Çelik konstrüksiyon evler ile ilgili daha önce çelik konstrüksiyon ev fiyatları, çelik konstrüksiyon ev ile prefabrik ev karşılaştırması ve betonarme ev ile çelik konstrüksiyon ev kıyaslamasına dair yazılar hazırlamıştık. Şimdi de çelik kostrüksiyon evler hakkında en çok merak edilen sorulara ve yanıtlara yer verelim dedim.

Hazırsanız başlayalım hemen.

Çelik Konstrüksiyon Evler Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular!

1. Çelik konstrüksiyon ev uzun ömürlü mü?

Çelik konstrüksiyon ev oldukça uzun ömürlüdür. "Çelik gibi sağlam" deyimini bile göz önüne aldığınızda bu evlerin ömrü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

2. Çelik konstüksiyon ev depreme dayanıklı mı?

Çelik konstrüksiyon evler en çok depreme dayanıklı olmaları ile bilinir. Çeliğin esneyen yapısından ötürü deprem anında ev sarsıntıya karşı dayanıklı olur. 

3. Çelik konstrüksiyon ev pahalı mı?

Çelik konstrüksiyon evler bundan birkaç yıl öncesine kadar daha ucuz şekilde mal edilebilirdi. Fakat günümüzün ekonomik koşulları ve yaşanan depremlerden sonra fiyatlarda ciddi artışlar oluşmuş durumda! Günümüz fiyatlarında çelik konstrüksiyon ev ile betonarme ev arasında fiyat noktasında ciddi bir farklılık kalmamış görünüyor ve ne yazık ki ikisi de pahalıya mal oluyor.

4. Çelik konstrüksiyon ev ısınır mı?

Çelik konstrüksiyon evin ısınması konusunda endişesi olanlar rahat olsun! Çünkü çelik konstrüksiyon ev çok soğuk olmayan bir bölgede küçük bir sobayla bile ısınabilir. Ama evin yer aldığı bölge çok soğuksa ekstra yalıtımlar yapılmalı. Bunun dışında çelik konstrüksiyon evi satın alacağınız firmanın yalıtım için hangi malzemeleri kullanacağına da çok dikkat etmeniz gerekir. 

5. Çelik konstrüksiyon evlerde ses yalıtımı nasıl?

Çelik konstrüksiyon evlerde ses yalıtımı iyi yapılmadığı takdirde sorunların yaşanması mümkün. Özellikle iki katlı evlerde üst katta her ses aşağıya gidebilir. Rüzgarlı havada da evin içinde uğultu eksik olmaz. Bunun önüne geçmek için çözümler var ama firmalar ekstra yalıtım için ücret talep ediyor.

6. Çelik konstrüksiyon evler her iklime uygun mu?

Çelik konstrüksiyon evler genel olarak her iklime uygun. Özellikle hafif ve ağır çelik karışımı şekilde seçtiğiniz çelik konstrüksiyon ev bu konuda endişelerinizi sonlandırır.

7. Çelik konstrüksiyon ev alırken en çok neye dikkat etmeliyim?

Şimdi bu soruya biraz detaylı cevap verelim. Yurt dışında çelik konstrüksiyon evler yaygın şekilde kullanılıyor ama ülkemizde henüz istenen kıvamda değil. Amerika, Kanada gibi ülkelerde çelik konstrüksiyon evler yapılırken anlaşılan firma önce evin iklim koşullarına bakıp ona uygun en doğru malzemeleri hazırlayarak ev sahibine seçenek oluşturuyor. Ne yazık ki ülkemizde talep edilen ekstra her malzeme ya da işlem için yeni ücretlendirme yapılıyor. Bu yüzden öncelikle işini gereçekten iyi yapan ve size güvenilir referanslar sunan firmaları araştırın. Daha sonra en az beş firmadan fiyat teklifi alın. Fiyat tekliflerinde fiyata dahil olanlar ve olmayanlar şeklinde detaylar yer alır. Bu aşamada fiyata dahil olan her işlemde kullanılacak malzemeyi detaylı araştırın.

Örneğin; çelik konstrüksiyon evlerde genellikle çelik profiller arasına alçıpan yerleştirilerek duvarlar oluşturulur. Ama bu duvarlarda istenilen tokluğu sağlamaz. Bunun önüne geçmek için mutlaka OSB adı verilen malzemeyi isteyin. 

Firma ile sorun yaşamamak adına süreci bizzat kendiniz takip edin, ustaların başından ayrılmayın. İstediğiniz her şeyi sözleşmeye ekleyin ve sonradan oluşacak fiyat farklılıklarının önüne geçmek için gerekirse bir avukattan yardım isteyin.

Çelik konstrüksiyon evler, betonarme eve göre daha kısa sürede tamamlansa da sürecin çok kolay olmadığını unutmayın. Çünkü işin içine ustalar girdiği zaman durum hep böyledir. Ustaların başında durmaya özen gösterin ve sabırlı olun!

8. Çelik konstrüksiyon evde hangi ısıtma kullanılır?

Çelik konstrüksiyon evde istediğiniz şekilde ısıtma sistemi kullanabilirsiniz. Soba, kalorifer ya da yerden ısıtma gibi her şey çelik konstrüksiyon evlerde kullanılabilir.

9. Çelik konstrüksiyon ev ne kadar sürede teslim edilir?

Firmalar çelik kontrüksiyon evlerin maksimum 90 günde hazır olacağını teyit eder. Hatta bu süre bazen 60 güne kadar düşer. Ama burada yine devreye usta faktörü girer. Çünkü çelik konstrüksiyon ev için önce çelik profiller fabrikada üretilir. Daha sonra profiller evin yapılacağı arsaya getirilerek montaj işlemi yapılır. Evin dış iskeleti oluştuktan sonra da ustalar evin kalan her şeyini yapmaya başlar. Burada çalışan ustalar işini özenle yaparsa size vaat edilen süre sonunda evinize oturabilirsiniz. Tabi bu sürede tercih edilen evin metrekaresine, kat sayısına göre farklılıklar yaşanacağını da unutmamanız lazım.

10. Çelik konstrüksiyon evde çelik sıcak havada ısnıyor mu?

Çelik çabuk ısınan bir madde olduğu için çok sıcak aylarda duvara elinizi sürdüğünüzde biraz sıcaklık hissedebilirsiniz.

11. Çelik konstrüksiyon evde duvara asılan dolap tutuyor mu?

Çelik konstrüksiyon evde çelik profiller taşıyıcı haldedir. Duvarlarda da sık şekilde yine kullanılır. Bu profillerin arasında alçıpan, OSB ve istenildiğinde Ytong gibi malzemeler kullanılabilir. Yani kısaca söylemek gerekirse çelik konstrüksiyon evlered duvara asılan bir şey sağlam şekilde asılı kalır.

12. Çelik konstrüksiyon ev arsaya doğrudan hazır şekilde mi geliyor?

Çelik konstrüksiyon ev tıpkı prefabrik ev gibi arsaya demonte olarak gelir. İstediğiniz plana uygun önce fabrikada çelik profiller üretilir. Daha sonra bu profiller evin yapılacağı arsada birbirine monte edilmeye başlar.

13. Çelik konstrüksiyon evlere neler dahil?

Çelik konstrüksiyon evlere dahil olan hizmetler firmadan firmaya değişiklik gösterir. Hatta bir firma içinde bile farklı satış paketleri üzerinden değişiklikler oluşabilir.

Bazı firmalar kaba teslim, anahtar teslim ve kapsamlı anahtar teslim gibi satış teklifleri oluşturabilir. Fiyatları değişiklik gösteren bu satış tekliflerinde kapsamlı anahtar teslime şunlar dahildir:

  • Çelik iskelet kurulumu,
  • İç ve dış kaplama,
  • Çatı kaplama,
  • Yalıtım,
  • Elektrik ve sıhhi tesisat,
  • Sıva ve boya,
  • Zemin kaplama,
  • Pencere ve kapılar,
  • Vitrifiye,
  • Dolaplar.

Kapsamlı olmayan anahtar teslimde ise zemin kaplama, vitirfiye ve dolap gibi detaylar firmaya ait değildir.

Bunun dışında hepsinde ortak olarak temel, subasman, peyzaj, alt yapı giderleri, ruhsat masrafları ve arsa bedeli tamamen size aittir.

Sizin de sorularınız ya da paylaşacak tecrübeleriniz varsa bekleriz.