Bir oda nasıl doğru aydınlatılır? 5 farklı ipucu!

Aydınlatma bir evin ambiyansını, çekiciliğini değiştirmenin en kolay, eğlenceli ve uygun yollarından biri. Stresli bir günün ardından, eve döndüğünüzde sizi yormayan aydınlatmalarla dekore edilmiş bir evde keyifli vakit geçirmek için bu ufak püf noktalarına dikkat etmeniz yeterli olacak. Doğru bir aydınlatma ile odanızın zayıf yönlerini gizleyip, işlevselliğini artırabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk şey odanızın kullanım amacını belirlemek ve aydınlatmayı bu doğrultuda seçmek.

Bilinen bazı yanlışlardan başlarsak, öncelikle iyi aydınlatma, parlak aydınlatma demek değildir. İyi aydınlatılmış bir oda, farklı türlerde, farklı kaynaklardan aydınlatmalara sahiptir. Çünkü her odada zaman geçirirken yaptığınız aktiviteler farklı. Örneğin, dekoratif objeleri ya da renkleri belirginleştirmek istediğiz salonda, çok loş veya fazla parlak bir ışık kullanmak yanlış olabilir. Aydınlatma seçerken önceliğiniz hem ortamın atmosferini tamamlamak, hem de odanıza estetik bir görünüm kazandırmak olmalı. 

Bir oda nasıl doğru aydınlatılır? 5 farklı ipucu!

1.Odanızı Tanıyın: Odanızı aydınlatmadan önce alanı nasıl kullanacağınızı bir düşünün. Oda, gün içerisinde mi yoksa akşam vakitlerinde mi daha çok kullanılacak? Odada en çok hangi aktiviteleri yapacaksınız? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, oda için doğru aydınlatmayı bulmada kolaylık sağlayacak. Mesela odayı kitap ve dergi türevleri okumak için kullanacaksanız her bir koltuğun yanına bir okuma lambası yerleştirebilirsiniz. Ya da alternatif olarak odayı televizyon keyfi yapmak için kullanacaksanız, ışığı ayarlanabilen bir tavan aydınlatması ya da televizyon ünitesine yerleştirilecek gizli aydınlatmalar tercihiniz olmalıdır. Bunu yaparak televizyona yansıyacak ışıkları da önlemiş olacaksınız.

Aydınlatma, Halı, Mavi, Oturma Odası, Sehpa, Tv ünitesi

Bir oda nasıl doğru aydınlatılır? 5 farklı ipucu!

2.Evinizin Tarzını Düşünün: Eğer evinizi geleneksel stilde dekore ettiyseniz, gösterişli avizeler, gizli ledler, asma tavan içi aydınlatmalar ve aplikler daha etkileyici bir atmosfer oluşturur. Modern dekorlar için ise, sade masa ve zemin üstü aydınlatmalar, gizli tavan aydınlatmaları gibi çok dikkat çekmeyen alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

Avize, Ayna, Fon perde, Krem, Salon, Yemek Odası, Perde, Aydınlatma

Bir oda nasıl doğru aydınlatılır? 5 farklı ipucu!

Beyaz mutfak, Mutfak, Mutfak adası, Aydınlatma, Ankastre, Ikea

Bir oda nasıl doğru aydınlatılır? 5 farklı ipucu!

3.Ortam Aydınlatması Çok Önemli: Ortam aydınlatması işlevselliği öne çıkarmanın yanında görsel bir konfor da yaratmalı. Tavanlar da kullanılabilecek gömme aydınlatmalar ve duvara konulabilecek aplikler evinize güzel bir atmosfer katacak. Işık alanı oldukça eşit bir şekilde aydınlatmalıdır ve diğer günlük işleriniz için de yeterince parlak olmalıdır. Gömme ışıklar ve aplikler kullanmak istemiyorsanız iki odaya bağlı bir duvar anahtarının bağlanması bir çözüm olabilir. Böylece anahtarı çevirdiğinizde birkaç lamba bir kerede açılır.

Ahşap Mobilya, Lambader, Masif ahşap, Oturma Odası, Taş duvar, Tv ünitesi, Aydınlatma

Bir oda nasıl doğru aydınlatılır? 5 farklı ipucu!

4.İşlevsel Aydınlatmalar: Bu tarz aydınlatmayı evimizin her odasında aslında kullanıyoruz. Nasıl mı? Bazen mutfak tezgâhının üstünde, banyo aynasının yanlarında, masa yüzeylerinde veya okuma alanlarında ve dolaplarda.. En büyük avantajı evinizin stiline uygun bir türünü, istediğiniz yere yerleştirebilecek olmanız. Özellikle yatak odasında tercih edebileceğiniz abajurlar, dinlendirici bir alan oluşturmak için oldukça kullanışlıdır. Oturma odaları için ise yine büyük boyutlu abajur ve lambaderler, loş ortamlar elde etmek için çok uygun.

Aydınlatma, Banyo

Bir oda nasıl doğru aydınlatılır? 5 farklı ipucu!

Yatak odası asma tavanlar farklı biçimlerde tasarlanmış.

Yatak Odası, Asma tavan, Aydınlatma, Fon perde, Perde

Bir oda nasıl doğru aydınlatılır? 5 farklı ipucu!

5.Dekoratif Aydınlatma: İşte odayı sadece aydınlatmakla kalmayıp, dekoru da tamamlayan aydınlatma türü. Bir sürü çeşit ve renk seçeneğimiz olduğu için seçmesi diğer aydınlatmalara göre daha eğlenceli, çünkü estetik ön planda. Duvarda dekoratif uygulamaları öne çıkaran gizli ledler, tabloyu öne çıkaran spot ışıklar, gergi tavanlar, öne çıkarmak istediğiniz bir bölümde kullanılan şekilli peri ışıklar ve daha niceleri..

Aydınlatma, Aplik, Taş duvar, Antre