Dilimize İtalyanca'dan giren pergola ya da yaygın kullanılan şekliyle pergole aslında gölgelik demek. Bahçelerde ya da gölgelik oluşturulmak istenen alanlarda belirli alanı kapatan bir nevi tente sistemi. Yazın güneşten koruma görevi üstlenen pergolalar kışın da aynı şekilde yağmura karşı durur. Sabir, açılır-kapanır gibi farklı seçenekleri olan pergolalar özellikle müstakil evler için zorunluluk!

Pergolalar hakkında detaylı bilgiler vereceğimiz bu yazıda pergola modellerini, yapım maliyetini ve pergola için gerekli izinleri bulacaksınız.

Daha detaylı bilgi için hadi buyurun!

Pergola Modelleri, Özellikleri ve 2022 Yılı Fiyatları

Pergola Modelleri: Farklı Materyaller ve Özellikler

Pergola yazın güneşten kışın yağmurdan koruyan aynı zamanda isterseniz de bahçenin bir alanını kış bahçesine çevirebilen bir sistem. Yatay ve dikey malzemelerin birleşmesi sonucunda oluşan pergolalarda kullanmak istediğiniz malzemeye ve kullanma amacınıza göre seçebileceğiniz birçok model mevcut.

Pergola seçerken şunlara dikkat!

  • Pergola yapılacak yerin iklim özellikleri. 

Aşırı yağışlı bir bölge çin pergola yaparken açılır-kapanır sisteme sahip olan alüminyum pergolalar daha iyi olabilir.

  • Pergola yapılacak alanın büyüklüğü.

Pergola yapılacak alana uygun şekilde doğru parçaların yerleştirilmesi sorun yaşamamanız adına çok önemli.

  • Pergolanın yer alacağı cephe ve eğimi.

Şimdi de pergola modellerine detaylı bakalım.

Bahçe, Bahçe oturma grubu, Pergola, Peyzaj

Pergola Modelleri, Özellikleri ve 2022 Yılı Fiyatları

Ahşap Pergola Modelleri

Ahşap pergolalar ev için yapılan pergolalarda en çok tercih edilen modellerin başında gelmekte. Uzun ömürlü olmaları ve doğal bir görünüm sunmaları nedeniyle tercih edilen ahşap pergolalar hemen hemen her yere de uyum sağlayabilir.

Ahşap pergola yaptırırken kullanılacak ağcın türü oldukça önemli. Çünkü pergolanın uzun ömrünü belirleyen neden de bu!

Tik ağacından yapılan pergolaların en az 50 yıllık ömürlerinin olması bu malzemeyi ön plana çıkarıyor. Bunun dışında Rus çamı da ahşap pergolalarda iyi sonuçlar veren bir malzeme.

Doğal görünümü seven birçok ev için uygun olan ahşap pergolalar üstte kullanılan malzeme ile birlikte farklı görünümler de elde edebiliyor.

Veranda, Bahçe, Bahçe masası, Sandalye, Hasır

Pergola Modelleri, Özellikleri ve 2022 Yılı Fiyatları

Boho Ahşap Pergola

Ahşap pergolaların üstüne hasır ya da bambu gibi malzemelerin döşenmesiyle ortaya çıkan bir güzellik! Özellikle Akdeniz evlerinde çok sevilen bu görünüm, alana salaş bir hava da katıyor.

Pergola Modelleri, Özellikleri ve 2022 Yılı Fiyatları

Kumaşlı Ahşap Pergola

Özellikle üst aralıkları geniş olan ahşap pergolalar için güneşi engelleyen ince kumaşlar kullanılabilir. Cibinlik havası katan bu kumaşlar sayesinde pergola da daha romantik bir tavır kazanır.

Pergola Modelleri, Özellikleri ve 2022 Yılı Fiyatları

Alüminyum Pergola Modelleri

İş yerlerinin vazgeçilmezi olan alüminyum pergolalar, açılır-kapanır sisteme müsait oldukları için ön plana çıkar.

Evde de kış bahçesi gibi bir alan oluşturmak için mutlaka tercih edeceğiniz pergolama sistemi alüminyum pergoladır. Bu pergolalar elektronik aksam sayesinde üstten ya da yanlardan açılıp kapanabilir. Böylece bu pergolalar her mevsim için uygun hale gelir.

Bahçe, Veranda, Sandalye, Çiçekler, Mutfak masası

Pergola Modelleri, Özellikleri ve 2022 Yılı Fiyatları

Bioclimatic Pergola Sistemi

Alüminyum pergolalar içinde yer alan biocilimatic pergola, sistemi sayesinde daha rahat bir kullanım sağlar. Gün ışığını engellerden aynı zamanda hava akışı da sağlayan bu pergolalar son yıllarda birçok mekanda kendine yer bulmakta.

Pergola Modelleri, Özellikleri ve 2022 Yılı Fiyatları

Modeline Göre Pergola Fiyatları

Pergola fiyatları kullanılan malzemeye ve pergolanın büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Ahşap ve metal pergolalar arasında bir fiyat karşılaştırılması yapıldığında elektronik aksamı olmayan ahşap pergolalar alüminyum ve bioclimatic pergolalara göre daha uygun bir fiyata mal olur.

Ahşap pergolaların fiyatına bakıldığında kullanılan malzemeye göre önemli bir fark ortaya çıkar. Keresteden yapılan pergolalar ya da sunta gibi daha düşük kaliteli malzemeden yapılmış pergolalar diğerlerine göre çok düşük bir fiyatla karşınıza çıkabilir. Ama pergolanın uzun ömürlü olması ve her iklime uyum sağlaması için ithal çam ağacından ya da Tik ağacından yapılmış olması önemli! Ahşap pergola fiyatları için ortama bir fiyat vermek gerekirse çok büyük olmayacak bir ahşap pergolanın malzemelerle birlikte fiyatı 2022 yılında 10.000 TL'den başlamakta!

Alüminyum pergola sistemlerinde fiyatlandırma yapılırken bazı firmalar 10 m2 altına sabit bir fiyat verir, üstüne de m2 başına fiyat uygular. Alüminyum pergola sisteminde 10 m2 altına verilen fiyatlar genel olarak 11.000-13.000 arası bir rakamla başlamakta. 25 m2 ve üzerinde bir pergola için de pergola m2 fiyatı ulgulanmaktadır. Alüminyum pergolanın metrekare fiyatı 2022 yılında 500 TL ile 600 TL arasında değişmektedir.