Dekorasyon konusunda ne kadar çok şey bilirsek bilelim bazen bazı stilleri birbirinden ayırırken zorluk yaşayabiliriz. Çünkü stiller arasında sürekli bir geçiş ve etkileşim var. Çağdaş stilde de bu durum böyle; devamlı yenilenme sürecinde olan bu stil, içinde bulunduğumuz zamanda gerçekleştiği için bu stil hakkında net ve kesin cümleler kurmakta zorlanırız. İçinde modern, endüstriyel, klasik gibi stillerden de parçalar görebileceğimiz bu stil; konfor ve ferahlığı bir arada sunuyor.

Çağdaş stilin bugün ki görünümü ise kavisli çizgiler, nötr renkler ve minimalizm olarak tanımlansa da yakın gelecekte bu durum değişecek.

Çağdaş stil dekorasyonda uygulayabileceğiniz 7 yöntem

Mobilya seçiminizde sadelikten yana olun

Çağdaş stilde mobilya satın alırken belli kurallar çerçevesinde hareket etmelisiniz. İlk olarak bilmelisiniz ki; bu stilde kullanacağınız mobilyalar, oyma ve süsleme işlemi yapılmadan düz ve pürüzsüz yüzeylere sahip olmalı. Bu sayede abartıdan uzak sade bir görünüm elde edilmeli.

Kıvrımlı hatlardan, saçak ve çiçekli baskılar ile fırfır detaylı ürünlerden kaçının, bunlar çağdaş stile çok uzak detaylar.

Mobilya da seçeceğiniz renkler dekorasyonun tümüne hakim olan renk skalasıyla uyumlu olmalı. Planlanandan farklı “ben buradayım” diye bağıran renkli dokulardan uzak durun, bütünsel düşünün. Çağdaş stil mobilyalar, dekorasyona cesaret katmalı ama aynı zamanda da sade ve düzenli olmalı. Bu dengeyi sağlamak içinse hareketsiz, yalın bir görünüm sunan ürünlere yönelin. 

Mobilyalarınızın kenarlarıyla ayak kısımları ise nikel ve krom metalleri içermeli. Krom ve nikel kaplamalar çağdaş stile ait bir öğe. Mutfak dolaplarınızın camlarıysa buzlu veya şeffaf olsun. Şeffaf dolaplar sayesinde hem mutfak eşyalarınızı nereye kaldırdığınızı bilirsiniz hem de daha çağdaş bir görünüm ortaya koymuş olursunuz.

Salon, Aydınlatma, Beyaz, Gümüş, Halı, Mor, Perde, Sarı, Sehpa

Çağdaş stil dekorasyonda uygulayabileceğiniz 7 yöntem

Form üzerinde işleve odaklanın

Çağdaş stili incelerken form üzerinde işleve odaklanmanız önemli. Çağdaş stil ile dekore ettiğiniz evinize mobilya, aydınlatma ve dekor unsurları alırken düz ve kavisli hatların karışımından oluşuyor olmasına özen gösterin.

Çağdaş stilin estetik formlarını ise dekorasyon yapılacak odanın her yerinde kullanarak daha iyi sonuçlar alın. Tavanlardan, pencerelere, duvar şekillerinden zemine kadar aklınıza gelebilecek her yerde şekillerden ve düz çizgili formlardan yararlanın.

Mutfak, Modern mutfak, Beyaz mutfak, Kulpsuz mutfak dolabı, Mutfak yarım adası

Çağdaş stil dekorasyonda uygulayabileceğiniz 7 yöntem

Nötr renk paleti seçin

Nötr renkler için “çağdaş stilin yapı taşı” desek abartmış sayılmayız. Bu stile hayransanız ve odanızda bu stille alakalı bir dekorasyona görmeyi istiyorsanız siyahların beyazların ve grilerin desteklediği tasarımlara bir göz gezdirin. Tabi ki bu renklerin dışında daha koyu ya da pastel renkler de kullanabilirsiniz ancak o zaman vurgu noktanız bu pastel tonlar olmasın. Koyu ve pastel tonları daha yavaş, küçük küçük kullanmaya dikkat edin.

Nötr renklerin yanı sıra turuncunun, sarının, yeşilin, turkuazın tüm tonlarını da dekorasyonunuzda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çağdaş stil renk skalasında mevcut olan bu renkler de evinize hoş ve çekici bir hava katacak.

Antre, Antre halısı, Baklava ayna, Bank

Çağdaş stil dekorasyonda uygulayabileceğiniz 7 yöntem

Boşluk bırakın

Duvarlarda tablolardan arta kalan boşluk ve mobilyaların yerleştirildikten sonra açık kalan kısımları en az mobilyalar ve aksesuarlar kadar önemli bir unsur. Bu yüzden çağdaş stil ev döşerken geriye kalan alanlarında dekorasyonun bir parçası olduğunu unutmayın. Odanın ferah ve aydınlık görünmesi için boşlukların önemi büyük. 

Lambader, Açık konsept yaşam alanı, Yüksek tavanlı ev, Salon, Tv ünitesi, Bakır avize, Bakır, Aydınlatma, Avize

Çağdaş stil dekorasyonda uygulayabileceğiniz 7 yöntem

Aydınlatma öğelerinde seçici davranın

Çağdaş stil aydınlatma unsurlarından ilki “doğal ışık”. Doğal ışığı evinizin her yerinde kullandıktan sonra yapay aydınlatma unsurlarına göz atabilirsiniz. Mekanı daha homojen bir şekilde aydınlatan ve son dönemlerde oldukça popüler olan led aydınlatmalardan yardım alabilirsiniz. 

Zemin, tavan ya da duvarda asılı duran tablo arkası detaylarda gömme olarak kullanabileceğiniz led aydınlatmalar, mekana daha çağdaş bir hava katacak. Resim lambaları, duvara monteli armatürler ve raylı aydınlatmalar ise alternatif seçenekler arasında.

Beyaz, boş tavanınızı kolye lambalarla süsleyerek hem aydınlığı hem de görsel hazzı yakalayabilirsiniz. Çağdaş stil aydınlatma da tercih edebileceğiniz farklı seçeneklerde var, kaygısız olun. Örneğin metal ve geometrik çizgide tasarlanmış aplik, abajur ve spot lambalar hayatınızı kolaylaştıracak çözümler sunar.

Yemek Odası, Mutfak, Modern mutfak, Mutfak adası, Mutfak yarım adası

Çağdaş stil dekorasyonda uygulayabileceğiniz 7 yöntem

Seçeceğiniz kumaşlar günümüz standartlarını taşısın

Çağdaş stil de seçilen kumaşlar bugünün yaşam standartlarına uygun olmalı. İpek, keten, yün ve pamuk gibi kumaşlardan üretilecek olan ürünlerde nötr tonlar vurgulanmalı. Bu kumaşların dokusu ve işlevi zamanın gerektirdiği koşullara uygun olarak sadeliği çağrıştırmalı. Bunun yanı sıra düz ve geometrik desenler; halı, kilim, yastık seçimlerinizde kendini gösterebilir. Tabi ki yine bu ürünlerde abartılı desenlere kaçmamanız, tek renk ve doku içeren kumaşlar seçmeniz uygun olur.

Salon, Orta sehpa, Tv ünitesi, Modern, Halı, Asma tavan, Spot aydınlatma, Sarı, Berjer

Çağdaş stil dekorasyonda uygulayabileceğiniz 7 yöntem

Pürüzsüz zeminler

Çağdaş stil bir odanın zemini; ahşap, fayans veya vinil seçeneklerinden biriyle kaplanmalı. Pürüzsüzlük zemin için önemli bir şart. Bu yüzden olabildiğince düz hatlardan yana bir tavırla zeminin sade, temiz ve pürüzsüz olmasına dikkat edin. 

Zeminde kullanacağınız halı kaliteli olsun. Çünkü halının tek görevi odanın duvardan duvara örtülmesini sağlamak değil, odaya elit bir görünüm katması da gerekiyor. 

Salon, Tv ünitesi, Halı, Siyah- Beyaz