Depreme Dayanıklı Evler : İnşaattan Eşya Yerleşimine Kadar Dikkat Edilecekler!

Hangi Evler Depreme Dayanıklı?

Daha önce dediğimiz gibi aslında betonarme ev de doğru şekilde yapıldığında depreme dayanıklıdır. Ama bunun yanında bazı evler temel malzemeleri sebebiyle deprem için en uygun evlerdir. Bu evler şöyle:

  • Prefabrik ev,
  • Çelik konstrüksiyon ev,
  • Kerpiç ev,
  • Taş ev.

Prefabrik evler duvar panellerinin taşıyıcı olarak kullanıldığı esnek yapılardan. Genellikle deprem sonrasında hızlıca kurulumları olduğu için barınma alanına dönüşen bu yapılar, Amerika gibi ülkelerde oldukça fazla tercih ediliyor.

Çelik kontrüksiyon ev de aslında prefabrik evlerle çok fazla benzer özellikleri barındırıyor. Aradaki fark çelik konstrüksiyon evlerde taşıyıcı sistemin çelik profillerden oluşması. Haliyle de prefabrik evlere göre biraz daha dayanıklı olması.

Kerpiç ev geçmişi çok eskilere dayanan bir barınma yeri. Bu evlerin yapımında kullanılan malzemelerin esnek ve hafif olması sebebiyle depreme dayanıklı olduğu bilinmektedir.

Taş ev ülkemizde özellikle kırsal bölgelerde başvurulan evlerden. İklimine uygun taşlarla yapılan bir taş ev depreme dayanıklı şekilde uzun yıllar ayakta durur.

Not: Hangi ev olursa olsun işini iyi bilen kişiler yapmadığı takdirde her zaman sorun yaşarsınız. Bu yüzden uzmanı bulmak için detaylı araştırma şart!