Elektrikli ocak mı daha iyi gazlı ocak mı diye sorduk sizlere. Aldığımız yanıtlardan ezici çoğunluk gazlı ocağı tercih etti. Bunun üzerine biz de her iki ocak için bir avantaj-dezavantaj yazısı hazırlayalım dedik. Önce her iki ocaktan da kısaca bahsedip sonra artılara ve eksilere geçeceğiz. 

Hadi başlayalım!

Elektrikli Ocak mı Gazlı Ocak mı? Eksi ve Artılarıyla Kapsamlı Kıyaslama!

Gazlı Ocak

Gazlı ocak hepimizin bildiği gibi doğalgaz ile çalışan ocak. Tabi bunun bir de tüplü LPG ile çalışan versiyonu var ama çoğunlukla doğalgaz bağlantısının olduğu yerlerde LPG'nin yerini doğalgaz alıyor.

Mutfak, Country mutfak, Beyaz, Siyah, Altın, Shaker kapaklı dolaplar, Davlumbaz, Mutfak tezgahı, Mutfak tezgah arası, Tezgah arası doğal taş, Rustik ankastre, Ankastre, Paspas, Spot aydınlatma, Aydınlatma, Sandalye, Mutfak masası, Mutfak adası

Elektrikli Ocak mı Gazlı Ocak mı? Eksi ve Artılarıyla Kapsamlı Kıyaslama!

Elektrikli Ocak

Teknolojinin gelişmesi beraberinde birçok aleti de değiştirdi. Elektomanyetik dalgalar sayesinde işlerlik kazanan elektrikli ocaklar son yıllarda yeni yapılan bir çok sitede sabit olarak yer alıyor.

Seramik yüzeyli bu elektrikli ocaklar içerisinde en gelişmiş teknolojiye sahip indüksiyonlu ocaklardır. Kendine uyumlu mutfak aletleri isteyen indüksiyonlu ocaklar daha güvenilir olduğu için tercih edilmekte.

Mutfak, Amerikan Mutfak, Beyaz, Ahşap Mobilya, Mutfak tezgahı, Mutfak tezgah arası, Ankastre, Mutfak perdesi, Sandalye, Sarkıt, Aydınlatma, Mutfak aksesuarları, Mutfak Avize Modelleri, Parke

Elektrikli Ocak mı Gazlı Ocak mı? Eksi ve Artılarıyla Kapsamlı Kıyaslama!

Elektrik Ocak ve Gazlı Ocak Karşılaştırması!

Elektrikli ve gazlı ocağı karşılaştırırken şunlara dikkat edeceğiz:

  • 1. Kullanım kolaylığı,
  • 2. Maliyet,
  • 3. Temizlik,
  • 4. Güvenlik,
  • 5. Estetik.

1. Kullanım Kolaylığı

Kullanım kolaylığı açısından gazlı ocaklar elektrikli ocakların çok çok önünde. Bunun nedeni de gazlı ocakların hassas ısı ayarı.

Kişinin tenceresini ocağa koyar koymaz istediği ısıyı alabildiği gazlı ocaklar orta ve kısık sevilere de geçişleri anında sağlar.

Elektrikli ocakların birçoğu ise ısınma ve soğuma aşamasında belli bir süre alır. Aynı zamanda farklı ısı seviyelerine geçiş de gazlı ocaktaki gibi anlık olmaz. Yani anlayacağınız alışıncaya kadar yemeklerinizin tadı eskisi gibi olmayacaktır hatta bir süre yanık yemek sorunuyla da yüz yüze kalabilirsiniz.

2. Maliyet

Maliyet açısından değerlendirme yapıldığında birçok kişi elektrik pahalı olduğu için elektrikli ocakların daha yüksek faturalar ortaya çıkaracağını düşünür. Ama bu öyle tahmin ettiğiniz kadar yüksek bir fark değil. Çünkü doğalgaz ya da LPG de mevcut ekonomik koşullarda pek ucuz değil!

Haliyle gazlı ve elektrikli ocak kullanımının faturalar üzerinde yansıtacağı fark neredeyse birbirine eşittir.

Ama elektrikli ocağın fiyatına gelirsek bu ocaklar genel olarak gazlı ocaklardan daha pahalı fiyata satılmaktadır. İndüksiyonlu elektirkli ocak almanız halinde ona uygun ekipmanları da almanız gerekir. Tencere, tava ve diğer ekipmanlar indüksiyonlu ocağa uygun olmadığı zaman çoğunlukla yanma sorunuyla karşılaşabilirsiniz!

3. Temizlik

Elektikli ocakların yüzeyi pürüzsüz olduğu için temizlenmesi oldukça koaydır. Yemek pişiriken dahi üstüne bir şey döküldüğünde hemen silebilirsiniz. Çünkü bu ocaklar ısıyı yüzeye değil üstünde kullanılan ekipmana (tencere, tava vb.) verir. Kimyasal içerikleri olabildiğince uzak tutmanız gereken bu ocaklar bazen nemli bir bez ile parlak halini alabilir.

Gazlı ocaklarda girinti ve çıkıntılar çok olduğu için temizliği elektrikli ocaklara göre biraz daha fazla zaman alır.

4. Güvenlik

Gazlı ocaklar alevleri açık şekilde sunduğu için yangın riskini ortaya çıkarır. Bir yandan da gaz kaçakları endişesi, gazlı ocakları daha güvensiz yapar.

Elektrikli ocaklar yüzeye doğrudan ısı vermediği için kullanıcının elini yakma ya da etrafta duran bezi tutuşturma gibi sorunları olmaz. Ama ektrik kesintisi durumunda bu ocakların kullanımı da mümkün olmaz!

5. Estetik

Estetik konusunda gazlı ocaklar da elektrikli ocaklar da gayet şık tasarımlara sahip şekilde sunuluyor.

Çağdaş görünümü seven evler için elektrikli ocakların pürüzsüz yapısı ve ortada görünmeyen doğalgaz boruları daha cazip gelir.

Ama country ve rustik ruha sahip kişiler için de otantik tasarımlara sahip gazlı ocaklar alanın eksiğini kapatır.

Şimdi genel bir değerlendirme yapacak olursak kullanım kolaylığında gazlı ocaklar; temizlik ve güvenlikte de elektirkli ocaklar avantajlı durumda görünmekte. Maliyet ve estetik konularında da her ikisi de kendi içindeki türlere göre farklılık taşımakta.

Bu konuda sizin de söyleyecekleriniz varsa bekleriz.

Elektrikli Ocak mı Gazlı Ocak mı? Eksi ve Artılarıyla Kapsamlı Kıyaslama!

Pinlemek isteyenlere...