Ferah, konforlu ve estetik bir görünüm için pencerelerin önemi yadsınamaz. En az mobilyalar, aksesuarlar kadar önemli olan pencereler, doğal ışığın alınması, keyifli ve huzurlu bir odanın oluşması için gerekli. Ancak penceresiz odalarında var olduğunu düşünerek hareket etmeli ve halihazırda bu odalar içinde dekorasyon planı yapmalıyız. Tabi ki dekorasyonda kullanılacak tüm unsurların normal standartlara uygun olması süreci hızlandırır ama pencere eksikliği de çözülebilecek küçük bir problem, ne kadar zor olabilir ki?

 Biraz uğraş, sistemli bir planlama ile mutlaka güzel sonuçlar alınır. Yeter ki doğru mobilya ve aksesuarlar bir araya gelsin, yapılamayacak iş, aşılamayacak engel kalmaz. 

Penceresiz Odaların, Pencere Eksikliğine Çözüm Olabilecek 10 Fikir

Sade formlar tercih edin

Penceresiz odalarınız için kullanacağınız koltuk takımlarının, halıların, perdelerin düz ve sade kumaşlardan üretilmiş olması doğru bir dekorasyon için ilk basamak. Seçilen basit formlar sayesinde daha sade bir görünüm ortaya çıkar ve karmaşaya yol açan sıkıcı bir dekorasyon yapılmamış olur.

 Ağır işlemeli, güpürlü ve oymalı mobilyalar her ne kadar sizin tarzınız olsa da penceresiz bir oda için doğru bir seçim değil, gereksiz süslemelerden ve aksesuarlardan olabildiğince uzak durun. Çünkü gereksiz mobilya ve aksesuarlar odanın daha basık görünmesine neden olur, kalabalık gösterir ve yaşanılırlığını yitirir. O yüzden düz çizgilerin bulunduğu mobilyalar ile ferah bir görünüm katın.

Çocuk Odası, Gri duvar, Marshall

Penceresiz Odaların, Pencere Eksikliğine Çözüm Olabilecek 10 Fikir

Aydınlatma öğelerine ağırlık verin

Penceresiz odaların daha aydınlık ve ferah görünmesi için sadece bir aydınlatma unsuru yeterli olmaz. Birden fazla abajur ve avize kullanılması gerekir. Hatta bazen bu ikisi aynı anda odanın aydınlık görünmesi için görev alır. 

Aydınlatmaya ağırlık verin, odada kullanılacak ışığın homojen bir şekilde dağılması gerekiyor. Işığın eşit bir şekilde yayılmasına imkân tanıyan led aydınlatmalardan yardım alın. Duvara, tavana ya da zemine uygulanacak led aydınlatmalar, hem ışıklandırma sorununu çözer hem de dekoratif birer materyal olarak hizmet verir. Led ışıklar odanın daha geniş ve ferah görünmesini sağlar, aynı zamanda estetik bir görünüm sunar. 

Ayrıca renkli ve parlak ampullerden de yararlanabilirsiniz. Ampul deyip geçmemek lazım, doğru bir şekilde kullanıldığında pencereden alınabilecek verimi kendisi sağlar.

Penceresiz Odaların, Pencere Eksikliğine Çözüm Olabilecek 10 Fikir

Aynalardan faydalanın

Aynalar ışığı yansıttığı için odanın daha aydınlık görünmesine yardımcı olur. Penceresiz odalarınız için kullanacağınız aynaları değişik form ve ebatta seçebilirsiniz.

Son dönemlerde çokça tercih edilen oval aynalar simetrik bir görünüm oluşturarak alanın daha büyük görünmesini sağlar. Ayna satın alırkende, penceresiz odanın dekorasyon stiline göre seçim yapmalısınız. Oymalı ve işlemeli modeller, çerçevesiz aynalar, geometrik formlara sahip düz çizgide üretilmiş aynalar hem estetik bir görünüm sunar hem de oldukça işlevseldir. Aynaları sade bir şekilde asabileceğiniz gibi led ışıklandırmalarla da sergileyebilirsiniz. Hem bu sayede daha parlak bir görünüm ortaya çıkar.

Salon, Yuvarlak ayna, Orta sehpa, Halı, Geometrik desen, Salon avizesi, Siyah- Beyaz, Ikea

Penceresiz Odaların, Pencere Eksikliğine Çözüm Olabilecek 10 Fikir

Dekorasyonda kullanılacak materyaller parlak yüzeyli olsun

Metal yüzeyler parlar ve ışığı yansıtır. Metal parlak bir şifonyer, dolap ya da koltuk takımı kolları odanın daha geniş ve aydınlık görünmesine yardımcı olur. 

Penceresi olmayan bir oda için parlak yüzeyler, kristaller, cam öğeler odanın daha ışıltılı görünmesine yardımcı olur. Farklı dokuların kullanıldığı aksesuar ve materyal seçiminde daha parlak öğelere yönelin. Metalin yoğun bir şekilde kullanıldığı masalar, ya da arka kısmında kamufle edilmiş led aydınlatmalı tablolar dekorasyona hareket kazandırır. Bu şekilde kullanılan metallerin temel amacıysa penceresiz odaların normal ışıktan yoksun kalmasından ötürü odada oluşabilecek muhtemel karanlık ve loş ortamı engellemek...

Amerikan Mutfak, Modern mutfak, Beyaz mutfak, Bar masa & sandalyeleri, Mutfak adası, Mutfak, Yemek Odası, Spot aydınlatma

Penceresiz Odaların, Pencere Eksikliğine Çözüm Olabilecek 10 Fikir

Açık renkler kullanın

Penceresiz bir oda zaten karanlık bir görünüm vereceği için koyu renklerden uzak durun. Ayrıca çok fazla rengin oluşturacağı kontrastta penceresiz odalarınız için iyi bir seçim değil. Karışık renkler kasvetli bir görünüm verir bu yüzden daha beyaz ve açık renkler kullanın. Açık renk boyalar ve duvar kâğıtları kullanın, dekorasyonunuza daha düz ve pastel tonlarda kumaşlar ekleyin. Böylece odanızdan alacağınız zevk daha fazla olur.

Duvar saati, Çıtalarla duvar dekorasyonu, Duvar dekorasyonu, Ayna, Baklava ayna, Taşlı avize, Salon avizesi

Penceresiz Odaların, Pencere Eksikliğine Çözüm Olabilecek 10 Fikir

Duvarlarınızın rengi beyaz olsun

Duvarın ve zeminin rengini beyaz ve açık tonlarda seçin, duvar rengine uygun aydınlatma öğeleri satın alın ve dekorasyonunuza uygun şekilde konumlandırın. Bu sayede daha zarif ve etkileyici bir görünüm ortaya çıkar. 

Zemin tasarımıda dekorasyonunuzu yansıtmanız açısından büyük önem taşıyor. İlgi çekici bir zemin için yüksek kalitede ürünler kullanabilirsiniz, düz ve açık renklerin bulunduğu kir tutmayan zemin döşemeleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede penceresiz odanın dezavantajı çok göze batmaz ve dekorasyonla ahenkli bir görünüm oluşur. Duvar ve zemin renginin açık tonlarda kullanılmasının yanı sıra mobilya ve aksesuarlarda da tercih edilen açık tonlar akıllıca bir eşleşme oluşturur.

Salon, Beyaz halı, Chesterfield, Halı, Gri, Yemek Odası, Donat mobilya

Penceresiz Odaların, Pencere Eksikliğine Çözüm Olabilecek 10 Fikir

Dekorasyona bitkileri ekleyin

Penceresiz odalarınızın dekorasyonuna bitkileri ekleyin. Tabi ki belli bir ölçüde ve boyda olması kaidesiyle... 

 Bitkiler penceresiz odaların daha canlı, sıcak görünmesine yardımcı olur. Odadaki oksijen seviyesini yükseltir, odanın havasını temizler. Bu yüzden dekorasyonunuza biraz yeşil katmayı ihmal etmeyin. 

Dresuar, Ayna, Yuvarlak ayna, Antre, Halı, Ev bitkisi

Penceresiz Odaların, Pencere Eksikliğine Çözüm Olabilecek 10 Fikir

Avizeli tavan pervanesi kullanın

Avizeli tavan pervaneleri sayesinde hem aydınlatma sorunu ortadan kalkar hem de odanın havası değişir. Hava temizleme özelliği sayesinde ortamdaki rutubet ve nem temizlenir. Sıradan bir vantilatöre göre daha işlevsel ve estetik. 

Penceresiz Odaların, Pencere Eksikliğine Çözüm Olabilecek 10 Fikir

Sahte pencere yapın

Birbirinden güzel tablolar ve çerçevelerle penceresi olmayan odalara dışarının güzelliğini taşıyabilirsiniz.

 Çiçekli, deniz temalı tablolar odaya daha zarif bir görüntü katacak. Ayrıca boydan bir aynayı duvara asarak tül perde ile kapatabilir ve sahte pencere oluşturabilirsiniz. Aynı işlemi manzara portresine de uygulayabilirsiniz, bu sayede pencerenin eksikliği bir nebze giderilir. 

Penceresiz Odaların, Pencere Eksikliğine Çözüm Olabilecek 10 Fikir

Penceresi olan odaya bağlı pencere oluşturun

Penceresi olan odanın ışığından yararlanmak için duvarı delin ve içerden bir pencere yapın. Bu sayede diğer odadaki ışık penceresi olmayan odaya da geçer ve pencere açığı kapatılmış olur.