Bir ev düşünün en fazla iki hafta içerisinde inşaatı bitiyor ve taşınmak istediğinizde evinizi de kendinizle taşıyorsunuz! Prefabrik evlerin en ilgi çekici özellikleri bu ikisi olsa da hem kullanım hem de maliyet açısından ev sahibi olmayı düşünenler için tam olarak kötü gün dostu.
Prefabrik evler kullanım kolaylıkları ve depreme karşı dayanıklı olmalarıyla birçok kişinin dikkatini çeken evlerden. Prefabrik evlerin dikkat çekici özelliklerinin yanında bu evler hakkında eksik bilginin olması, ev sahibi olmak isteyenlerde tereddüt yaratıyor.
Prefabrik evler uzun ömürlü mü? Prefabrik evler ısınma ve ses konusunda sorun yaratır mı? şeklindeki sorular herkesin aklını kurcalayanlardan sadece birkaçı. Bu konuda sizin de aklınızda olan soruların cevap bulması adına çok kapsamlı bir rehber hazırladık. Bu rehberde prefabrik evler hakkında merak ettiğiniz ne varsa cevabını bulabileceksiniz.
Hadi başlayalım...
Neden Prefabrik Ev?
Prefabrik evleri seçmeniz için o kadar çok sebep var ki. Her şeyden önce diğer evlere göre biraz daha ucuzlar. Bu evlere yerleşmek için uzun süre beklemenize gerek yok. Prefabrik bir eve sahip olmaya karar verdiyseniz kendinizi çok kısa bir süre sonra "hayırlı olsun"a gelecek komşulara hazırlasanız iyi olur.
Uzun İnşaat Süreci mi? O da Ne?
Prefabrik evler size en çok inşaat zamanınızdan kar sağlar. Prefabrik bir eve sahip olmak için prefabrik ev üreticileriyle görüşüp seçtiğiniz planı belirtiyorsunuz ve eviniz, sizin için yapılmaya başlanıyor. Prefabrik bir evi seçtiğinizde tarafınıza teslim edilmesi 7-10 gün; montaj ekibinin kurulumu yapması da 4-6 günlük bir zaman alıyor.
Çevreye Ver-me-diğimiz Rahatsızlık...
Prefabrik evler, fabrikalarda üretildikleri için montaj sürecinde çevreyi rahatsız edecek koşullar yaratmazlar. Prefabrik evlerde kullanılan malzemeler de çevreye daha az zarar veren maddelerden. Bu yüzden prefabrik evler için "çevre dostu" tabirini kullansak abartmış olmayız.
İster Dağ Evi, İster Yazlık Butik.
Prefabrik evler; sık olarak yazlık ev, hobi evi ve köy evi şeklinde kullanıldıkları gibi işletme olarak da kullanılabilirler. Prefabrik evleri, ne için kullanacağınızı belirttiğiniz takdirde sizin koşullarınıza göre üretimleri yapılacaktır.
Sıkıldığında Kendinle Taşı!
Birine "ev taşıyorum" dediğinizde aslında o evin içindeki eşyalarınızı kastedersiniz çünkü evi taşıyamazsınız. - Tabii- prefabrik eviniz varsa durum başka.
Prefabrik bir evi taşıyabiliyorsunuz. Prefabrik evlerin yerini değiştirmek istediğinizde taşıma ve tekrar montaj bedellerini ödediğiniz takdirde istediğinizi yapmakta engeliniz yok.
Kat Kat Prefabrik...
Prefabrik evlerin görünümleri konusunda da seçenekleriniz fazla. Prefabrik bir evi tek katlı seçebileceğiniz gibi iki katlı olanını da tercih edebilirsiniz. Çift katlı prefabrik evlerle ilgili katlar arasında ses probleminin olduğu yönünde sözler duysanız da ses yalıtımının kullanıldığı malzemelerin bunun önüne geçtiğini bilmenizde fayda var.
Temeli Doğuştan Sağlam!
Prefabrik evlerin kurulumu için bir temele ihtiyacınız yok. Prefabrik evi yaptıracağınız arsanın boyutlarına uygun size verilen grabeton şeklindeki zemin betonuyla, temel gereksiniminin önüne geçiliyor.
Hep iyi yönlerinden bahsettin olumsuz tarafı yok mu? diyorsanız "prefabrik evlerin avantajları ve dezavantajları" başlıklı yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.
Prefabrik bir eve sahip olmak için yapmanız gerekenleri size her aşamasıyla anlatacak kaynağa ihtiyacınız varsa sizi şöyle alalım.
Evi Satın Aldım, Peki Şimdi?
"Ben zaten prefabrik evlerin özelliklerini biliyorum, bana bilmediğim bir şey söyle" diyorsanız size prefabrik evlerin yapım aşamasından bahsedelim.
Prefabrik evlerin yapım aşamaları hakkında her şeyden önce bilmeniz gereken, bu evlerin kısa sürede kurulabilen yapılar olması. Prefabrik evinizin üretimi tamamlandıktan sonra başlayan kurulum aşaması şu işlemlerden oluşuyor:
Prefabrik evin montajını yapacak ekip için ilk aşama, zemine U profil montajının yapılması. U profili genel bir temel olarak düşünebilirsiniz.
Daha sonra prefabrik yapı zemine sabitlenir.
Zemin sabitleme işlemi tamamladıktan sonra duvar panellerinin montajı yapılır.
Duvar panellerinden sonra sıra pencere montajındadır. Önce pencere kasalarının montajı yapılır daha sonra pencere montajı.
Prefabrik ev yapım aşamasında pencerelerden sonra çatı montajındadır sıra. Çatı baş makaslarının montajı yapıldıktan sonra elektrik tesisatı çekilir.
Elektrik tesisatından sonra prefabrik evlerin sevimli verandalarının montajı yapılır.
Oluk, dere ve inişlerin de montajı yapıldıktan sonra prefabrik evin son halini veren çatıya geçilir.
Çatı kaplamasıyla prefabrik evinizin yapımı tamamlanmış olur. Prefabrik evin montajına dahil olmayan zemin döşemeleri ve dolaplar da sizin tarafınızdan tamamlandığında keyifle yaşayabileceğiniz eviniz tamamlanmış olur.
Prefabrik evlerle ilgili detaylı bilgi için " prefabrik evlerle ilgili en çok merak edilen 20 soru" başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.