İç mimarların hele de işinin ehli olanların dokunduğu dekorlar, genel olarak kendisini hemen hissettirir. Bu dekorlarda şıklık olur, konfor ve fonksiyonalite de yabana atılmaz. Ama gel gör ki herkes ve her bütçe mimarla çalışmak için uygun değildir! Peki böyle bir durumda ne yapılmalı?

Böyle bir durumda, iç mimarların sıklıkla başvurduğu ve dikkat ettiği şeylere sizin de bakmanız gerekir. Neler mi onlar?

Gelin söyleyelim size!

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Özenli Bir Karşılama!

İç mimar tarafından dekore edilen hiçbir antrede dekor sıradan halde durmaz!

İlk intibanın sağlandığı bu yerde genel olarak özenli parçalar kullanılır. Dikkat edin burada özenli diyoruz pahalı demiyoruz!

Bazen çok eskimiş bir parçayı bile bulduğunuzda istenen o özeni yakalabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken şey, dekorasyona biraz mesai harcamanız. Kopyala-yapıştır ürünler yerine kendi evinizin ruhunu yansıtacak parçaları bulmanız!

El Mueble

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Sıradanın Dışına Çıkmış Köşeler!

Her iç mimarın kendi içerisinde imza haline gelmiş dokunuşları vardır. Bunun nedeni de onu diğerlerinden ayırmak ve sıradanın dışına çıkarmak!

Sizin de yapmanız gereken bu olmalı! Evinizi dekore ederken mutlaka kendinize ve evinize ait bir imza oluşturmalısınız.

Fayansları alışılmışın dışında dizebilirsiniz mesela! Ya da başka şeyler! Bunu siz bulacaksınız! Amaç sıradan olmamak! 

El Mueble

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Tekstil Ürünlerine Çok Dikkat!

İç mimarlar için perde, kırlent, koltuk kumaşı ve bir de halı oldukça önemli! Çünkü bunlar dekorun tüm ambiyansını doğrudan etkileyebilecek parçalar. Tabi konforunu da!

Bu yüzden siz de bu parçaları seçerken daha itina göstermelisiniz. Her kumaşın özelliklerini araştırmalısınız. Kumaş dışında da doğru düzeni oluşturmak için denemeler yapmalısınız!

Örneğin, mimarlar kırlent kullanmaya bayılır. O yüzden kırlent kumaşı kadar kırlent sayısına da bakmalısınız. Boy boy kırlentleri, koltuklara gerdanlık gibi yaymalısınız.

El Mueble

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Doğru Duvar Boyası Rengi!

Genel olarak maddi sebeplerden hatta çoğunlukla bu sebepten bizim evlerin duvarları hep aynı renk!

Ama dikkat ettiyseniz bir mimarın dokunduğu evde tek boya rengi barınmaz. İşin içine mutlaka ikinci hatta üçüncü de girer.

Duvar boyasının büyük etkisi sebebiyle, siz de evinizi dekore ederken en az bir alanda farklı renk tercihine gidebilirsiniz. 

Burada illaki canlı renk kullanın demiyoruz. Sadece farklı renkler kullanarak renk oyunları sağlayın. Bu şekilde de monoton görünümün önüne geçin!

El Mueble

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Star Işığı Olan Aksesuarlar!

Kıyafet giydiğimizde takılar takıldıktan sonra her şey nasıl güzelleşiyorsa dekorasyonda da aksesuarlar aynı etkiyi sağlıyor. Nitekim, iç mimarlar dekore ettikleri evlerin aksesarları için neredeye apayrı bir mesai harcıyor!

Bu aşamada sizin de aynı dikkatle aksesuarlara yaklaşmanız lazım! Evinizi tam olarak yansıttığını düşündüğünüz parçaları bulmalısınız! Sırf aksesuar eksiği dolsun diye eğreti bir parçayı almamanız lazım!

Ya alacağınız parça gerçekten o dekoru parlatmalı ya da hiç olmamalı! Çünkü eve uyum sağlamayan aksesuar fazlalık hissi yaratır!

El Mueble

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Yaşanmışlığı Simgeleyen Parçalar!

Yaşanmışlığı simgeleyen parçalar, aynı zamanda dekorun nahif kişiliğini de ortaya çıkarır.

Siz tamamen modern ruhu seven biri olabilirsiniz. Ama burada yine de önünüzde bir engel yok!

Modern sevseniz de detaylarda ve objelerde bunu kolayca gösterebilirsiniz.

El Mueble

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Orantısal Renk Paleti!

Bu aslında duvar boyasında olan şeyle aynıdır. Özellikle son zamanlarda minimalizmin de etkisiyle neredeyse her ev sadece beyaz! Ama bu şıklık demek değil ki!

Beyaz, dekorasyonda gerçekten de temel taş gibi! Ama sadece beyaz ya da sadece açık tonlar olmaz!

İç mimarlar genellikle renk paletlerini belirlerken orantısal hareket eder. Açık renkleri baskın kullanmak istiyorsa çoğunluğu ona ayırır. Sonra arada nötr ya da doğal pigmentleri kullanır. Vurgu olarak da mutlaka enerji veren bir ya da birden çok tona yer verir!

Sizin de buna dikkat etmeniz şart!

El Mueble

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Tamamlayıcıları Doğru Kullanmak!

Orta sehpa, puf, vitrin, konsol, yan sehpa ve daha nicesi... Bunlar tamamlayıcı parça olarak tanımladığımız eşyalar!

İç mimarlar, bu eşyaları kullanırken dekorasyona şıklık katılmasını çok önemser. Ama şıklık kadar bu eşyaların işe yarar olmasına da dikkat eder.

Örneğin, orta sehpa aksesuarları üzerinde taşıyan bir parçadır. Bunun yanında bir şey yeme-içme faslında da üstüne bir şeyler koyabileceğiniz bir alandır. Bunu alırken bu iki özelliğe de dikkat etmeniz lazım. Yerinden kolayca hareket ettirilemeyen koca bir sehpa yerine işlevine göre hemen yerini bulan parçaları seçmelisiniz!

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Düzenleme Kurallarına Dikkat!

İç mimarlar, birçok şeyin teknik detaylarına hakim insanlardır. Haliyle de elinin değdiği her dekorda çoğu şey alelade olmaz.

Vitrin ve kitaplık gibi alanlarda objeler düzenlenirken iç mimarlar çok dikkatli davranır. Çünkü her düzenleme tipinin dekorda farklı bir yansıması olduğunu iyi bilirler.

Burada bütün teknik bilgileri size anlatmamız mümkün olmasa da şunu net söyleyebiliriz: Objeler boyutlarına göre dizilmez!

Yani bir sırada boyu büyük olanlar, diğer sırada daha küçükler gibi! Bu yanlış! Genel olarak objeler formsal kontrast yaratacak şekilde bir arada yer alır. Boyutlar da mümkün olduğu kadar büyük seçilir.

El Mueble

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Desenleri Mutlaka Kullanmak!

Deseni sevmeyen biriyseniz şunu söyleyelim size: Sevin! Çünkü desenlerin dekora kattığı etki oldukça efektif!

İç mimarlar da dekorasyonda desenleri çok sever. Evin renk paletine ve tarzına uygun desenleri kullanır. Tabi burada ölçüyü kaçırmadan hareket etmeniz önemli!

Size anlatacaklarımız şimdilik bu kadar! Bu işin kısa yolu özen! Ne kadar çok özen gösterirseniz ve doğru parçaları bulmak için araştırma yaparsanız o kadar tek tip dekorlardan uzaklaşırsınız.

El Mueble

Evinizi Mimar Eli Değmiş Gibi Gösterecek 10 Detay!

Pinlemek isteyenlere...