"Depreme dayanıklı ev" kavramı aslında doğrudan belli türde bir yapıyı anlatmıyor. Bunun yerine deprem direncini arttıran bütün özelliklerin toplandığı ev anlamına geliyor.
Yani bir evin zemini uygunsa, statik projeye uygun yapıldıysa, malzemeler doğru şekilde ve miktarda kullanıldıysa, yalıtımına dikkat edildiyse o ev depreme dayanıklıdır. Tabi ki bu aşamada binanın yaşı da önemlidir. Çünkü çok eski binaların zamanla taşıyıcı alanlarında zedelenmeler oluşabiliyor ve bu da sarsıntı anında tehlike yaratıyor. Bunun önüne geçmek için eviniz ne olursa olsun belli periyotlarla bakımı ve kontrolü yapılmalı.
Çoğumuz yeni bir ev alırken "mutfak geniş mi,banyo nasıl" gibi kriterlere bakıyoruz. Ama bu bizi depremden koruyacak özellikler arasında değil!
Bir evi satın almadan önce ilk olarak evin zemini hakkında detaylı araştırmalar yapılmalı. Dere yatağında olan zemini alüvyal yerlerde yapılan binalar riskli gruptadır. Olabildiğince zemini sert ve kayalık olan yapılar önceliğiniz olmalı!
Daha sonra evin proje detayları dikkatlice incelenmeli. Proje detaylarındaki kolonlarda sonradan bir değişiklik yapılıp yapılmadığına dikkat edilmeli.
Satın alacağınız ev daha önce deprem geçirmiş bir bölgede ise hasar raporlarına dikkat edilmeli.
Tüm bu işlemleri kendiniz doğrudan yapamıyorsanız statik detaylar için bir mühendisten destek alınmalı. Bir eve onca para verip üstüne telafisi yapılamayacak anılar yaşamamak için bu aşamaları asla gözden kaçırmayın!
Satın alacağınız ev henüz proje aşamasında ve inşaatına başlanmamış bir bina ise ekstra dikkatli olmalısınız. Bazı "sözde" müteahitler ilk etapta sundukları projeden farklı binalar inşa edip fazladan kat çıkarak kendi çıkarını düşünmekte. Aslında projenin dışında yapılan evlere iskan verilmemekte. Ama ne yazık ki gelen imaf afları ya da çıkar ilişkileri bazen bu tür yapılara dahi iskanın çıkmasını sağlamakta. Kısacası çok güvenmediğiniz, proje aşamasını sürekli takip etmediğiniz ve sonrasında da takipçisi olmadığınız hiçbir binayı tamamlanmadan satın almayın!
İçinde yaşadığınız evi depreme dayanıklı hale getirmek için öncelikle evinizin durumunu öğrenmeniz gerekir. Bunun için yetkili ekiplerden destek alıp durum değerlendirmesi yapmalısınız.
Eviniz daha önce bir deprem geçirdiyse hasar tespit ekiplerinin verdiği rapora göre güçlendirilmeler yapılmalı. Ama bu noktada da hasar tespiti yapan farklı ekiplerin görüşlerinin alınması önemli! Çünkü bu şekilde doğru durum raporuna ulaşmış olursunuz.
Eviniz deprem geçirmediyse de yine aynı şekilde mühendislerden destek alıp evin halihazırdaki durumunu tespit edebilirsiniz. Özellikle çok eski binalarda mutlaka güçlendirme çalışmaları yapılmalı. Kolonlar çelikle güçlendirilmeli, mantolama çalışmaları yapılmalı, rutubeti önlemek için gerekli yalıtıma dikkat edilmeli.
Bu paylaşımın 4 fotoğrafı var.
Devamını Gör