Düzenli bir mutfağı kim istemez ki? Bunun için mutfak dolaplarınızın dışı kadar içi de mükemmel olmalı.Hatta söz konusu iç düzen olunca biraz daha özenmek lazım. Çünkü hem onca parçayı sığdırmanız gerekecek hem de muntazam görüntüyü korumanız!
Şimdiki yazımızda işte bu konuya yöneliyoruz: Mutfak dolaplarınızın iç düzenine! Sizler için derlediğimiz çok sayıda fikirden alacağınız çok ders var!
Hazırsanız başlayalım.
1. Gruplandırın!
Mutfak dolabı düzeni için yapacağınız ilk şey, bütün mutfak eşyalarınızı gruplandırmak.
Gruplandırmayı yaparken pişirme kapları, plastik kaplar, sunum elemanları gibi parçaları birbirinden ayırmalı, bunlar içinden de en çok kullanılandan en az kullanılana doğru bir ayrım yapmalısınız.
Mutfak düzeni
2. Kapaksız Rafları Bardaklara Ayırın!
Bardakları yerleştirirken çok kullandıklarınızı, en rahat yetiştiğiniz raflara; az kullandıklarınızı da, daha üstlere yerleştirmeyi unutmayın!
3. Raylı Kilerlerden Yararlanın!
Raylı kilerler, ray sistemiyle dolap içine yerleştirilen derin bölmeler!
Bunlar aracılığıyla evinizde ayrı bir kiler yoksa bir ya da iki raylı kiler ile mutfak dolabınızda kilerinizi oluşturabilirsiniz. Raylı kiler kullanırken derinliğin fazla olmasını göz ardı etmeyin!
Mutfak, Mutfak düzeni, Granit tezgah, Raylı kiler
4. Dolap İçi Organizerler Olmadan Olmaz!
Dolap içi organizerler, hem dolap içinde boşluk bırakmıyor hem de düzenli bir görünüm yaratıyor.
Kat kat raflar, raylı çekmeceler, dikey raflar gibi çok farklı şekillerini bulabileceğiniz organizerler, gerçekten de olmadan olmaz!
Dikey şeritlerin yer aldığı dolap içi organizerler sayesinde tabaklarınız için düzenli alan sağlanır
5. Çekmece İçini Çok Verimli Kullanın!
Çekmece içini verimli kullanmak, mutfak düzeninizde çok işinize yarar. Bu konuda ilk tavsiyemiz çekmece içini seperatörle ayırmak. Bu şekilde çekmece içinizde gruplandırma yapmanız daha kolaylaşır.
Çekmece içine seperatör kullandıktan sonra sıra neyi, nasıl yeleştirmede!
Bu konuda ilk olarak, plastik kaplarınızı kapaklarından ayırmanızı öneriyoruz. Kapaklar ayrı yere, plastik kaplar ayrı yere gelsin.
Organizasyon, Mutfak düzeni
Çekmece içi seperatörlerinizi kullacacağınız parçaların ebatlarına göre çapraz şekilde de ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde alandan daha fazla tasarruf edersiniz.
Çekmecenizin içinde tencere kapaklarınıza yer vermeniz için enine bir çubuktan yararlanın ve kapaklarınızı bu alana yerleştirin!
6. Alternatif Çekmece Tasarımlarından Yararlanın!
Mutfak dolaplarınızı yaptırırken derin bir çekmecenizin içinde yuvarlak boşluklar bıraktırırsanız bu alanları isterseniz baharatlık isterseniz de kaşıklık olarak kullanabilirsiniz.
7. Dolap Kapak İçlerini Boş Bırakmayın!
Bu alanlar çok değerli, sakın boş kalmasın! Dolap kapak içlerinize raf, askı, mantar pano ya da farklı yöntemlerle çok şey sığdırabilirsiniz.
Kapak içine yerleştireceğiniz bir askı ile cezvelerinizi ve küçük tavalarınızı düzene kavuşturabilirsiniz.
Organizasyon, Mutfak düzeni
Streç, folyo ve pişirme kağıdı gibi mutfakta size yardımcı olan malzemeler için eski bir dosya tutucunuz varsa her şey kolay! Dosya tutucuyu dolap kapak içinize yerleştirin, malzemeleri de onun içine...
Mantar panoda isterseniz ölçü kaplarınızı, isterseniz tariflerinizi isterseniz de farklı parçalarınızı sergileyebilirsiniz.
Kapak içi raf, tıpkı buzdolabınızın kapağında işe yaradığı gibi dolap kapağınızda da işe yarayacak!
8. Lavabo Altı Dolabı İhmal Etmeyin!
Lavabo altı dolaba temizlik mlzemelerinizi sığdırmak sizi zorlayabilir. Ama her şeyi doğru yaparsanız hiç de zor değil!
Her şeyden önce sprey başlıklıları yükseğe kaldırın. Enine yerleştirdiğiniz çubuğun hemen üstüne!
Organizasyon, Mutfak düzeni
Son olarak da ortada kalan temizlik bezleriniz için lavabo altı dolabınıza askılar asın ve bezleri de üzerine yerleştirin. Bu şekilde hem dolabınız derli toplu duracak hem de ortada duran bir bez olmayacak.
Organizasyon, Mutfak düzeni
9. Uyumlu Görünüm Yaratın!
Dolap içine yerleştirdiğiniz kavanoz gibi saklama kaplarınızda, tek tip bir düzen oluşturmak görüntü ve düzen açısında çok iyi olur.
Bunun için tüm kavanozların üstüne aynı form ve renklerde kağıtlar yapıştırın. Bu kağıtlara da kullandığınız malzemelerin son kullanma tarihlerini yazın!
10. Güzelleştirin!
Güzel bir alan düzenli de görünür. Bu yüzden dolabınızın içinde farklılıklar yaratın.
Örneğin , beyaz kapkalarınıza kontrast yaratmak için çok göz yormayacak bir yapışkan folyoyu dolap içinize yapıştırın. Bu şekilde, malzemelerinizin hem düzenli hem de daha şık duracağı kesin!
Fikirler bizden denemesi sizden. Alternatif önerilerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!