvrımların bulunduğu bu stil; koltuklarda ise kumaş kartelâsından pamuklu, keten dokulu seçer. İngiliz Country stiline benzerlik gösterse de Fransız daha düz, İngiliz country ise çiçek desenli kumaşları tercih eder.

Salon, Duvar dekorasyonu, Tablo, Halı, Pembe, Fon perde, Kruvaze perde, Avize

Nostaljinin bugüne yorumu. Country stilde dekorasyon

İngiliz Country stil ile çiçekler açan bir ortam

Hoşgörü ve esneklik İngiliz country stilin başarısının bir parçası. Eskitilmiş olanı kucaklar ve lüksü çok ciddiye almaz. Özenli bir İngiliz evi zamansızlık havası yaratmalı. Çiçek desenli koltuk ve berjerler, çerçeveli kurutulmuş çiçekler, duvara monte edilmiş porselen, işlemeli yastıklar, emaye vazolar ve daha niceleri İngiliz country stilinin bir parçası. 

İngiliz country stili için alışveriş yapmayı planlıyor ve nostaljik aksesuar ve mobilyalar arıyorsanız koleksiyoncuları, antika dükkanları ve eskicileri ziyaret edebilirsiniz. Küçük masalar, aplik detaylı pastel tonlarında dolaplar İngiliz country stilini canlandırmanız için en büyük yardımcınız. Otantik bir görünüm için çiçek baskıların ve el işlemeli kumaşların kullanımı oturma odanıza sofistike bir görünüm katacak.

Salonunuza şömine eklemek gibi bir şansınız varsa sakın kaçırmayın, İngiliz country stilini vurgulamak için oyma ahşaptan yapılan şömineler, üzeri şamdanlarla süslendiğinde hoş ambiyans yaratır.

Berjer, Fuşya, Halı, Oturma Odası, Pembe, Perde, Duvar rafı

Nostaljinin bugüne yorumu. Country stilde dekorasyon

Country mobilya almadan önce bunları bilin

Üretiminde ağırlıklı olarak doğal malzemelerin kullanıldığı country mobilyalarda zerafet ve konfor ön plandadır. Koltuk ve köşe takımlarında kapitone dikiş sıklıkla kullanılır. Koltuk kumaşlarında ise tercihe göre çiçekler, ekoseler, çizgiler yer bulabilir. Kumaşların dokusu ise keyfinden ödün vermeyen insanları kendine çekecek türden; keten, pamuk ve yün...

Mobilyalarda açık ve ahşap renkler revaçta olduğu için country stilin zerafeti ve çekiciliği her daim ilgi odağı. 

Oymalı ve aplik detaylı ürünler country stilin bir parçası; konsol, komodin ve dolap gibi mobilyalarda karşımıza çıkan bu öğeler gerçekten hoş bir görünüm sunuyor.

Çiçekli desen, Halı, Konsol, Orta sehpa, Pembe, Salon, Yeşil

Nostaljinin bugüne yorumu. Country stilde dekorasyon

Aksesuar seçimi

Dekorasyon tamamlandıktan sonra evinize şöyle dönüp bir baktınız ve aksesuarların eksikliğini fark ettiniz. O zaman daha yapılacak çok iş var, daha aksesuarlarla zenginleştireceğiz. Peki, country stile uygun aksesuar seçimini nasıl yapabilirim? Sakin olun, çok seçenek var!

Country stile uygun olarak dekore edilmiş bir salona girdiğinizde gözünüze hasır sepetler, canlı yeşil bitkiler, aplikler, vintage mumluklar ve ahşap tepsilerden biri ve ya birkaçı ilişecektir. Motifli duvar kâğıtları, el örgüsü kilimler, eskitme ferforje ürünler ve dantellerle de aksesuar seçiminde farklılık yaratılabilir. Taze bitkilerin bolluğu, çam kozalakları ile de evinizde kır evi havası estirin. Lazer kesimin uygulandığı kapı, ayna ve fotoğraf çerçevesi kullanımı da mekanı daha şık gösterecek.

Berjer, Country, Dekoratif Objeler, Mavi, Pembe, Perde, Salon

Nostaljinin bugüne yorumu. Country stilde dekorasyon

Yıpranmış yüzeyler

Country stil dekorasyonda hazır alınmış hissi yaratan mobilyaların aksine yaşanmışlık duygusu veren ve geçmişin izlerini barındıran yıpranmış yüzeyler kullanmanız mekana nostaljik bir hava katacak. Bu yüzden dekoratif ahşap mobilya ve aksesuarların kenarlarında biraz kusur olmasının hiçbir sakıncası yok.

Ahşap Mobilya, Orta sehpa, Puf, Salon

Nostaljinin bugüne yorumu. Country stilde dekorasyon

Country stilde geleneksel işlemeli materyaller

Yapısında doğallık bulunan malzemeler country dekorasyonun bir parçası. Taş şömine de bu doğallığı yansıtan yegane öğelerden biri. Taş şömine ile evin ambiyansı değişir odaya daha samimi, sıcak bir hava katılır.

Oymalı ve aplik detaylı ürünlerde bu stilde görmeye aşina olduğumuz diğer materyaller arasında. Konsol, komodin ve dolap gibi ürünlerde karşımıza çıkan bu detaylar gerçekten hoş bir görünüm sunuyor. Geleneksel işlemeli duvar taşları ise country stile hareket katıyor.

Halı, Hol, Taş duvar

Nostaljinin bugüne yorumu. Country stilde dekorasyon

Country stil mutfaklarda

Fransız country stilin zarif işçiliğiyle ortaya koyulan oymalı açık renk dolaplar, porselen kulplarıyla bu tarzı en harika şekilde yansıyor. Camlı mutfak dolapların kullanılması da mutfağı daha aydınlık ve ferah bir görünüme kavuşturuyor. Siyah ve gri renk mutfak ürünlerinin kullanılmasıyla da mat bir görünüm kazandırılmış.

Elektronik mutfak eşyalarda ise seçiminizi rustik ankastrelerden yana yapabilirsiniz. “Ankastre görünümün modernliği country stilin büyüsünü bozar” diyorsanız ankastreyi dolaplarınıza uyumlu mdf dolap kapaklarıyla gizleyebilirsiniz. 

Tabi ki mutfağınızda belirlediğiniz tarz “sadece Fransız, İngiliz ve Amerikan country stiline uygun olacak” diye bir kaide yok. Country stil farklı tarzlarla da beraber kullanıldığında harika sonuçlar ortaya çıkmakta. “Benim mutfağım günümüz şartlarında hem modern olsun hem de nostaljik görünsün” diyorsanız modern country mutfaklar oldukça yaygın. Ya da mutfağınıza baktığınızda nostaljik bir esinti olmasından yanaysanız rustik stilin harmanlandığı country tarzını da rahatlıkla deneyebilirsiniz.

Beyaz mutfak, Siyah- Beyaz, Siyah tezgah, Mutfak, Ankastre, Metro seramik, Cam Ankastre, Mutfak aksesuarları