Depreme Hazırlanmak: A'dan Z'ye En Kapsamlı Rehber

Depreme evde yakalandıysanız;

Depreme evde yakalandıysanız sizin için korunaklı bölge hayat üçgeni oluşturacak eşyaların yanı. Bu eşyalar genel olarak koltuklarınız. Masa altlarına geçtiğinizde tavanın çökmesi durumunda siz de masanın altında kalırsınız. Ama koltuk yanına cenin pozisyonunda korunarak saklandığınızda tavandan düşen parçalar önce koltuğu ezip size küçük de olsa bir hayat alanı sunar.

Deprem anında evde olanların uzak durması gereken yerlerin başında balkonlar geliyor. Çoğu kişi panikle balkondan atlamayı çözüm olarak görse de bunun oldukça yanlış bir davranış olduğu apaçık ortada. Balkonlar dışında tehlikeli olan diğer yerler de şöyle: Merdivenler, kapı altları ve asansörler.

Sarsıntı bittikten sonra sakince binayı boşaltın. Binadan ayrılırken yangın merdivenini kullanmayı unutmayın! Dışarı çıktığınızda da binalardan uzak bir toplanma alanına gidin!

Depreme ayakta yakalandıysanız;

Deprem anında ayaktaysanız sakince güvenli bir yerin yanına çökün. Çünkü sarsıntı anında ayakta olmanız bir yerlere çarpıp yaralanmanıza neden olur.

Depreme uykuda yakalandıysanız;

Depreme uyurken yakalandıysanız yatağınızdan yuvarlanır vaziyette yatağın yanına geçin. Ayaklarınızı karnınıza doğru çekerek boynunuzu ve başınızı koruyun. Yakınınızdaki yastıkla da boynunuzu ve başınızı koruyabilirsiniz.

Depreme banyo ya da tuvalette yakalandıysanız;

Depreme banyo ya da tuvalette yakalandıysanız ayna ve raflardan uzak duracak bir şekilde yere çökün. Banyodayken depreme yakalandığınızda cam kırıklarından korunmak için yakınınızda bulunan havluyla sarının.

Depreme mutfakta yakalandıysanız;

Mutfak, deprem sırasında sığınmak için güvensiz alanlardan biri. Deprem anında mutfaktaysanız mutfak dolaplarından ve raflardan uzak bir yerde kendinizi korumaya alın.

Depreme dışarıda yakalandıysanız;

Binalardan, üst geçitlerden, elektrik direklerinden, ağaçlardan ve köprülerden uzak durup güvenli br yerde yere çöküp kendinizi cenin pozisyonunda korumaya alın. Ayakta durmanız dengenizi kaybetmenize neden olabilir.

Deprem anında araçtaysanız;

Eğer seyir halindeyseniz sakince aracınızı kenara çekin ve durun. Durduğunuz yerin üst geçitlerden, köprülerden ve elektrik tellerinden uzak olmasına dikkat edin! Araçtan çıkıp aracın yanında cenin pozisyonunda sarsıntı bitinceye kadar kendinizi korumaya alın.

Deprem anında çocuğunuzu korumak;

Deprem sırasında yürüyemeyen küçük çocuğunuz varsa onu bir elinizle kucağınıza alıp hemen güvenli bir yere çökmelisiniz. Örneğin, koltuk yanında korunacaksanız göğsünüe bastırdığınız çocuğunuzun kafasını bir elinizle koruyup diğer elinizle de kendi başınızı koruyun.