Arsası olupta müstakil ev yapmaya niyetlenen kişilerin son zamanlarda yaşadığı başlıca dilemma bu: "Çelik ev mi yapsam beton mu"?

Kararsız kalmakta haklı olduğunuz bu süreçte sizin için her iki evin karşılaştırmasını yaptık. Her iki evi de maliyet, dayanıklılık, inşaat süreci ve depremsellik açısından değerlendirdik. Size bu aşamada yararlı bir yazı olduğundan eminiz.

O yüzden vakit kaybetmeden başlayalım!

Çelik Konstrüksiyon Ev mi Betonarme mi?

Çelik Konstrüksiyon Evlerin Avantajları ve Dezavantajları

Çelik konstrüksiyon evler ile betonarme evleri karşılaştırmadan önce çelik konstrüksiyon evlerin avantajları ve dezavantajlarından bahsedelim.

Avantajları

  • Depreme dayanıklılık,
  • İnşaat süreci,
  • Oturum alanından tasarruf etme,
  • Çevreye minimum ölçüde zarar,
  • İnşaat karmaşasının olmaması,
  • Tasarım seçeneklerinin fazla olması,
  • Her iklime uygun olması,

Dezavantajları

  • Düzenli bakım gerektirmesi,
  • Rüzgarlı havalarda evde uğultu olması,
  • Doğru yalıtım elemanları kullanılmadığında ısınamaması,
  • Çok sıcak havalarda duvarların ısınması.

Çelik konstrüksiyon evlerin avantajları ve dezavantajları genel olarak bu şekilde. Şimdi bir de betonarme evler ile çelik evler arasında karşılaştırma yapalım.

Çelik konstrüksiyon ev

Çelik Konstrüksiyon Ev mi Betonarme mi?

Çelik Ev mi Betonarme Ev mi?

Çelik evler ile betonarme evlerin kıyaslamasını şu kriterler üzerinden yapacağız:

İnşaat süreci

Dayanıklılık

Maliyet

Çevreye zarar

Yalıtım

Depreme karşı dayanıklılık

Proje özellikleri

Ne Kadar Sürede Oturulur Hale Geliyor?

Çelik konstrüksiyon bir ev 2-3 ay içerisinde oturulacak hale gelebilir. Betonarme ev ise en kısa 4-5 ay gibi bir sürede oturulabilir hale gelir. Betonarme evlerin inşaatı doğrudan arsa üzerinde yapıldığı için kötü hava koşulları inşaat sürecini etkiler. Her iki evin hızlı şekilde tamamlanması ustaların işine gösterdiği özene göre de değişiklik gösterir. İşini ciddiye almayan ustalar hem süreci uzatır hem de sizi psikolojik olarak yorar.

Uzun Ömürlü mü?

Çelik ve betonarme evleri dayanıklılık noktasında değerlendirdiğimizde betonarme biraz daha öne çıkar. Ama bu çelik konstrüksiyon evin dayanıksız olduğu anlamına gelmesin sakın!

Çelik konstrüksiyon evlerde çok uzun yıllar yaşanabilir halde kalır. Arada bakımlar yapıldığında bu süre daha çok artar.

Hangisi Ucuz?

Çelik konstrüksiyon evler bundan birkaç yıl öncesine kadar betonarme evlerden oldukca ucuzdu. Ama bu son yıllarda evlere artan rağbet ve materyallerin fiyatlarının artması üzerine aradaki fark azaldı.

2023 yılı itibariyle betonarme ev çelik konstrüksiyon evden bir tık daha pahalıya mal olur. Ama dediğimiz gibi bu fark çok az!

Çelik konstrüksiyon evleri satın alırken en başından anlaştığınız fiyat hakediş usulü parça parça ödenir ve ilk anlaşılan ile aynıdır. Ama betonarme evlerde demir ve beton gibi malzemelerin fiyatları her geçen gün arttığı için sonradan alınan malzemeler maliyeti arttırır.

Her ikisi arasındaki fiyatları görmek için önce betonarme ev maliyetine sonra da çelik konstrüksiyon ev maliyetine bakabilirsiniz.

Çevreye Verilen Zarar

Çelik konstrüksiyon evlerin yapımında kullanılan materyaller çevreye minimum zarar veren türden. Bu yüzden evin yapımında çevreye herhangi bir zarar verilmiyor.

Betonarme evlerin yapım sürecinde kullanılan malzemelerden dolayı çevreye zarar verilebilir. İnşaat pisliğinin uzun süre boyunca çevrede yer alması ve gürültü sebebiyle bu noktada betonarme evler dezavantajlıdır.

Çelik Konstrüksiyon Ev Isınır mı?

Çelik konstrüksiyon evlerin ısınmadığına dair genel bir korku var. Ama bu korku çok da yerinde değil! Çelik konstrüksiyon evlerin yapımında doğru malzemeler tercih edilirse yalıtım konusunda sorun yaşamazsınız. Nitekim çelik konstrüksiyon evlerde yaşanan bu durum betonarme evler için de geçerli! Betonarme evlerde de doğru yalıtım malzemeleri kullanılmadığında ev ısınmaz ya da ses konusunda sorunlar olur.

Deprem Dirençli Ev Hangisi!

Çelik konstrüksiyon evin depreme dayanıklı olduğunu bilmeyen yoktur! Bunun nedeni çelik konstrüksiyon evlerin herhangi bir kolon ya da kirişe ihtiyaç duymaması! 

Betonarme evlerin mukavemetinin güçlü olması için taşıyıcı kolonlar ve kirişler gerekir.Özellikle de malzemeden çalan ve işini iyi yapmayan kişiler yüzünden betonarme evler deprem konusunda çok üzücü sorunlar ortaya çıkarır.

Proje Seçenekleri

Çelik konstrüksiyon evler, en fazla dört kat olacak şekilde yapılabilir. Betonarme evler ise zemin etüdü raporuna göre daha çok katlı olabilir. Kat sayısında sınırlılığı olan çelik konstrüksiyon evler tasarım konusunda çok fazla seçenek sunar. Her iki evin dış cephe kaplamasında taş, ahşap, boardex ve farklı malzemeler tercih edilebilir.

Çelik konstrüksiyon ev

Çelik Konstrüksiyon Ev mi Betonarme mi?

Pinlemek isteyenlere...

Benzer Konular