Son zamanlarda birçok kişinin prefabrik evlere yöneldiğini biliyoruz. İlgi fazla olunca akıllardaki sorular da artıyor. Herkes sorularına firmalardan net yanıtlar bekliyor. Ama ne yazık ki, firmalar da merak edilenleri tam olarak yanıtlamıyor.
Bunun üzerine size bilgi vermek amacıyla kısa bir prefabrik yazısı yazalım istedik. Bunu kısa yazıyoruz çünkü prefabrik evler ile ilgili daha önce uzun uzun yazılar yazdık. Hepsine bakabilirsiniz.
Neyse lafı çok uzatmadan yazımıza geçelim de detayları görün!
Önüne Gelen Prefabrik Ev Satabiliyor!
Evet ne yazık ki bu bir gerçek! Prefabrik ev satan firmalar üzerindeki denetim o kadar sıkı olmadığı için herhangi bir bilgisi ve yetkinliği olmayan kişiler bu işe girebiliyor. Haliyle de bu yapıların kalitesi düşüyor.
İşin teknik detaylarını bilmeyen prefabrik evi sadece fabrikada üretilen parçaların birleşimi zanneden firmalar, birçok kişinin parasına, zamanına ve hayallerine mal olabiliyor.
Bu yüzden prefabrik ev yaptırırken mutlaka sektörde kendini ispatlamış, referansları olan ve müşteri ilişkilerine önem veren firmalara bakın.
Prefabrik ev, Müstakil Ev, Veranda
Ekstra Masraflar Her Zaman Olur!
Prefabrik ev yaptırırken anahtar teslim üzerinden anlaşma yapmadıysanız ilk anlaştığınız fiyatın üstüne her zaman ekstra masraf eklenir.
Kimi firma ilk etapta fiyatları daha düşük göstermek adına birçok kalemi alıcıya söylemez.
Sanki temel yapıldıktan sonra her şey bitecekmiş gibi davranır. Ama bu asla böyle olmaz!
Eğer anlaşmanız anahtar teslim değilse "montajı yaptık nakliye giderleri" diye başlarlar sonra bu çalışan işçinin sigortasına kadar gider!
Size tavsiyemiz prefabrik ev yaptırırken anahtar teslim anlaşma yapmanız ve bu anlaşmayı da geçerliliği sağlam bir sözleşme ile garantiye almanız!
Prefabrik ev, Müstakil Ev
Prefabrik Ev Çok da Ucuz Değil!
Prefabrik evlerin avantajlarını saydığımızda hızlı montaj, depreme dayanıklılık ve betonarmeye göre düşük maliyet kriterlerini sayardık. Ama durum şimdi öyle değil!
Mayıs 2023 yılı üzerinden prefabrik ev fiyatlarına baktığımızda metrekare başı fiyatının 6000 TL'den başladığını görüyoruz. Ciddi şekilde artış gösteren bu fiyatlardan sonra prefabrik evin betonarmeden çok ucuz olduğunu söylemek pek de doğru olmaz!
Artan bu fiyatlarda enflasyon sebebiyle TL'nin değer kaybı, malzeme temin sorunu ve tabi ki "prefabrik ev işinde para var" deyip işe girişen amatör firmaların payı yüksek!
Müstakil Ev, Prefabrik ev
Doğru Yalıtım Olmadan Olmaz!
Prefabrik evlerde kullanılan betopan paneller genel olarak 10 cm kalınlığında. Bu betopanların genellikle iç ve dış kısmına 2 cm'lik alçıpan konuyor ve sonrasında boyaması yapılıyor. Dış duvarlarda da hem yalıtımı sağlamak hem de mukavemeti arttırmak için en az 5 cm'lik strafor köpük uygulanıyor. Tabi bunu genel olarak işini iyi yapan firmalar yapıyor!
Prefabrik işine sadece para kazanmak amacıyla giren firmalar betopan panellerle işi halledip maliyetten kazanıyor. Bu da ev sahibinin sonradan çok üzülmesine neden oluyor.
Bu şekilde duvar kalınlığı arttırılmamış evler hem dayanıksız oluyor hem de yazın çok fazla ısınıyor. Prefabrik evleri kışın ısıtmak genel olarak kolay, duvar yok neticede! Ama yalıtım sağlanmayan evde yazın durmak zor! Hele de sıcak bölgelerde...
Prefabrik ev
Teslim Tarihi Çoğunlukla Tutmaz!
Prefabrik ev satarken birçok firma size oldukça kısa sürede teslim sağlanacağını söyler. Siz de buna güvenir işe girişirsiniz. Sonra bekle bekle dur!
İşine saygı duymayan bu firmalara karşı önlem almak için sözleşme imzaladığınızda proje başlangıç ve bitiş tarihlerini yazmaya çok dikkat etmelisiniz!
Prefabrik ev, Köy evi, Dış cephe
Böcek ve Su Sorununun Nedeni Temel!
Bilmeyenler için kısaca prefabrik ev sürecini hemen anlatalım.
Prefabrik evi yaptırmak için bir firma ile anlaşıyorsunuz. Projeyi belirliyorsunuz sonra onlar size diyor ki "projeni onaylat, temelini yap o sırada biz de üretime başlayalım".
Yani ne proje giderleri ne de temel masrafı firmaya ait değil! Bunu siz karşılıyorsunuz. Bu aşamada bazı firmalar iş gözünüzde büyümesin diye temel faslını basite indirgeyebiliyor. Sanki temel yüksekliği çok önemli değil gibi davranıyor. Amaaa!
Evet aması var tabi! Temel yüksekliği prefabrik evde ekstra önemli. Zemine yakın prefabrik evde rutubet oluşma riski çok yüksek! Aynı zamanda temel düşükse montaj yerleri de doğru şekilde kapatılmadıysa o alanlardan böceklerin içeri girmesi hiç de sürpriz değil!
Bahçe, Salıncak, Prefabrik ev, Yazlık
Çalışan Ustalar Üzerinde Kontrolsüzlük!
Prefabrik ev yapan firma ile anlaştığınızda ilk etapta evin iskeleti fabrikada üretiliyor. Sonrasında da bunun montaj faslı başlıyor -ki bu en çileli süreç-
Bu aşamada iş için gelen ustalar üzerinde firma düzenli bir kontrol sağlamıyor çoğunlukla. Sizin de işin başında durma şansınız yoksa sonrasında hatalarla dolu bir ev karşınıza çıkabiliyor!
Bütün bu saydıklarımız her firma için geçerli değil tabi! İşine değer veren firmalar da var ve onlar yıllardır bu işi yapıyor. Bizim amacımız bu işe giriştiğinizde detaylı araştırma yaparak işe başlamanız ve doğru olanı seçmeniz. Sosyal medya ve internet bu süreçte en çok faydalanacağınız yerler.
Firmaları internet sitelerinden detaylı araştırın, referanslarını kontrol edin hatta yaptıkları evleri gidip görme şanınız vara görün! Sonuçta bir sürü para harcıyorsunuz üstüne de emek, zaman ve hayaller ekleniyor.
Umarız işini düzgün şekilde yapan firmalarla istediğiniz gibi bir eve kavuşursunuz!
Müstakil Ev, Prefabrik ev, Bahçe, Veranda, Pergola