Çok para harcamadan nasıl daha zarif bir ev dekore edebiliriz? Bu sorunun yanıtı için yıllardır birçok mimar ve dekorasyon konusunda deneyimli kişiler bilgiler vermekte ve evinizi dekore ederken neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatmakta. 

Pahalı ürünler kullanarak ev dekore etmek görece kolay bir iş. Ama kısıtlı bir bütçeyle lüks bir dekorasyon hayaliniz varsa bunu gerçekleştirmeniz güçleşebilir. Dekorasyonunuzda yapacağınız birkaç küçük hileyle misafirlerinize pahalıymış izlenimi verebilirsiniz. Gelin isterseniz küçük tüyolarla başlayalım.

Düşük bütçeyle şık bir ev dekore etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Kartonpiyer seçiminizle dekorasyonunuza "lüks" izlenimi katın.

Kaliteli ve şık bir ev tasarımı detaylarda saklı… Evinizin özel dekorasyon planlarıyla büyük bir gayretin ve emeğin ürünü olarak oluştuğu izlenimini vermeniz için tavan, zemin ve duvar fonu seçiminiz önemli.  

Ayrıntıların önemli olduğu noktada kafanızı kaldırıp şöyle bir tavana baktığınızda gördüğünüz manzara iç açıcı olmalı. Son dokunuş yapılmadan dekorasyon ucuz ve bitmemiş gibi görünür. Neyse ki kartonpiyer kaplama her bütçeye uygun. Bu yüzden beğendiğiniz ve estetik olduğunu düşündüğünüz kartonpiyerlerinizi odanızın dekorasyonunda kullanabilirsiniz. “Yüksek maliyetli olması sıkıntı değil yeter ki ihtişamlı görünsün” derseniz de tavan kiriş kısımları, sütunlar ve süpürgelik ile tavan madalyonlarına altın kaplama kartonpiyer uygulaması yapabilirsiniz. 

Salon, Aynalı mobilya, Orta sehpa, Metal ayaklı sehpa, Fon perde, Perde, Berjer, Mor, Tül perde, Baklava ayna, Ayna, Duvar ayna kaplama

Düşük bütçeyle şık bir ev dekore etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Dekorasyonda doğru rengi kullanmak önemli

Uygun bütçeyle cebinizi zorlamadan evinizi dekore ederken alınan en zor kararlardan biri boya seçimi. Evinizi boyarken kalıcı bir cazibe katacak renkleri belirlemelisiniz. Koyu ve dramatik ya da yumuşak ve pastel tonlar, seçimi size kalmış. Ama hangi rengi seçerseniz seçin, kullanacağınız rengin karakterinize hitap ediyor olmasına dikkat edin. Yani kişiliğinizi yansıtan sevdiğiniz bir renk kullanın, sırf popüler ya da sırf ucuz/pahalı diye bir renge yönelmeyin. Boya yaparken de alışılmışın dışına çıkın, mesela odaların kapıları beyaz ya da krem tonlarda renklerle boyanıyor, siz iç kapılarınızı siyah renge boyayın. Bütçenizi sarsmadan otomatik olarak pahalı bir his yaratır. Ancak iç kapılarınızı siyaha boyadığınızda evin genel dekorasyonunda siyah hatlara sahip olduğundan emin olun.

 Mobilyaların ve aksesuar ürünlerinin rengi de çok önemli, her zaman uyumlu ve estetik bir görünüm verecek renkler bir araya getirilmeli. Mobilyaların ve aksesuarların renklerinde zıtlıklar bazen ahenkli bir görünüm sunar ama siz yine de zıt renkleri seçerken görünümüne dikkat edin. Çünkü yanlış bir renk tonu, dekorasyonu daha zayıf gösterir.

Salon, Kırmızı, Spot aydınlatma, Ayna, Yemek Odası, Kırmızı duvar rengi

Düşük bütçeyle şık bir ev dekore etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Bir kanepe yastığının kaç amacı olabilir?

Genelde koltuklar için alınan yastıklarda aranan tek özellik estetik oluşu. Bu yanlış! 

Koltuklarınız için kullandığınız yastıklar iki amaca hizmet etmeli. Birinci amaç eğer doğru renk ve formda seçilmişlerse mekanı daha zarif ve şık gösterir. İkincisi ise aile fertleriniz ya da misafirleriniz kanepede otururken rahatlık sağlaması, konforlu bir ortam katar. Çoklu kırlentlerin aksine daha geniş ve yumuşak tek bir yastık kullanmanız uygun olabilir hem dinlenir hem de ekonomik zorluğa düşmeden estetik bir görünüm sağlarsınız. 

Fon perde, Gri, Halı, Köşe koltuk, Orta sehpa, Oturma Odası, Perde, Sarı, Siyah

Düşük bütçeyle şık bir ev dekore etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Perdelerde farklı alternatiflere yönelin

Pencerelerinizin evinizi daha aydınlık göstermesinin dışında doğru bir şekilde dekore edildiğinde çok para harcamadan elegans bir görüntü sunar. 

Pencereleriniz için kullanacağınız perdeler de doğal ipek, keten ve pamuk gibi zarif kumaşlardan dikilmiş olsun, bu kaliteyi daha ön plana çıkaracak ince bir püf nokta. “Perde çok ilgimi çekmiyor olsa da olur olmasa da panjur işimi görür” diyorsanız da ahşap ya da pastel tonlardaki panjurlar ile iyi tasarlanmış bir dekorasyon görüntüsü sağlarsınız.

Veranda, Pembe

Düşük bütçeyle şık bir ev dekore etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Farklı kulp modelleriyle kapılarınızı sıradanlıktan kurtarın

Klasik çekmece kulpları ile kapı kolları ve banyo/kavabo bataryalarının satıldığı dekorasyon mağazasına girdiyseniz, standart formlarda satılan bu ürünleri almadan kapıyı çekip çıkmanız için doğru an tam “şimdi”… 

Ucuz fiyatlarla satın alabileceğiniz bu toplu donanım parçaları ucuz olmasına ucuz ama bilindik, hiçbir hareketi yok. Satın almış olduğunuz bu tarz ürünler yüzeysel, herkesin evinde olan şeyler. O yüzden siz antika dükkânlarına bir uğrayın, eminim orada ilginizi çekecek kapı, çekmece kulpları bulacaksınız hem de maliyetsiz bir şekilde. Uygun bütçeyle ev dekore ederken bu tarz ufak sırlar evinizin dekorasyonunu daha zarif gösterecek.

Rustik kulplar, Öncesi / Sonrası, Kendin Yap, Mobilya boyama, Salon, Sarı

Düşük bütçeyle şık bir ev dekore etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Eski lambalarınızı çöpe atmak yerine yenilemeye ne dersiniz?

Standart aydınlatma armatürlerini mağazadan aldığınız gibi kullanmayın. İyi bir işçilikle tasarım haline getireceğiniz avize, aplik ve abajurlardan yana olun. 

Sıradışılıktan yanaysanız dilek feneri görünümlü lambalar da işinizi görür. Birçok aydınlatma ürününü parlatma ve boyama işlemlerinden geçirdikten sonra yepyeni gibi kullanabilirsiniz. O yüzden demode olduğunu düşündüğünüz avizelerinizi, abajurlarınızı çöpe atmayın, değerlendirin! 

Aydınlatma

Düşük bütçeyle şık bir ev dekore etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Parke iyi bir yatırım aracı 

Katı, soğuk hissi uyandıran parkelerinizi duvardan duvara sabitlediğiniz halılar ile mi kamufle ediyorsunuz? Cevabınız “evet” ise parkelerinizde değişim zamanı gelmiş demektir. Çeşitli süsleme alternatifleri sayesinde parkelerinizi “soğuk” izleniminden kurtarabilirsiniz. Ya da sıcak, samimi bir görünüm katan ahşap parkelere yönelmek de iyi bir fikir olabilir. Dekorasyonunuz için parke satın almak akıllıca verilmiş bir karar ve iyi bir yatırım. Bir gün evinizi satmaya karar verdiğinizde kaliteli parkeleriniz sayesinde kazançlı çıkarsınız. 

Bir mekandaki duvardan duvara halıların sıcak ve yumuşak hissettirmesi bu yüzden parkelerinizde katı, soğuk izlenimi uyandıran ışıltılı parke kullanmayın. Onun yerine daha zarif görünüm veren ahşap parkelere yönelebilirsiniz. Dekorasyonunuz için parke satın almak bir yatırım ve akıllıca bir seçenek. Meşe ağacından yapılan masif parke sert ağaç kullanıldığı için uzun süre dayanıklıdır ve birgün evinizi satmaya karar verdiğinizsw maddi acıdan olumlu geri dönütler alınır. Verimli alışveriş için huş ağacı ya da meşe türünden parkeler satın alın. Lüks bir görünüm içinse koyu renk seçin.

Salon, Parke, Mavi, Chesterfield, Baklava ayna, Post halı, Masif ahşap, Fon perde, Amerikan Mutfak, Kırlent

Düşük bütçeyle şık bir ev dekore etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Aksesur seçiminde şıklık ve ucuz fiyat birarada olmalı

Ortalama bir dekorasyona sahip evler yavan bir görünüm verir. Zarif birkaç aksesuarla evinizi bu yavan görünümden kurtarın. 

Uygun fiyatlarla sahip olabileceğiniz dekoratif tablolarda duvarınızın boş kalmaması için ideal bir seçenek. Keçe ya da hasırdan yapılan sepetlerde evinizin doğal havasına uygun olacak. Klasik ya da modern şamdanlar, aynalar, tepsilerde bütçenizi sarsmadan sahip olabileceğiniz aksesuarlar arasında.

Salon, Chesterfield, Beyaz, Siyah- Beyaz, Kırlent, Ayna, Orta sehpa, Kahve sunumu

Düşük bütçeyle şık bir ev dekore etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Ucuz her zaman daha iyi demek değil

Çoğumuz pahalı koltuk satın alıp çok para harcamaktansa ucuz olana yöneliyoruz ama atladığımız bir detay var o da “ucuz olan daha pahalı”. Çünkü ucuz fiyatlara satın alınan bir mobilya gerçekten kaliteli görünmüyorsa ömrü kısa olur. Belli bir zaman sonra sorunlar çıkarır ve tekrar değiştirilmesi gerekir. Görünüş itibariyle de ucuz ve kalitesiz olduğunu belli eder, yani insanlar bu tarz mobilyaya baktıklarında bayağı olduğunu anlarlar. 

Salon, Orta sehpa, Halı, Berjer, Gri, Fon perde, Perde, Kırlent

Düşük bütçeyle şık bir ev dekore etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Eski mobilyalarınızı atmak yerine yenileyin

Evinizi dekore ederken yeni alacağınız mobilyaların bütçenizi sarsacağını düşünüyor ancak kullandığınız mobilyalarında görüntülerinden sıkıldıysanız bütçenizi aşmadan elinizdeki mobilyaları kaplatabilirsiniz. Böylece hem mobilyadan tasarruf etmiş olursunuz hem de yeni, güzel bir görünüm katmış olursunuz.

Aynı şekilde kullanmış olduğunuz dolap, sehpa, şifonyer gibi mobilyalarınızı birkaç küçük tadilat ve boyama işleminin ardından yeniymiş gibi kullanabilirsiniz. 

Öncesi / Sonrası, Berjer, Koltuk Döşeme