Zamansız ev tasarımı nasıl olmalı? Sürekli yenilenen ve değişen bir dünyada nasıl bir dekorasyon yapılmalı ki, uzun yıllar estetik, zarif ve bir o kadar da gösterişli olsun? Her zaman zengin ve güncel görünen dekorasyonlar yapmak mümkün, öyle bir dekorasyon yaparsınız ki tarihsiz olur. Bu tarihsiz dekorasyon fikrine klasik stil ile ışık tutalım.

Klasik stil; gösterişli mobilyaların, zengin renk ve aksesuarların uygulandığı bir stil… Geçici dekorasyon fikrini reddeder. Kalıcı tasarımları, stilleri ve renkleriyle uzun yıllar kullanabileceğiniz dekorasyon ortaya koyar. Klasik stil zengin, gösterişli ve sofistike bir görünüm sunar. Eğer altın vurgusu olan dokunuşlardan, varaklardan, geleneksel işlemeli ürünlerden hoşlanıyorsanız bu stil tam size göre. 

Klasik stil, tasarımlarına diğer stilleri de dâhil edebilir ve bu stili geçmişe, şimdiye ve geleceğe uyarlayabilir. Örneğin iskandinav stile ait bir avizeyi, beyaz renkle boyanmış tavana asar ve bunu varaklı taç kalıplama işlemi yapılmış bir ürünle birleştirebilir. Bu sayede, yapılan dekorasyonda uyum sağlanmış olur.

Klasik stilde bir eve dekore ederken aklınızda olacak 7 ipucu

Geleneksel renkleri kullanın

Şık ve zengin dekorasyon anlayışına sahip olan klasik stil, tasarım renklerine de aynı bakış açısıyla yaklaşır. Koyu altın, kırmızı, mor, parlak beyaz gibi renkler klasik stilde ön plana çıkar. Renk konusunda birçok alternatifin olması klasik stil ile dekorasyon yaparken mobilya ve aksesuarların seçimini kolaylaştırır. Bu sayede size hitap eden renkteki ürünü bulmanız çileye dönüşmez.

Belki de siz dekorasyonunuzda yılın trend renklerini kullanmak istiyorsunuz o zaman dikkatli olun; evet bu renkler ilk başta evinize eğlence ve enerji verebilir ama bir süre sonra zamanın azizliğine uğrar. O yüzden senenin trend renklerini dekorasyonunuza uygularken bu rengi vurgu öğesi olarak değil de diğer dekorasyon öğeleriyle uyumlu hale getirerek kullanmanız daha mantıklı.

Klasik stilde bir eve dekore ederken aklınızda olacak 7 ipucu

Mobilyalarınızda kıvrımlı formlar tercih edin

Süslü, fırfırlı bir konsept ile tasarlanan bu stilin öğeleri düz çizgilerin aksine kıvrımlı formlar barındırıyor. Oldukça şık, davetkâr bir etki yaratan bu stil bir bakanın tekrar dönüp bakacağı türden bir zarafete sahip. “Klasik stil mobilya” dendiğinde ise aklımıza koltuk takımları geliyor.

Damask ve glam desenleriyle klasik stil dekorasyonlarınıza hareket katabilirsiniz. İşlemeli, oymalı, süslü koltuk takımlarınızı odanızda dekore ederken aynı formda perde ve duvar kâğıdı kullanabilirsiniz. Ayrıca kapitone dikişli koltuk ve berjerlerde bu stili daha estetik ve çarpıcı gösterir. Mobilya da abartılı geleneksel detaylar ve oymalar ile sağlanan uyum dikkat çekici. 

Klasik stilde bir eve dekore ederken aklınızda olacak 7 ipucu

Uyum ve simetri

Bu stilin ayırt edici unsuru uyum ve simetri. Bu yüzden mobilya, aksesuar ve renkler büyük bir ahenk içerisinde olmalı. Uyum ve simetri sağlandıktan sonra dekorasyonda işlevsellik aranmalı, klasik stil de gösterişli olduğu kadar işlevsel bir tarz. 

Klasik stil ile evimi dekore edeyim ama zengin bir tasarımmış gibi değil de daha sade ve şık bir görünüm sunsun” diyen biri de klasik stili dekorasyonlarında rahatlıkla uygulayabilir. Yani her şeyin aşırısından uzaklaşarak daha az sıklıkta daha fazla detaylar barındırarak da klasik stil dekorasyon oluşturabilirsiniz. Yeter ki uyum ve simetri olsun!

Salon, Klasik, Altın, Fon perde, Avize, Orta sehpa, Halı, Krem, Perde

Klasik stilde bir eve dekore ederken aklınızda olacak 7 ipucu

Materyaller dekorasyonunuza uygun olsun

Klasik stilde; kadife, saten, ipek ve parlak kumaşları perde ve koltuk döşemelerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Duvarlarınızda ise ihtişamlı bir görünüm yaratmak için damask desenli duvar kâğıtlarını kullanabilirsiniz. Bu sayede dekorasyona daha zengin bir görünüm katarsınız.

Salon, Orta sehpa, Halı, Bordo, Klasik, Drape perde, Perde, Altın

Klasik stilde bir eve dekore ederken aklınızda olacak 7 ipucu

İşlemeli ayna kullanın

Bu stilde aksesuar seçimi yaparken tercihinizi renkli pirinç yüzeyli objeler, kristal vazo ve bardaklar, altın rengi şamdanlardan yana kullanın. 

Mat bronz metal aksesuar ürünleri de bu stilde hâkim. Aynalar ise bu stilin en belirleyici aksesuarı. Olabildiğince işlemeli ve ihtişamlı ayna tercihi yapmaya gayret edin.  

Antre, Altın, Vazo, Duvar kağıdı, Puf, Ayna

Klasik stilde bir eve dekore ederken aklınızda olacak 7 ipucu

Dekorasyonda altın vurgusu

Klasik stilde zengin ve gösterişli görünümün yaratılması için ön plana çıkan tasarım unsurları mevcut. 

Altın rengi objeler, varaklı mobilyalar, altın hissinin tüm yüzeylerde yansıması bu tarzı en iyi şekilde yansıtır. Ancak altın vurgusu yapılırken titiz bir çalışma planı hazırlanmalı, gelişigüzel bir şekilde değil de daha amacına uygun olarak yerleştirilmeli. Bu sayede dekorasyona yeni bir çehre katılır.

Salon, Yemek Odası, Altın, Avize, Krem, Duvar Nişleri, Ayna

Klasik stilde bir eve dekore ederken aklınızda olacak 7 ipucu

Dekorasyonunuzu damask desenleriyle cazip kılın

Klasik stil damask desenlerinden ayrı düşünülemez. Bu stili hareketlendirerek gösterişli bir boyut kazandıran damask desenleri oldukça ilgi çekici bir detay.

Mutfak, Beyaz mutfak, Çimstone tezgah, Mutfak aksesuarları, Altın, Altın detaylı mutfak