Depreme Hazırlanmak: A'dan Z'ye En Kapsamlı Rehber

Deprem Sonrasında Yapacaklarınız...

Depremden sonra ilk olarak kendinizin ve yakınlarınızın yara alıp almadığına bakın. Yaralı durumda biri varsa çantanızda bulunan ilk yardım malzemeleriyle müdahale edin. Yaralı kişinin kalması durumunda, yarası daha kötüleşmeyecekse olabildiğince yerinden hareketettirmeden müdahale edin! Bilinç kaybı yaşayan birine müdahale etmeniz gerekiyorsa boyun ve sırtı sabitleyip yardım isteyin.

Deprem sonrasında acil olmadıkça telefon hatlarını yoğun bir şekilde kullanmayın. Çünkü bu hatların kilitlenmesine neden olabilir.

Depremden sonra evinizi kontrol ettiğinizde etrafa dökülen çamaşır suyu, tiner vb. kötü kimyasallar varsa bunları temizleyin. Aksi halde zehirlenmelere sebep olabilir.

Evinizde elektrik ve doğalgaz tesisatında sorun oluştuysa binayı terk edip yardım isteyin. Evde doğalgaz kokusu varsa evden çıkmadan pencereleri açmayı unutmayın!

Kapalı dolapları açarken belli bir mesafede kalıp açın. Çünkü dolap içinde devrilmiş eşyalar üzerinize düşebilir.

Enkaz altında kaldıysanız;

  • Her şeyden önce sakin kalmaya çalışın.
  • Kibrik/ çakmak yakmayın!
  • Gereksiz toz kaldıracak hareketlerde bulunmayın!
  • Ağzınızı bir mendil ya da giysi parçasıyla örtün!
  • Enkaz altında kalan diğer kişilerle iletişim kurmaya çalışın!
  • Önce dışarı seslenin! Dışarıdakiler sizi duymuyorsa bağırmakta ısrar etmeyin! Bir boru ya da duvara metalle vurarak dışarıdakilerin sizi duymasını sağlayın. Çantanızda bulunan düdükten faydalanın. Bütün bunlara rağmen sesinizi duymazlarsa çok bağırıp nefesinizi yormadan belirli aralıklarla seslenmeyi deneyin!

Deprem gibi bir afetle karşılaşmayı kimse istemiyor. Umarız ki her sarsıntı hasarlara sebep olmadan geçip gider. Ama yine de bu gerçeği asla göz ardı etmeyip yapmamız gerekenleri mutlaka yapalım!