Şimdi sizlerle baş belamız Covid-19 diğer adıyla koronavirüs hakkında konuşacağız. Küresel olarak hayatı durduran bu beladan korunmanız için evinizde uygulamanız gereken hijyen kurallarından bahsedeceğiz.

Ama öncesinde konuyla ilgili birkaç kelam etsek daha iyi olacak sanki! Virüs ülkemize geleli çok olmadı ama yayılma hızı beklenildiği gibi hızlı. Bunun nedeni de, bazı insanların hoyrat davranması.

"Genlerim sağlam, bana bir şey olmaz", "bu virüs herkesi öldürmüyor ki", "benimki korona değil normal grip" diyenler! Lütfen bencilce davranmayı bırakıp adam akıllı önlemler alın. Aksi halde sizden yayılan virüs başkasına geçecek, oradan da bir başkasına. Ve bütün bunların sonucunda sağlık sistemi bir anda patlayan vakalara yetişemediği için, görev yapamayacak duruma gelecek.

Bir diğer uyarımız da, aşırı panik yapanlara. Panik haliyle hareket ettiğiniz için ilk etapta, her güne boğaz kaşıntısıyla başlıyorsunuzdur. Çünkü semptomları aşırı içselleştirdiniz. Bunun dışında yaşadığınız panikle kendinizi marketlere atıp, koli koli malzeme alıyorsunuz -diğer insanları düşünmeden- Son olarak da, sosyal medyada gördüğünüz her habere inanıp kendinizi iyice heder ediyorsunuz. Lütfen sakin olun ve sadece önlemlerinizi alın. Bilin ki, gerekli önlemler alındığı takdirde bu virüsü saatler içinde öldürebilirsiniz. Yapmanız gereken en önemli şey, dışarı çıkma mecburiyetiniz yoksa evde sakince hatta anın keyfini çıkararak kalmak!

Artık bu kadar serzeniş yeterse, ev temizliği için ne yapmamız gerekenlere bakalım.

Koronavirüs'e Karşı Detaylı Ev Temizliği: Evler Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

İşe elini yıkamakla başla!

Evet temizliğe başlamadan dahi, ilk olarak elinizi 20 saniye boyunca güzelce yıkayın. Çünkü sabunlu su ile eli yıkamak, virüse vurulacak en önemli darbe.

Koronavirüs'e Karşı Detaylı Ev Temizliği: Evler Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

Önce temizleyin, sonra dezenfekte edin!

Elinizi yıkadıktan sonra tek kullanımlık bir eldiven alın ve temizliğe başlayın.

Evinizde yapacağınız temizlik mikropları uzaklaştırır, dezenfekte işlemi de uzaklaşan mikropların ölmesini sağlar. Bu yüzden, evinizi koronavirüsüne karşı korumak için bu sırayı şaşmadan, her gün tekrarlamalısınız.

Koronavirüs'e Karşı Detaylı Ev Temizliği: Evler Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

Ortak kullanılan alanlara daha çok özen gösterin!

Koronavirüsüne karşı evinizi temizlerken ortak kullanım alanlarınıza daha çok yoğunlaşın!

Peki nereler bu ortak kullanım alanları?

  • Kapı kolları (evin giriş kapısından başlayarak bütün kapıların kolları).
  • Lavabolar, musluklar, duşakabinler, küvetler başta olmak üzere banyo ve tuvaletler.
  • Masa ve sehpa üstleri.
  • Elektrik anahtarları.
  • Mutfak gereçleri.
  • Uzaktan kumandalar.
  • Ayakkabılık, portmanto ve dolap kapakları.

Koronavirüs'e Karşı Detaylı Ev Temizliği: Evler Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

Dezenfekte işlemini nasıl yapacaksınız?

Evinizde detaylı temizlik yaptıktan sonra sıra dezenfekte işleminde.

Bunun için ilk olarak evi havalandırın. Daha sonra da içeriğinde en az %70 alkol barındıran ve EPA'ya kayıtlı olan bir dezenfektan ile bütün alanları dezenfekte edin.

Dezenfekte işleminde kullanacağınız ürünler yüksek oranlı kimyasallar olduğu için çok fazla kullanıp kendinizi zehirlemeyin.

Dezenfekte işlemi için eczneden alabileceğiniz alkol dışında kendi evinizde bulunan ürünleri de kullanabilirsiniz.

Çamaşır Suyu

Temizlik sonrası dezenfekte işlemi için çamaşır suyu kullanırken su ile seyreltilmiş olmasına dikkat edin. Çamaşır suyunu seyreltirken kullanacağınız suyun dörtte biri oranında çamaşır suyu kullanmaya dikkat edin ve sakın ölçüyü kaçırmayın. Aksi halde, tehlikeli sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Çamaşır suyunu seyreltirken su dışında hiçbir madde kullanmamaya da özellikle dikkat!!!

Sirke

Dezenfekte işleminde kullanabileceğiniz bir diğer madde de sirke. Sirkeyi, biraz limon ve su ile karıştırıp sprey şişeye doldurun ve bütün alanlara sıkın.

Kokunun daha iyi olmasını isterseniz de birkaç damla esansiyel yağ ekleyin.

Karbonat

Su içine katacağınız karbonat ve esansiyel yağlarla da, kendi dezenfektanınızı yaratabilirsiniz.

Koronavirüs'e Karşı Detaylı Ev Temizliği: Evler Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

Son kontrolleri yapıp tekrar ellerinizi yıkayın!

Temizlik ve sonrasında dezenfekte işlemi bittiyse, son kontrollerinizi yapın.

Sildiğiniz halılar iyice kurumuş mu? Yıkadığınız nevresim ve çamaşırlarda nemlilik kalmış mı? Elektronik aletleriniz (telefon, bilgisayar, tablet) de silindi mi? Bu kontroller yapıldıktan sonra eldivenlerinizi çıkarıp çöpe atın!

Eğer tek kullanımlık eldiven değilse de, eldivenlerle birlikte elinizi 20 saniye boyunca detaylı yıkayın. Sonrasında eldivenleri çıkarıp kurutun ve elinizi eldivensiz bir şekilde tekrar yıkayın!

Bütün bu düzeni uygularsanız hem kendinizi hem evinizi hem de çevreyi, koronavirüsünün barınamayacağı hale getirebilirsiniz.