"Hadi köyümüze geri dönelim" şeklinde bir hasretle başlayan köy evi hayali gerçekleşme aşamasına geldi mi? Eğer öyleyse bu süreçte işinizi kolaylaştıracak tavsiyelere ihtiyacınız var! Biz de tam olarak bu amaçla bu yazıyı yazma gereği duyduk!

Köy evi yapmaya niyeti olan kişilerin karşılaşacağı zorlukları, bir fasıl daha kolaylaştıracak önemli tüyolar verelim dedik! Uygulaması da sizden!

Başlayalım mı?

Köy Evi Yapacaklar İçin Altın Değerinde Tavsiyeler!

Köy Evi İnşaatına Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler!

İnşaata başlamadan önce sizi bekleyen uzun bir evrak süreci var.

  • İmar durum belgesi, tapu harcı, statik proje, zemin etüdü raporu, temel proje, inşaatta çalıştıracağınız işçilerin SGK girişleri, geçici müteahhitlit belgesi alacaksanız onun belgeleri şeklinde uzayıp giden bir belge tamamlama süreciniz olacak! Bütün bu belge sürecini oldukça iyi takip etmeli ve her belgeyi eksiksiz hazırlamalısınız. Süreçle siz ilgilenemeyecekseniz evi yapacağınız bölgeyi iyi bilen bir mimarla belge faslı için anlaşma yapmalısınız. Yapacağınız anlaşmada belgelerin ücretlerini önceden mutlaka öğrenin ve bütün işlemin tamamlanması için bir süre sınırı belirleyin!
  • Köy evi işleri İl Özel İdareler tarafından yapılır ve bazı köylerde imar planı net şekilde oluşmamıştır. Bunun takibini önce köyün bağlı olduğu merkez belediyeden yaptırın. 
  • Özellikle deprem sonrasında yerinde dönüşüm yapılacak köy evlerinde imar planı yoksa bazı yetkililer yerinde dönüşüm alanına dahil gösterilmeyen kısımları kadastral yol sebebiyle kişiye satmakta ve ekstra para istemekte! Bunun önüne geçmek için önce merkez belediyenin harita biriminden detaylı bilgi alınmalı ona göre satın alma işlemi gerçekleştirilmeli.
  • Köy evini yapacağınız tapu 6306 Afet Risk Kanunu, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Kanunu veya 5543 sayılı İskan Kanunu'ndan faydalanmayı gerektiriyorsa geçici müteahhitlik için para yatırmazsınız. Buna dikkat edin, gereksiz para ödemeyin!
  • Evin yapımı için anahtar teslim bir firma ile anlaştıysanız ödemeyi, iş başlamadann- iş esnasında ve iş sonucunda şeklinde periyotlar halinde yapın ve sözleşmede her aşamanın detaylarını net belirtin.
  • Anahtar teslim ev yapacak firmaya vereceğiniz ilk taviz inanın sürüp gider! Bu yüzden sözleşmenin dışına çıktıkları ilk andan itibaren onlara ihtar verin!
  • Size ev için "çok demir kullandığınızı ya da C16, C20 betonun da işinizi göreceğini" söyleyenler illaki olacaktır. Onları dinlemeyin ve sağlam bir ev için statik projenin öngördüğü demiri tam olarak kullanın. Betonda da C25 kullanacaksanız da onun miktarını düşük tutun ve C30 ve üstü betona ağırlık verin!
  • İnşaat yapılırken başında durmaya çok dikkat edin! Siz duramayacaksanız da size vekil olacak birini tayin edin!

Herkesin içine sindiği gibi bir eve sahip olmasını dileriz, siz bu dediklerimizi aklınızda bulundurun mutlaka!

Müstakil Ev, Dış cephe, Bahçe, Prefabrik ev

Köy Evi Yapacaklar İçin Altın Değerinde Tavsiyeler!

Pinlemek isteyenlere...