Yukarıda size radye temelin ne olduğundan bahsettik. Şimdi de mütemadi temeli anlatalım.
Mütemadi temel, zeminin statik olarak biraz daha iyi olduğu durumlarda başvurulan temel tipi! Yani zemin uygunsa bu temel tipi de depreme karşı dayanıklılık sağlar. Ama riskli zeminlerde yerini radye temele bırakması gerekir. Tıpkı radye temelin de boyunu aşan durumlarda devreye fore kazık sisteminin girmesi gibi!
Mütemadi temeller, temelin sağlam olduğu ve basit yığma duvarlı yapılarda sıklıkla tercih edilir. Bu temel tipinde temel duvarları, ya doğrudan taban üzerine ya da temel zemini üzerine dökülen beonarme/taş şömel üzerine oturtulur. Mütemadi temelde demir aralıkları daha geniş şekilde bırakılır.
Kısaca özetleyecek olursak radye temel ile mütemadi temel arasındaki farklar şöyle:
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Radye temel ve mütemadi temeller arasında maliyet farkında ise radye temelin biraz daha masraflı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü radye temelde kullanıan demir miktarı ve diğer malzemeler daha fazla oluyor!
Buna kullanılan demirin kalınlığı, fazla olan demir miktarına göre işçilik maliyeti de ekleniyor tabi. Ama söz konusu sağlam bir temel ise bu tür maliyetlerden kaçmamanız gerektiğini şiddetle öneririz.
Tabi her şeyden önce tavsiyemiz de zemini kötü olan yerden uzak durmanız!
Bu paylaşımın 3 fotoğrafı var.
Devamını Gör