Abartıdan uzak… Zamansız… Biraz dekorasyon kültürü biraz yaşam biçimi, hepsinin birazı işte! Az’dan çok fazla şekilde yararlanarak abartısız bir dekorasyon yapma gayesi güden bir tarz İskandinav Stil…

Karanlık loş bir İskandinav evine rastlamak neredeyse imkânsız! Senenin büyük kısmını kış olarak geçiren ve gün ışığını nadir gören ülkelerden gelen İskandinav stil; var olan ışığı en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlıyor. Bu yüzden açık renklerin tüm tonları cömertçe kullanılıyor ve sadelikten hiçbir zaman taviz verilmiyor. Gereksiz yer kaplayan ve görsel karmaşaya yol açan dekorasyon fikrinden uzak duruluyor. Seçilen mobilya ve aksesuarların son derece fonksiyonel, dayanıklı, yalın ve minimal olmasına dikkat ediliyor. Bundan ötürü İskandinav evlerinin hemen hepsinin oldukça huzurlu ve ferah olduğu biliniyor. Bu huzur ve ferahlık ise gündelik hayatı daha yaşanılır kılıyor. 

Dekorasyon 101: İskandinav bir ev dekore ederken 9 altın kural

İskandinav stilde göz yoran renklere yer yok!

Renklerin üzerimizdeki etkisinin ne kadar güçlü olduğunun farkında mısınız?

Evet, hayatımızın bütün safhalarında renklerin bizim üzerimizdeki gücü yadsınamaz. Mutlu ya da mutsuzsak, kafamız dağınık ya da yorgunsak biraz neşelenmeye ihtiyacımız varsa mesela, tüm bu duyguları karşılamak için renklerin mucizesinden yardım alırız. Belki bilinçli belki bilinçsiz renkleri hayatımıza doğru bir şekilde yansıtarak bu etkiyi görürüz. Nasıl mı? “Doğru renklerle kombin edilmiş bir dekorasyon sayesinde” desem bu cevap işimizi görür sanırım. Hele ki bu dekorasyonda tercih edilen tarz İskandinav stilse…

Dekorasyonda görmeye alışkın olduğumuz renk “nötr tonlar”. Bu yüzden dekorasyona nötr tonlarla başlamanızda fayda var. Bu stilde çarpıcı kırmızı ya da uçuk neon rengin hakim olduğu bir dekorasyon göremezsiniz. Evlerde aydınlık esas olduğu için grinin, siyahın, beyazın, toprak ve ahşap rengin tüm tonları faal bir şekilde kullanılmakta. Aşırı dikkat çeken ve göz yoran tonlardan olabildiğince kaçının, yumuşak hatlar ve pastel renklerin yardımıyla sakin, huzurlu bir dekorasyonun temelini atın.

Açık konsept yaşam alanı, Salon, Köşe koltuk, Modern, çağdaş stil, Bakır avize, Bakır, Yüksek tavanlı ev

Dekorasyon 101: İskandinav bir ev dekore ederken 9 altın kural

Sade ve konforlu İskandinav stil mobilyalar

İskandinav stil, sadelikte ısrarcı bu yüzden “az ama öz” felsefesinden yola çıkarak mobilya seçiminde abartıya kaçmayın. İskandinav stilde mobilya seçimi yaparken seçiminizi konforlu ve işlevsel mobilyadan yana kullanın. Ahşap yüzeylerin ön plana çıktığı mobilya seçimi sıcak, samimi bir ortam yaratmanızda yardımcı olur. Çam, kayın, huş ağaçlarından yapılmış dolap, raf ve sehpalara bu stilde çokça rastlıyoruz. İşlemesi kolay ve yapısı hafif olan bu ağaç türleri İskandinav stilde oldukça rağbet görüyor. 

Az ama kullanışlı eşyalarla kurgulanan bu evlerde karşımıza çıkan bir başka detay ise sandalyelerin estetik ve işlevsel oluşu. Katlanabilir koltuk da bir o kadar ilgi çekici tabi ki.  

Salon, Yemek Odası, Amerikan Mutfak, Gri, Avize, Aydınlatma, Ahşap Mobilya

Dekorasyon 101: İskandinav bir ev dekore ederken 9 altın kural

Dekorasyonda ana materyal "ahşap"

Dekorasyonda tercih edilen ana materyal ahşap. Ahşabın beyaz zemin ile uygunluğu üzerinde durarak halı ve kilim seçiminizi yapabilirsiniz. 

Duvara bitişik, büyük ve geniş halıdan ziyade bu stili daha iyi yansıtan kilim veya yolluklardan yardım alabilirsiniz. Hatta suni deri ve sahte kürk halı kullanabilirsiniz. Ayrıca berjer ve koltukların kenarında da ahşabı tercih edebilirsiniz. 

Döşemelik kumaşlarda ise keten, pamuk ve yün kullanabilirsiniz. Ekose çizgiler, küçük çiçek desenleri de sade İskandınav tarzına hareket getirecek unsurlar arasında. 

Yemek Odası, Post halı, Siyah- Beyaz, Açık konsept yaşam alanı, Aydınlatma, Avize, Amerikan Mutfak

Dekorasyon 101: İskandinav bir ev dekore ederken 9 altın kural

İskandinav stil aksesuarlarla dekorasyonunuzu tamamlayın.

Dekoratif amacıyla kullanacağınız objeleri irili ufaklı basit ve bilindik formda seçebilirsiniz. Hasır sepetlerinizi kilere kaldırmayın, onları değerlendirerek gözünüzün önünde bulunması gereken eşyaları bir arada tutabilirsiniz ve bu hasır sepetleri sehpa üzerinde dekore edebilirsiniz. 

Bu tarz her zaman ince esprilere ve küçük sürprizlere yer verir “kaktüs” gibi mesela. İskandinav ev dekorasyonun bir parçası olan kaktüsleri sizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra şeffaf vazolar, aydınlatma da kullanabileceğiniz yuvarlak beyaz kağıtlı fenerler bu tarzın ilgi çekici aksesuarları arasında. Ayrıca endüstriyel ürünlerden de yardım alarak evinizin ışıklandırmasını yapabilirsiniz.

Dekorasyon 101: İskandinav bir ev dekore ederken 9 altın kural

İşlevsellik ön planda

İskandinav stil de evlerin dekorasyonu yapılırken işlevsellik ön planda tutulur. Soğuk ülkelerin ev dekorasyonu olduğu için genellikle mimaride küçük ve dar alanlar kullanılır. Bu minimal boyut kuzeyde hayatta kalınması ve mekanın sıcaklığının muhafaza edilmesi için şart. Ağır dekoratif elemanlara ihtiyaçları yok, ihtiyaçlar sonucu alınan elemanlar kullanışlı olsun yeter.

Banyo

Dekorasyon 101: İskandinav bir ev dekore ederken 9 altın kural

 Doğal ışığı yansıtın 

Kutup dairesi içinde kalan İskandinav ülkeleri için aydınlatma zorunlu bir ihtiyaç. Bu ihtiyacın giderilmesi için büyük pencereler kullanılır. Pencere kullanımından başka daha iyi bir seçenek var mı ki? Hem bu sayede her daim özlemini duydukları ışığa kavuşmuşlar. Bu nedenle, İskandinav ülkelerin tasarımlarında tavandan tabana pencereler yaygın.

Balkon, Çiçeklik, Balkon perdesi, Jaluzi, Balkon oturma grubu, Dış mekan mobilyası, Cam balkon, Ahşap Mobilya

Dekorasyon 101: İskandinav bir ev dekore ederken 9 altın kural

Boş alanlara yer verin

Boşluklardan korkmayın ve boş alanları özgür bırakın. İskandinav stilde boş alanında tasarımın bir öğesi olarak kullanılması esası var. Bu boşluk tasarımın diğer elemanları ile etkileşime girmesi açısından önemli. Bu sayede kalite ve çekicilik artacak dekorasyon sıkıcı olmaktan kurtulacak. 

Salon, Gri, Orta sehpa, Cam orta sehpa, Puf, Lacivert, Duvar dekorasyonu, Altın, Beyaz halı, Halı, Avize, Beyaz parke, Beyaz

Dekorasyon 101: İskandinav bir ev dekore ederken 9 altın kural

Asıl hedefiniz tavan boyunu yüksek tutmak olsun!

İskandinav stilde tavanın yüksek tutulması yaşam alanına ferahlık katması açısından önemli bir detay. Düz beyaz tavan seçimi yapılabileceği gibi eğimli yapıda tavan da güçlü etki yaratır.

Ayna, Konsol, Dubleks evler

Dekorasyon 101: İskandinav bir ev dekore ederken 9 altın kural

Beyaz ve ahşap tonlarda kullanılan zeminler

İskandinav ülkelerinde uzun ve karanlık geçen kışlardan dolayı evin daha aydınlık ve ferah görünmesi için zemin beyaz renkte tutulur. Bu sayede ev olduğundan daha büyük ve aydınlık görünür. 

Tabandan tavana kullanılan beyaz rengin yanı sıra ahşap renkte İskandinav ülkelerinin zemin için tercih ettiği renkler arasında. Ahşap zemin evi daha havadar gösterdiği için en az beyaz zemin kadar ilgi görüyor. 

Hol