Balkonlarda çiçek olmadan olmaz! Bu konuda çok netiz biz! Çünkü o alanın ruhunu en iyi yansıtan şey çiçekler!
Bu sebeple şimdi ki yazıyı balkon çiçeklerine ayırmaya karar verdik. Balkonlara renk katan çiçeklerden bahsedeceğiz önce. Bu çiçeklerin kısaca bakımı hakkında da bilgi vereceğiz. Bunları aktarırken örnekleri de unutmayacağız!
Hadi başlayalım hemen!
Balkonda Yetiştirmeye Uygun Balkon Çiçekleri!
Balkonunuz küçük de olsa büyük de olsa en az bir saksı çiçek için yer ayırabilirsiniz. Bu yüzden balkonda çiçek yetiştirmemeniz için mazeret kabul etmiyoruz!
Olur da bunun hakkında bilginiz yoksa bu işi de biz üstlenelim istedik. Mesela önce balkonlarda en çok yetiştirilen çiçekleri şöyle verelim:
- Alisyum çiçeği,
- Küpe çiçeği,
- Petunya,
- Lobelya,
- Ebegümeci,
- Gül,
- Mandevilla,
- Ortanca,
- Hercai menekşe,
- Bodrum papatyası,
- Begonya,
- Sardunya,
- Torenya çiçeği,
- Cam güzeli
Şimdi de bunların bakım bilglerini aktaralım.
Balkon, Balkon çiçekleri
Alisyum/Ballıca/ Kuduzotu Çiçeği
Minik minik çiçekler açan ve mor ile beyaz renklerde olan alisyum çiçeği çoğunlukla halk arasında ballıca ya da kuduzotu olarak adlandırılır.
Bu çiçek çoğunlukla askı saksılarda yetiştirilir ve yarı gölgelik bir alanda durması gerekir. Yani doğrudan güneşi almamasına dikkat etmeniz lazım. Bir de bu çiçek nemi sevdiği için gün aşırı sprey şişe ile sulama yapabilirsiniz.
Balkon, Balkon oturma grubu, Sedir, Beyaz, Mavi, Ferforje, Sandalye, Balkon masası, Balkon çiçekleri, Kırlent, Çiçekli desen, Desenler
Sardunya Çiçeği
Sardunyalara nice şarkılar, şiirler yazıldı. Boşa da değil bu! O kadar güzel bir enerji katıyor ki bu rengarenk çiçekler.
Farklı renklere sahip sardunyalar hem askı saksılarda hem de sabit saksılarda yetiştirilebilir. Bu çiçek güneşi sevdiği için balkon korkuluğu üzerinde de yerini yapıp yetiştirebilirsiniz. Suyu çok seven sardunyaları sulamak için en iyi vakit de sabah saatleri!
Balkon, Beyaz, Kırmızı, Pötikare kumaş, Ev tekstili, Sandalye, Balkon masası
Ortanca Çiçeği!
Bahçelerin vazgeçilmezi ortancalar balkonlar için de ideal çiçeklerden. Koca büyük çiçekleri olan ortanca, farklı renklere sahip çiçeklerden.
Ortancalar gölgelik alanı sevdiği için balkonun güneş almayan kısmına yerleştirin. Suyunu da havanın sıcaklığına göre iki ya da üç günde bir verin.
Balkon, Beyaz, Pembe, Balkon oturma grubu, Balkon halısı, Sehpa, Balkon çiçekleri, Balkon duvar dekorasyonu, Kırlent, Ev tekstili, Peluş
Küpe Çiçeği!
Duvarda yer vereceğiniz askı bir saksının içine küpe çiçeği o kadar çok yakışıyor ki, bilmeniz lazım!
Üstelik bakımı da gayet kolay! Gölgeyi sevdiği için bu çiçeği güneşi doğrudan alan duvara asmayın! Havanın sıcaklığına göre de hafta da iki ya da üç defa sulayın!
Balkon, Bohem Dekorasyon, Siyah, Beyaz, Bej, Krem, Balkon oturma grubu, Balkon halısı, Balkon duvar dekorasyonu, Balkon avizesi
Petunya Çiçeği!
Petunya görüntü kadar kokusuyla da kalpleri fetheden bir çiçek. Çok hızlı çoğalabilen bu çiçek, sarkan bir yapıda.
Petunya bakımında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çiçeği rüzgardan korumak. Bu yüzden rüzgarlı yörelerde kapalı balkon içinde yetiştirmek daha mantıklı!
Balkon, Deniz temalı dekorasyon(coastal), Hasır, Balkon perdesi, Balkon çiçekleri, Kırlent, Ev tekstili, Mavi, Beyaz, Balkon masası, Pencere duvar dekoru, Duvar dekorasyonu
Gül!
Gül deyince akan sular durur! Sevginin sembolü halini alan bu çiçek, balkonlarda da kolayca yetiştirilir. Ayrıca Hıdırellez dileklerine düşkün biriyseniz balkonda mutlaka bir gül ağacınız olmalı!
Bunu yetiştirirken dikkat etmeniz gereken günde en az 6 saat güneş aldırmak ve haftada iki kez sulanmak!
Balkon, Kapalı balkon, Beyaz, Balkon oturma grubu, Kahverengi, Çiçekler, Balkon duvar dekorasyonu, Balkon avizesi, Balkon masası, Kırlent, Ev tekstili
Mandevilla Çiçeği!
Mandevilla çiçeği esasında sarmaşık bitkilerinin bir türü! Çoğunlukla yeşil olan bu bitki vakti geldiğinde renkli çiçeklerini açıyor.
Nemi seven bu çiçek, sprey şişe ile sulanmalı. Güneşe de doğrudan konumlandırılmamalı!
Balkon, Beyaz, Pembe, Balkon çiçekleri, Hasır sandalye, Balkon halısı
Lobelya Çiçeği!
Mor renkli bu çiçek, güneşi çok sever. Güneşi sevdiği kadar da suyu sever. Bu yüzden, toprağını kuru gördüğünüz an sulamanız lazım.
Lobelya çiçek açmaya başladığında açan çiçeklerin sayısını arttırmak için 5 cm kadar budama yapmanız iyi olur!
Balkon, Krem, Balkon masası, Balkon oturma grubu, Çiçeklik, Çiçekler, Balkon çiçekleri
Begonya Çiçeği!
Çiçekleri ve yaprakları ile güzel görüntü sunan begonya, gölgelik alanı sever.
Su noktasında çok fazla sulamanız gerekmez. Hava aşırı sıcak değilse haftada üç kez sulamanız yeter!
Umarız rengarenk balkonlarınız olur! Şimdilik bakım rehberimiz bu kadar!
Balkon çiçekleri, Saksı, Ev bitkisi