Tarzınız ister geleneksel, modern, rahat ya da resmi olsun, oturma odanız rahat hissedebileceğiniz, arkadaşlarınızla, ailenizle ya da kendinizle kaliteli zaman geçirebileceğiniz bir yer olmalıdır. Harika görünen ve dekoru zevklerinize hitap eden bir oda, size içinde zaman geçirmekten keyif aldığınız, huzurlu bir alan kazandıracak. 

Tabi durum böyle olunca oturma odası dekorasyonu, sadece bir boya rengi seçmek ve odanızı mobilyalarla doldurmanın dışına çıkıyor. Çünkü doğru renk ve desende mobilyalar tercih etmezseniz istediğiniz görünümden oldukça uzaklaşabilirsiniz. Düşünmeniz gereken çok şey var ve yol boyunca size yardımcı olacak pek çok ipucu var. Yeni başlayan biriyseniz veya sadece biraz yardıma ihtiyacınız varsa, en iyi dekorasyon önerilerini sizin için inceledik.

Hayalinizdeki oturma odasını tasarlarken bunlar aklınızda olsun!

1. Döşeme uyumu : Elbette, çoğu mobilya mağazası size uyumlu renklerde tüm bir oturma odasını satın alma seçeneği sunar, ancak bunu yapmanız gerekmez. Resmi bir oturma alanında, eşleşen döşeme olgunluk ve düzen duygusu verebilir; ancak bir oturma odasını rahat ve misafirperver göstermek istiyorsanız, döşemelik parçalarınızı karıştırıp, eşleştirin ve tasarımı biraz daha kişilik katın. Bunu yapmanın en güvenli yollarından biri, deri koltukları bir kumaş kanepe ile karıştırmak veya tersini yapmaktır, böylelikle materyaller açıkça kasıtlı bir şekilde uyumlu bir zıtlık oluşturur. Ayrıca oturma odası tasarımına çeşitlilik sağlar, bu da aile üyelerine oturma tercihlerine uygun farklı seçenekler sunabilir.

Oturma Odası, Sarı, Hardal, Gri, Duvar saati, Avize, Zigon sehpa, Halı

Hayalinizdeki oturma odasını tasarlarken bunlar aklınızda olsun!

2. Pratik kumaşlar seçin: Döşemeden bahsetmişken, doğru döşeme seçimi oturma odası koltuklarının rahat ve dayanıklı olması için oldukça önemlidir. Küçük çocuklarınız veya evcil hayvanınız varsa, döşeme seçimine ekstra dikkat etmeniz gerekir. Genel olarak, orta ton kumaşlar en güvenli bahistir, çünkü çok açık veya koyu renk tonları toprağı ve aşınmayı kolayca gösterir. Deri lekeleri önlemek için mükemmel bir malzemedir çünkü bir dökülme meydana geldiğinde kolayca temizlenebilir. Kot kumaşı ve kadife dayanıklı olabilecek diğer iki malzemedir. Oturma odası mobilyalarınız için kumaş seçerken, her ikisinin de pratik özelliklerini elde etmek için doğal ve sentetik kumaşların harmanlandığı bir malzemeye bakın.

Gri, Kitaplık, Köşe koltuk, Oturma Odası, Duvar saati, Tablo

Hayalinizdeki oturma odasını tasarlarken bunlar aklınızda olsun!

3. Renkleri karıştırmaktan çekinmeyin: Bir salonun tamamı beyaz ve parlak olduğunda, çok “temiz” ve ulaşılamaz hissettirebilir. Hepsi karanlık renklerden seçildiğinde ise, bir mağara gibi basık görünüm oluşabilir. Ancak, koyu ve açık renkleri , derinlik ve dengeye sahip dinamik bir görünüm yaratır. Bu harman, alana daha ferah bir hava katmakta ve geniş görünmesinde oldukça etkilidir.

Halı, Köşe koltuk, Mavi, Oturma Odası, Tv ünitesi, Yan sehpa

Hayalinizdeki oturma odasını tasarlarken bunlar aklınızda olsun!

4. Ahşapları unutmayalım: Ahşap hakkında konuşmadan doku hakkında konuşamayız, ahşap bir oturma odasına sıcaklık hissi veren en önemli malzemelerden biri. Duvar panelleri, yan sehpalar, hareketli tabureler, masalar, kanepe ayakları ve oyulmuş sanat eserlerini sadece birkaç seçenek olarak düşünebilirsiniz.

Ahşap Mobilya, Halı, Masif ahşap, Mavi, Orta sehpa, Oturma Odası, Duvar rafı, Tv ünitesi

Hayalinizdeki oturma odasını tasarlarken bunlar aklınızda olsun!

5. Doku ile oynayın: Bir oturma odasını süslerken dokuyu göz ardı etmek kolaydır; sonuçta ilham aldığımız görsellere dokunamıyoruz. Dekorunuza deri, pamuk, yün, metal, taş, cam, ev bitkileri ve olabildiğince çok farklı doku dahil edin. Kırlentler, özellikle kısıtlı bir bütçeyle oturma odası dekore ediyorsanız, başlamak için harika bir yerdir.

Çiçeklik, Ev bitkisi, Oturma Odası

Hayalinizdeki oturma odasını tasarlarken bunlar aklınızda olsun!

6. Taşınabilir parçalar seçin: Hafif masalar, tabureler ve puflar rahatlıkla oturma odasını çok daha konforlu hale getiriyor, size ve ailenize birçok farklı uzanma seçeneği sunuyor. Özellikle puflar ve zigon sehpalar gibi birkaç küçük parça kullanın, gerektiğinde ana oturma yerlerine daha yakın ve daha uzakta parçaların hareket etmesine izin verin. Hem günlük işlerinizi yaparken hem de dekorasyonunuzu değiştirmek istediğinizde size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Avize, Mavi, Oturma Odası, Sandalye, Sedir, Aydınlatma, Kırlent

Hayalinizdeki oturma odasını tasarlarken bunlar aklınızda olsun!

7. Konuşma mesafelerini dikkate alın:Oturma odanız ne kadar büyük olursa olsun, koltuklar arasında çok mesafe olursa, karşılıklı samimi sohbet ve rahat buluşmaları zorlaştıracağını unutmayın. Konuşmayı kolaylaştırmak için koltuklar arasındaki en iyi mesafe yaklaşık 240 cm'dir. Yani birkaç kanepeye veya bir kanepeye ve berjere sahipseniz, koltuklar arası maksimum 240 cm aralıklı veya merkezden 120 cmlik bir çapa sahip olmalıdır. Rahat bir oturma odası oluşturmak istiyorsanız, genellikle daha az, daha küçük oturma parçaları kullanmak ve onları birbirine yakın konumlandırmak en doğrusudur.

Oturma Odası, Kruvaze perde, Duvar kağıdı, Beyaz halı, Halı, Pembe, Krem

Hayalinizdeki oturma odasını tasarlarken bunlar aklınızda olsun!

8. Desenli bir halı ekleyin: Desen, enerji içeren bir oturma odasında, lekelerin veya yıpranmanın görünümünü en aza indiren güçlü bir tasarım aracıdır. Desenli bir halı bir oturma alanını sabitleyerek tüm odaya hayat duygusu veriyor. Desenin dışındaki bir diğer önemli husus da boyuttur. Bir halının çok küçük olması, odanın bütünlüğünü bozabilir; bu nedenle mobilyalarınızın ayaklarının değdiği, kapsayıcı bir halı seçin. Tüm mobilyalar kilimin üzerine oturmalıdır ve ideal olarak, halının kenarları ile odanın duvarları arasında çıplak zemin olduğundan da emin olun.

Oturma Odası, Kırmızı, Siyah- Beyaz, Halı, Köşe koltuk, Lambader, Ikea

Hayalinizdeki oturma odasını tasarlarken bunlar aklınızda olsun!

9.Duvar aksesuarları: Boş duvarlar eksik bir odaya işarettir. Bu her santimi doldurmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak duvarları sanatla süslemek önemlidir. (Kendin yap pek çok seçenek var, ille de pahalı olması gerekmez). Bir kişinin sanattan kastettiği şey, diğerlerinden çok farklı olabilir. Bu nedenle, sevdiklerinize ve odanıza ne katacağınıza geldiğinde, içgüdülerinize kulak verin.

Oturma Odası, Duvar dekorasyonu, Galeri duvarı, Duvar saati, Çiçeklik

Hayalinizdeki oturma odasını tasarlarken bunlar aklınızda olsun!

10. Son olarak aydınlatma:Aydınlatma, herhangi bir odada seçmesi biraz zor bir parçadır. Oturma odalarında göz ardı edilmemesi gereken bazı önemli noktalar var. Üç farklı aydınlatma türünü kullanabilirsiniz: ambiyans, işlev ve dekoratif aydınlatmalar. Tavan aydınlatması, abajur, lambader ve duvar apliklerini, aydınlatma seçenekleri olarak göz önünde bulundurun. Bir oturma odası, sanatsal galeri duvarı, kırlentler, rengârenk, eğlenceli mobilyalar gibi düşünceli bir bozukluğu kucaklamak için harika bir mekândır. Kusursuz bir düzen oluşturmak yerine, kontrollü bir kaosu kabul edip, ara sıra dağılan oyuncakları, koltuk üzerine öylesine yerleştirilmiş bir koltuk şalını ve aksesuarları eklemekten çekinmeyin..

Aydınlatma, Halı, Mavi, Oturma Odası, Sehpa, Tv ünitesi