Mumun tarihçesine bir bakalım dedik ama o kadar gerilere gittik ki hiç bu fasla girmemenin en iyisi olduğuna karar verdik. Çünkü baktık ki bu değerli ürün, neredeyse her çağda kendine yer bulmuş.
Işık kaynağı görevi üstlenen bu kurtarıcı ürün aynı zamanda dekorasyon için de bulunmaz nimet! Çünkü bir dekorda mum varsa orada sıcaklık da romantizm de kendiliğinden oluşuyor. Haliyle her evde mumlara mutlaka yer veriliyor.
Ama tabi bunun bir de dezavantajı var, o da özelleştirilmiş dekorastif mumların her geçen gün daha pahalı şekilde satılması! İşte bu yüzden bunun önüne geçmek isteyenlerin aslında kendi mumlarını kolayca istedikleri şekilde yapabileceklerini anlatmak istedik. Yani kısacası bu yazıda soya, jel ve klasik mumların nasıl yapıldığını anlatacağız.
Hadi başlayalım hemen.
Evde Mum Yapmak İçin Gerekli Malzemeler!
Evde mum yaparken yapacağınız mumun türüne ve kendi zevkinize göre malzemeleriniz değişkenlik gösterir. Ama temel olarak parafin, fitil ve mumu yapacağınız kaba ihtiyacınız var. Bunun dışında seçeneklere göre değişen malzemeler de oluyor. Şimdi hepsini derli toplu verecek olursak şöyle:
- Soya wax,
- Parafin,
- Jel mum,
- Fitil ya da tahta çubuk,
- Fitil sabitleyici,
- Esansiyel yağ,
- Kuru çiçek.
Malzemeler böyle. Gelin yapılışını da anlatalım.
Evde Mum Nasıl Yapılır?
Evde mum yaparken farklı seçenekleriniz var. Biri soya mumu diğeri klasik mum bir diğeri de jel mum! Her birinin yapılışını da ayrıca anlatalım.
Soya Mumu Yapımı
Soya mumu, mumlar içerisinde en natürl olan. Özellikle arome terapi amaçlı çokça kullanılıyor. Bu mumu yapmak için 1 kg soya waxı kullanmanız lazım. Soya waxını bir kapta eritiyorsunuz. Mumu hangi kapta yapmak istiyorsanız -cam bardak, metal kap ya da silikon kalıp- eriyen waxı ona boşaltıyorsunuz. Tabi öncesinde mum kabının tam ortasına mum fitilini ya da ahşap çubuğu yerleştiriyorsunuz. Soya waxı natürel olduğu için onun içine esansiyel yağlar katmak yerine kuru çiçekler, kahve çekirdekleri ya da kuru portakal dilimleri ekleyebilirsiniz.
Klasik Mum Yapımı!
Klasik mumdan kastımız parafinden yapılan beyaz mumlar. Bu mumların yapımı da aslında aynı! Parafini eritiyorsunuz ve kaba boşaltıyorsunuz. Klasik mumları genellikle renkli şekilde yapmak istiyorsanız erimiş parafine renklendirici boyalar katıyorsunuz.
Jel Mum Yapımı!
Jel mumlar, renksiz mumlardan oluyor. Bu mumlar için kullanılan jel mum özü renksiz yapıda. Onu da eritip kalıplara boşaltıyorsunuz. Bunu yaparken boncuk, çiçek vb. malzemeler ile mumu süsleyebiliyorsunuz.
İşte hepsi bu kadar! Kendi evinize güzellik katacağınız mumlardan oluşan dekorları bizimle de paylaşmayı unutmayın!
Dekoratif Objeler, Mum, Mumluk, Ev Aksesuar, Deri koltuk, Krem, Bej, Beyaz, Kahverengi