Balkon, oturup kafa dinlemek, arkadaşlarınızla güzel vakit geçirmek, hafif bir meltemle serinlemek ve güneşin tadını çıkarmak için harika bir yer. Fakat en önemlisi; balkonların, yeşili sadece duvar renklerinde görebildiğimiz binalar arasında, bize küçük bahçemizi yaratmak için büyük bir şans veriyor olması. 

Ama kendi yeşillikli balkonunuzu oluşturmak istiyorsanız balkonunuza bitkiler seçmeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Ne kadar alan var? Balkonunuz ne kadar güneşe maruz kalıyor vee bitkilerinizin bakımı için ne kadar çaba harcayabilirsiniz? 

Bu yazımızda, balkonunuz için bitki seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve bitki önerilerini sizlere sunuyoruz. İşte balkon peyzaj rehberiniz..

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Balkonda Bitki Yetiştirirken Dikkat Edilecekler!

Balkonda bitki yetiştirmeye başlamadan önce dikkat etmeniz gerekenler şöyle!

Boş Alan!

Dikkate alınması gereken önemli noktalardan biri, balkonunuzda ne kadar alana sahip olduğunuz ve bu alanı nasıl kullanmak istediğiniz. Daha küçük alanlar için, küçük bitkiler idealdir düşüncesi, aslında yanlış. Eğer küçük bir balkona sahipseniz, küçük boyutlarda bitkilerin yapacağı kalabalık yerine, yerleştireceğiniz uzun bir palmiye veya bir saksıda şans bambusu gibi bitkiler birçok küçük saksıya göre daha az alan kaplarken uzun boylarıyla daha büyük bir etkiye sahip olacaktır. Farklı saksılarda çok sayıda küçük bitki, sıkışık bir alanda karışıklık hissi uyandırabilir; ancak geniş bir balkonda, büyüleyici bir atmosfer oluşturmanıza yardım edecektir. Bitkilerinizi seçerken, belli bir süre sonra büyüyeceklerini unutmamalısınız. Sonrasında bir sorun yaşamamak için bitki seçimlerinizi, balkonunuzun boyutunu ve bitkilerin gelecekleri boyutu hesaba katarak yapmanızda yarar var. 

Çiçekler, Teras

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Rüzgar!

Dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktör de, bitkilerin maruz kaldığı rüzgar. Alk katlarda yaşayanlar için bu büyük bir sorun olmayabilir, ancak üst katlardakiler bunu dikkate almalı. Yerde yetişen bitkiler, fazla rüzgar alan balkonlarda daha ideal, fakat küçük saksılar rüzgarda başınıza iş açabilir. Daha ağır saksılar, rüzgarlı balkonlarda daha uygun olacaktır, sadece devrilmeyeceğine emin olmalısınız. Dikey bahçeler de duvara güvenli bir şekilde bağlandıkları sürece, rüzgarlı koşullar için iyi bir seçenek olabilir.

Ayrıca, rüzgarlı ortamlardaki bitkiler için daha fazla sulamanın gerekli olabileceğini de unutmayın; rüzgar, onları yüksek nemde bile hızlı bir şekilde kurutacaktır.

Balkon, Çiçekler

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Güneş!

Güneş, tüm bitkiler için kilit noktası. Balkonunuzun gün boyunca ne kadar süre güneşe maruz kaldığını bilmek, bitki seçiminizde çok önemli. Örneğin balkonunuz güneye bakıyor ve fazla miktarda ışık alıyorsa; fasulye, salatalık, patlıcan, pırasa, biber, tatlı kabak, narenciye ve birçok Akdeniz bitkisi iyi yetişecektir. Güneşin bu sıcak tavrı, orkide ve eğrelti otu gibi bitkileri kurutup yakabilir. Kuzey balkonu içinse havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, kış kabağı, pazı, biberiye, nane ve maydanoz daha uygundur. 

Balkon, Çiçekler

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Sıcaklık ve Nem!

Balkonunuzdaki sıcaklık çoğunlukla ne kadar gölgelendiğine ve günün hangi saatinde en fazla güneş ışığına maruz kaldığınıza bağlıdır. Bulunduğunuz şehrin iklimine göre bitki seçimleri yapmak önemli; yıl boyunca mevsim geçişlerinde balkonunuzdaki rüzgâr, nem, ısı ve güneş ışığı açılarını hesaplamak bitkilerinizden alacağınız verim için gerekli tedbirler arasında. 

Balkon, Çiçekler, Kahverengi

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Balkonda Kim Var?

Küçük çocuk veya evcil hayvan sahiplerinin dikkatine! Gizlice bitkilerinizin tadına bakmak isteyen bir afacan olabilir diye düşünüyorsanız; balkonunuzda, toksik olmayan bitkiler bulundurmalısınız. Bu durum, yeşim bitkisi, açelya, kutu çit ve birçok türü eleme sebebi olacaktır; ancak tamamen güvenli birçok bitki türü de mevcut. Asplenyum, Nolina bitkisi, Areka palmiyesi, Aşk merdiveni çiçeği gibi bitkiler çocuğunuz yada evcil hayvanlarınız için güvenli seçeneklerden.

Balkon, Çiçekler

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Amacınız Ne?

Açık alanınıza keyif katmak haricinde, bitkilerin evinize sağladığı yararlar çok, peki siz onların sizin için ne yapmasını istiyorsunuz? Balkonunuzu gizleyecek ve size ekstra gölge sağlayacak bitkiler mi? Yoksa bitkilerin, sivrisinek ve diğer zararlı böcekler için caydırıcı bir rol üstlenmesini mi istersiniz? Belki de tercihiniz yıl boyunca tazeliğinden yararlanabileceğiniz yeşilliklerden yana olacak.  

Teras

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Balkon Bitkilerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Bitkilerinizin bakımı için ne kadar zaman harcamak istersiniz bir düşünün. Birçoğumuza toprağa dokunmak, bitkilerle vakit geçirmek ve onların bakımını yapmak iyi gelse de herkes için durum aynı olmayabilir. Sizce her gün küçük bahçenizle ilgilenmek size huzur ve başarı hissi getirir mi? Bu bakım işinin sizi daha çok strese sokacağını düşünüyorsanız, bitki seçimlerinde dikkatli olmalısınız. Bazı bitkiler hassas ve huysuz mizaçlıdır ve günlük bakım gerektirirler, bazılarıysa kendi hallerine bırakıldığında bile çok iyi gelişirler. İki tarafı da madur etmemek adına, bitkilerinizi seçerken, sadece tercihlerinize değil yaşam tarzınıza uygun olmalarına da dikkat etmelisiniz.  

Balkon, Çiçekler

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Örneğin, sık seyahate çıkıyorsanız, sukulentler, hava bitkisi, palmiye gibi kendi başlarına az çok idare edebilen bitkiler yaşam tarzınıza uygun seçenekler olacaktır. Sukulentler, 'Çiçek seviyorum ama bakamıyorum' diyenler için harika alternatiflerden, farklı renkleri ile göz kamaştıran sukulentler son birkaç yıldır trend haline.

Çiçekler

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Tam Güneş Bitkileri!

Zümrüt Dalgası (Peperomia): Brezilya ve Karayipler gibi tropik bölgelerin yerlileridir, bu nedenle yüksek nem ve sıcaklıklarda ve tam güneşte büyürler. Bu bitki, mumsu, parlak, düz yeşil veya alacalı renklerde yapraklara sahiptir. Bol miktarda direkt güneş ışığı aldığı sürece yarı gölgede de yaşayabilir. Yalnız evcil hayvan veya küçük çocuklarınız varsa dikkatli olun, çünkü bu bitkinin yaprakları tüketildiğinde zehirlidir.

Balkon, Çiçekler, Teras

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Areka Palmiyesi (Dypsis lutescens): Tekli yada küme halinde, bu dayanıklı palmiyeler balkonunuzda oluşturduğu harika görüntüsünün yanında bakımıyla da büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca kapalı alanlarda da havayı arıtma görevi görerek havadaki toksini filtreliyor.

Balkon, Çiçekler, Sarı

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Limon Otu (Cymbopogon citratus): Dikiminden sonra, oldukça az bakım gerektiren bu bitki, aynı zamanda sivrisinekleri uzaklaştırmak için güçlü bir yardımcı. Bunlara ek olarak, gerçekten güzel kokuyor!

Yeşim bitkisi (Crassula ovata): Para ağacı ve bereket bitkisi olarak da bilinen bu tür çok az bakım gerektiren ve güneşi en çok seven bitkilerden. Dostluğun ve refahın getiricisi olarak bilinir, evinize şans getirecek bitkiler arasında.

Balkon, Çiçekler

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Yarı Gölgeye Uygun Bitkiler!

Şans Bambusu ( Dracaena braunii ): İyi şans ve varlık getirdiğine inandığından, Asya'nın büyük bir bölümünde belki de en popüler bitkilerden biri. Şık ve estetik görüntüsüyle de cazip seçenekler arasında. Tam güneş ışığının yapraklarını yaktığı bu bitki, bol miktarda ışığa ihtiyaç duyuyor. Işığı direkt olarak almayan balkonlar için ideal bir seçim. Toprakta veya suda yetiştirilebilen şans bambusu, suda olduğu zaman daha az bakım gerektiriyor.

Çiçeklik, Ev bitkisi, Oturma Odası

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Kuş Yuvası Eğrelti Otu (Asplenium nidus): Balkonlarında eğrelti otu isteyenler için düşük bakım gerektiren bir seçenek. Tam gölge veya yarı gölge yerlere kolay uyum sağlayan bu bitkinin toprağı devamlı nemli tutulmalı. Bitkinin ortasından yapılan sulama yeni yaprak oluşumunu hızlandırdığını da bilmekte yarar var. Tam güneşe maruz bırakmak, bu bitkiyi kurutur ve yapraklarını yakar.

Ahşap Mobilya, Balkon, Çiçekler, Kış bahçesi

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Boston fern ( Nephrolepis exaltata ). Sinir sistemi için de oldukça faydası olan bu bitkinin evlerde bulunması tavsiye ediliyor. Bu cins de yüksek nem ve gölgeli ortamları tercih edenlerden. Balkonunuz direkt güneş ışığı almıyor yada sadece sabahları alıyorsa, tercihleriniz arasına eklemelisiniz. Ayrıca toksik olmayan bu bitki, güvenlik açısından da sorun yaratmıyor.

Balkon, Çiçekler

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Gölgede Yetişen Bitkiler!

Orkide (Orchidaceae): Asalet anlamı taşıyan bu zarif çiçek, genellikle iç mekan tasarımlarında ve hediyelerde tercih ediliyor.Fakat doğru koşullar sağlandığında, açık havada da oldukça sağlıklı yetişirler. Sadece orkidelerin doğrudan güneş ışığından hoşlanmadıklarını ve çok nemli olmamayı tercih ettiklerini unutmamanız gerekiyor.   

Dua Çiçeği (Calathea insignis): Orta ve Güney Amerika'ya özgü olan bu tropikal bitki, yüksek düzeyde nem ve ısıyı sever. Doğrudan güneş olmadığı sürece parlak bir ışık veya düşük ışık koşullarında bakılabilir. Bu bitkinin dayanıklı doğası, bakımını oldukça kolaylaştırır ve ek olarak hiç toksik içermez.

Bu bilgileri iyi bir şekilde bildiğinizde balkonunuz keyiften dört köşe bir bitkihaneye dönüşebilir.

Orkide

Balkonunuz İçin Doğru Bitkiyi Nasıl Seçebilirsiniz?

Pinlemek isteyenlere...