Mükemmel görünümlü, pürüzsüz duvarlar, tek bir renk tonu… Güzel, ama buradaki eğlence nerede? Duvarlarda yıkanmış efekti, uygulaması oldukça kolay, yaparken zevk alacağınız ve pürüzsüz bir duvar yüzeyinden çok daha göz alıcı ve zengin bir görünüm elde edeceğiniz bir duvar boyama tekniği. Gerekli olan biraz boya ve el becerisi. Belli belirsiz geçişlere sahip bir renk harmanı, zevkinize hitap ediyorsa, bu tekniği kesinlikle duvarlarınızda kullanmalısınız!

Bize özel, en çok vakit geçirdiğimiz alanı, evimizi en güzel şekilde dekore etmek için fazlasıyla çalışıyoruz. Duvar dekorasyonlarıyla ortama renk katmaya, astığımız resimler, büyük tablolarla göz doldurmaya çalışıyoruz. Duvarlara asılan sanat eserleri yerine, duvarları bir sanat eserine dönüştürmek güzel olmaz mıydı? Bir de bu sanat eseri size ait olursa? Duvarlarınızda büyük bir değişim yaratacak ve odanıza kişilik kazandıracak bu duvar boyama yöntemini kendi başınıza kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Bu teknik için bir bez parçası, sünger yada fırça kullanılabiliyor. Hepsi farklı bir etki katarak duvarlarınızda bambaşka bir hava kazandıran yöntemler. Birden fazla renk kullanımı ve farklı uygulama şekliyle, görenleri kendine hayran bırakacak bu yöntemi, birkaç kolay adımda siz de duvarlarınızda uygulayabilirsiniz..

Duvarlarda göz alıcı bir etki: Yıkanmış efektiyle duvar boyama

Bu efekti oluşturmak için yapmanız gereken tek şey elinizdeki fırçayla boyayı çılgınca ve vahşi süpürmelerle duvara uygulamak. Dağınıklıktan korkmayın! Seçtiğiniz renkler de teknik kadar önemli. Bu sebeple, seçtiğiniz tonları doğru değerlendirebilmek için önce bir test tahtası oluşturmak iyi bir fikir olabilir. Renk seçiminde emin olamıyorsanız, az miktarda birkaç boya alarak bunları karşılaştırmak için bir parça karton ya da levha üzerine uygulamanız iyi olabilir. 

Yıkanmış efekti, taban ve fırçalanmış katmanların hepsi gözüktüğünde en iyi sonucu veriyor. Bu etkiyi yaratmak için, fırça çalışmanızı olabildiğince rastgele uygulamalısınız— çıplak yamalar ve kıl işaretleri açıkça gösterilmeli. Ne kadar gelişigüzel fırçalama yaparsanız, o kadar başarılı bir etki elde edersiniz.

Duvar boyama, Kendin Yap, Mavi

Duvarlarda göz alıcı bir etki: Yıkanmış efektiyle duvar boyama

Bugünkü boyalar, içlerinden daha az çözücüye sahipler; daha iyi kokuyorlar ama daha hızlı kuruyorlar. Bu nedenle, boyayı glaze medium ile incelterek çalışma sürenizi artırmanız gerekecek. Glaze medium, bitişe biraz derinlik kazandırmaya yarayan hafif bir parlaklık da sağlayacaktır. Boyama sürecini hızlandırmak için sürmeniz gereken astar boya tabakasında, kayganlık ve yansıtıcı özellik için yarı parlak bir boya kullanmalısınız

Görünen fırçalanmış iki katman arasındaki denge, iyi bir renk yıkamasının işareti. Yani uyguladığınız katları diğer katlar asla tamamen kapatmamalı. Tüm duvarı kaplamak için endişe duymanıza gerek yok; bu tür bir endişeyle aşırı boya uygulaması, fazla karışmış bir duvar yüzeyi ile sonuçlanır. Mümkün olduğunca kaba bir başlangıç yapın; Üst katman hala ıslakken, yumuşak ve kuru bir polyester fırça kullanarak her türlü sert çizgiyi yumuşatabilirsiniz. 

Kendin Yap, Duvar boyama, Duvar dekorasyonu, Piyano, Salon, Altın, Çerçeve, Çıtalarla duvar dekorasyonu

Duvarlarda göz alıcı bir etki: Yıkanmış efektiyle duvar boyama

Bu uygulama için gerekenler ise şöyle;

Zemini korumak için muşamba veya örtü.

Maskeleme bandı.

3 Farklı renk boya

Glaze Medium

2 adet kova (Boyaları Glaze Medium ile karıştırmak için)

Boya rulosu 

1 adet 4 cm açılı boya fırçası

2 adet 6.5 cm genişliğinde boya fırçası

10 cm genişliğinde polyester boya fırçası

Duvar boyama, Kendin Yap, Yatak Odası

Duvarlarda göz alıcı bir etki: Yıkanmış efektiyle duvar boyama

Hazırlık

Boyama işlemine başlamadan önce, duvarları temizleyin, varsa çivileri çıkarın, zeminleri ve mobilyaları bezle örtün. Tavan, yan duvarlar ve süpürgeliklerin korunması için maskeleme bantı kullanmakta yarar var. Gerekiyorsa spatula kullanarak, dolgu alçısıyla duvardaki boşlukları doldurun. Kuruduğunda alçılı alanları zımparalayın ve astar için seçtiğiniz boyayı sürün.

4 cm açılı bir kanat fırçası kullanarak, tavanı köşe ve süpürgeliklerin çevresinde astar renkle bir hat çizin. Bir boya rulosu kullanarak, tüm yüzey kapanana kadar alanı boyayın. Astarın altındaki duvar rengi hala görünüyorsa, boyayı bir kat daha uygulayabilirsiniz.

Duvar dekorasyonu, Kendin Yap, Duvar boyama, Gri

Duvarlarda göz alıcı bir etki: Yıkanmış efektiyle duvar boyama

İlk Katman

Boya kovasının içinde, ikinci boya rengini glaze medium ile karıştırın. İyice karıştırdığından emin olun. 6.5 cm polyester/naylon bir boya fırçası kullanarak, rengi duvara fırça yardımıyla uygulamaya başlayın; duvarda büyük bir X işareti çizerek başlayabilirsiniz. 

Boyayı Yaymak

Fırçayı yeniden doldurmadan boyayı sürüklemek ve yaymak için X'in üzerinde küçük, rastgele çarpılar, artılar veya yarım ay şeklinde süpürmeler yapın. Fırçayı kurumaya başladığında tekrar boyaya batırın ve gelişigüzel işaretlerle duvarı kaplayana kadar dalgalı, rasgele fırça darbelerine devam edin. Bu uygulamanın astar boyanızı tamamen kapatmamasına özen gösterin. 

**Uygulama sırasında bazen duvardan birkaç adım geride durarak duvarınıza dengeli bir şekilde bu efekti uygulayıp uygulamadığınızı kontrol edin. Gerekirse geri dönün ve eksik noktaları düzeltin.

Duvar boyama

Duvarlarda göz alıcı bir etki: Yıkanmış efektiyle duvar boyama

Köşe ve kenarların boyanması

Köşeler ve kenarlar için dar bir fırça kullanın; küçük çizgilerin ve detayların boyanmasını çok daha kolaylaştırır. Fırçanızı, tavan ve yan duvar köşelerinden kısa vuruşlarla duvarın ortasına doğru hafifçe itin. Tüm kenarlar dolduruluncaya kadar fırça vuruşlarınızın açılarını ve uzunluğunu hizalayarak kenar boyunca devam edin. Duvar tamamlandığında, ilk kat renginin kurumasına izin verin.

Duvar boyama, Kendin Yap

Duvarlarda göz alıcı bir etki: Yıkanmış efektiyle duvar boyama

İkinci kat boya

Bir boya kovasında, ikinci kat rengini, ilk katman rengi için kullandığınız gibi glaze medium ile iyice karıştırın. Temiz 6.5 cm genişliğinde bir boya fırçası kullanarak, ikinci rengi duvara uygulayın. Boyayı, ilk kattaki gibi aynı rastgele X hareket ve kesme teknikleriyle uygulayın. Alt katmanları tamamen kapatmamaya özen gösterin.

Duvar boyama, Duvar dekorasyonu, Gümüş

Duvarlarda göz alıcı bir etki: Yıkanmış efektiyle duvar boyama

Kuru bir fırçayle bitiş

 İkinci tabakayı uygularken, her 1 metrede durun ve 10 cm’lik kuru bir polyester fırça kullanarak, efekti yumuşatmak ve harmanlamak için henüz kurumamış boyayı fırçanızla hafifçe süpürün. Uzun, geniş vuruşlarla çalışın; ne kadar kuru fırça ile tarama yaparsanız, boya işaretleri de o kadar zayıflar. Fırça etkisini tamamen yok etmemek için dikkatli olmalısınız.

**Fırçanın üzerindeki fazla boyayı temizlemek için ara sıra durun. Birkaç kağıt havlu üzerine fırçanızı sürerek en iyi şekilde kurutun.

 

Duvar boyama, Duvar dekorasyonu