Müstakil ev yapmaya niyeti olanlar! Size bu yazıda karşılaşacağınız süreçlerden bahsetmek istedik.
Müstakil ev yaparken ne tür zorluklarla karşılaşacaksınız ve bu zorlukları nasıl çözeceksiniz? Bu soruların yanıtlarını sizin için derledik.
Hazırsanız başlayalım hemen!
Müstakil Ev Yapım Süreci
- İmar belgesi başvurusu,
- İnşaat nizamına uygunluk,
- Mimari proje belirleme aşaması,
- Geçici müteahhitlik belgesi alma,
- Ustalarla anlaşma sağlama,
- Kaba inşaat işlerine geçiş,
- İnce işlere geçiş,
- İskan alma.
Hadi şimdi gelin bu aşamaları detaylarıyla inceleyelim.
İmar Durum Belgesi Başvurusu
Müstakil evinizi yapacağınız arsanın ilk etapta imara açık olması gerekiyor. İmara açık arsa üzerinde yapacağınız müstakil eve başlamak için de imar belgesini almanız şart!
Bu noktada imar belgesini almak için belediye ya da İl Özel İdare'ye başvurmanız gerekir. Eger ev yapacağınız arsa köy sınırlarındaysa İl Özel idare'ye, şehir merkezindeyse de belediyeye başvurmalısınız.
İmar belgesi başvurusunu yaptıktan sonra da bu belgeyi almak için ödeme yapmanız gerekir. İmar belgesi ücreti arsa metrekaresine ve arsanın bağlı bulunduğu yerel yönetmeliklere göre değiştiği için burada farklı meglağlarla karşılaşmanız olası! Ama ortalama bir rakam vermek gerekirse 2024 yılında imar belgesi ücreti olarak 1500 TL ile 3000 TL arasında rakamlarla karşılaşabilirsiniz.
İnşaat Nizamına Uygunluk
İnşaat nizamına uygunluk aşaması, arsanızın bağlı olduğu İmar Yönetmeliği’nin ön gördüğü koşullara göre işliyor. Arsanıza verilen imar durum belgesinde, arsanızda nasıl bir yapı uygulayabileceğinize dair bilgiler yer alıyor. Evinizin en fazla kat katlı olacağı, yola yakınlığı, bitişik ya da ayrık nizama göre yapılması gibi detaylar bu şekilde belirleniyor.
Örneğin, aldığınız arsada bitişik nizama göre yapı izni var. Bu demek oluyor ki yan parselde yapılacak bir evin duvarı sizin eve bitişik olabilir. Ya da ayrık nizamlı bir imar durumu varsa yan parselle aranızda bırakılacak mesafenin dışına çıkılmaması gerekir.
Önemli: Arsayı yeni alıyorsanız arsanın imar durumundaki nizama çok dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde istediğiniz gibi bir eve engel oluşacak birçok şeyle karşılaşabilirsiniz. Hali hazırda arsa sahibiyseniz de yerel bir mimarla anlaştığınız takdirde işlerinizi daha kolay hale getirebilirsiniz.
Mimari Proje Belirleme
Mimari proje belirleme aşamasında mimar sizin için elektrik projesi, statik proje, proje çizimi , mekanik tesisat proje çizimi, zemin etüt raporu gibi işlemleri halledip yapı ruhsatı için onaylatmaya başlıyor. Size bu süreçte düşen, mimarla sürekli iletişim halinde olmak.
Önemli: Projenizi belirledikten sonra yapı ruhsatınız çıkıncaya kadar inşaatınız için lazım olacak demir ve beton miktarını belirleyip erkenden alın. Çünkü aradan geçen sürede fiyat farkıyla karşılaşabilirsiniz.
Geçici Müteahhitlik Belgesi Alma
Evinizin inşaatına başlamadan önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından geçici müteahhitlik belgesi alıyorsunuz. Bu belgeyi almak için gerekli evrakları hazırlayıp 2000 TL civarında bir ödeme yapıyorsunuz. Geçici müteahhitlik belgesi için istenen belgelere her şehrin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’nden ulaşabiliyorsunuz.
Önemli: Arsa sizin adınıza değilse noterden müteahhit vekaleti almayı unutmayın! Evi yapacağınız tapu 6306 Afet Risk Kanunu, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Kanunu veya 5543 sayılı İskan Kanunu'ndan faydalanmayı gerektiriyorsa geçici müteahhitlik için para yatırmayın!
Ustalarla Pazarlık
Müstakil ev yapımında en önemli aşama doğru usta ya da ustaları bulma ve pazarlık yapma. Çünkü evinizi bizzat kendiniz yapmıyorsanız yapacak kişinin en az sizin kadar hassas yaklaşacak biri olması hayat kurtarır.
Evinizi yapacak usta-ustalarla anlaşırken en küçük detaylara kadar her şeyi belirterek hareket edin ve sözleşmesiz iş yapmayın. Yapacağınız sözleşmeye de tüm ayrıntıları dahil edin.
Önemli: Ödemeyi yaparken tamamını ödemeyin. Yarısını işe başlarken yarısını da iş bitiminde öde
Kaba İnşaata Geçiş
İnşaat ruhsatı almak için kanal kot tutanağı, katılım payı, şantiye elektrik ve su aboneliklerinin yapılması gerekiyor. Bunun dışında inşaatınızda kaç işçi çalıştıracaksanız onların sigortasını yapmanız da diğer bir zorunluluk!
İnşaata başladıktan sonra işi genel olarak takip etmeniz sizin yararınıza olur. Çünkü kolon ve kiriş birleşim noktaları, beton fazlalıkları ya da kablo yerleşimi gibi noktalarda yapılan hataların sonradan telafisi oldukça zor oluyor. Bir de şunu unutmayın!
Önemli: Evde kullanılan her malzemeyi sürekli sorun ve kontrol edin. Uzaktan işleri kontrol etmeye çalışan biriyseniz de teknolojinin nimetlerinden yararlanıp süreci görsel olarak kayıt altına alacak birinden yardım isteyin. Çünkü kullanılan tuğla vb. gibi malzemeler kaliteden kaliteye farklılık gösterebilir ve sizin istediğiniz dışında bir şeyler kullanılabilir. Ayrıca inşaata gidecek tuğla miktarı gibi faktörleri de iyi bir şekilde analiz edin. Daha sonra malzeme eksik kaldığında gelecek yeni parçalar için ayrı nakliye ücreti ödemek zorunda kalmayın.
İnce İşçiliğe Geçiş
İnce işçilikte sıva, boya, zemin kaplama ve dolapların yerleşimi gibi aşamalar bulunuyor. Kaba inşaat bittikten sonra sıvaya geçildiğinde elektrik ve su gibi tesisat işlerinin halledildiğinden emin olmalısınız.
İnce işçilik sürecinde laminat parkelerin en son yerleştirilmesi, kullanılan malzemenin aşınmasının önüne geçeceği için iyi bir karar olacaktır.
İskan Alma
İskan almak için her belediye tarafından belirlenen belgeleri öncelikle hazırlıyorsunuz ve sonrasında belediyeye başvuruda bulunuyorsunuz. Bu belgeler genel olarak şu şekilde oluyor:
- Arsa tapu aslı ve fotokopisi,
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
- İnşaat ruhsat aslı ve fotokopisi (su basman/temel vizeli imzalı-son hali),
- Maliyeye 2.nolu harç makbuzu ve beyannamesi,
- SGK ilişik yok belgesi (SGK’dan onaylı),
- Mimar teknik raporu (uygundur),
- Enerji kimlik belgesi (mimarınız çıkartıyor),
- Türk Telekom onayı(hat var, adreste altyapı var)
- Kanal ruhsatnamesi (büyükşehirden)
- Bina 4 cepheden fotoğraf.
Biraz daha detay istiyorsanız yaklaşık 1 yıl önce müstakil ev sahibi olan birinin yazdıklarına göz atabilirsiniz.