Yüzeysel temel çeşitleri arasında yer alan radye temelin halk arasındaki adı yayılı temeldir. Yayılı temel denmesinin nedeni temelin bina kalıbının tümünü kapsaması yani zeminin üstüne plak gibi yayılmasıdır.
Radye temelin bir zemin üzerine eşit aralıklarla yayılması, taşıyıcı yükün de eşit oranda dağılmasını sağlıyor. Bu temelde önce temel çukuruna su yalıtımı yapılıyor. Daha sonra mühendisin belirlediği aralıklarla demirler diziliyor. Demirlerin dizilimi yapılırken demirden örülmüş bir sepet gibi bir görünüm oluşuyor. Demir direkler ve sehpalardan oluşan temelin içine de beton dökülmeye başlıyor. Demirlerin aralıkları dar olduğu için betonun her alana yayılması vibratörle sağlanıyor.
Radye temel en çok deprem riskinin yüksek olduğu, zemin sıvılaşması riski barındıran ve çok katlı binaların yapılacağı alanlarda uygulanması gereken temel tipidir.
Radye temel gibi depreme karşı dayanıklı olan mütemadi (sürekli) temel ve fore kazıklı temellerde vardır. Ama üçü içerisinden radye temelin uygulanabilirliği daha yüksektir.
Şimdi gelin radye temel ve mütemadi temel arasındaki farklara detaylı bakalım!
Bu paylaşımın 3 fotoğrafı var.
Devamını Gör