Bu yazımızda prefabrik ev yapmak isteyip de imar sorununa takılanların aklındakilere yer vereceğiz. Önce çok merak ettiğiniz "imarsız arsaya prefabrik ev yapılıp yapılamayacağını" yanıtlayacağız. Sonra da size kolaylık olsun diye prefabrik ev yapım ruhsatı için başvuracağınız yerler ve gereken belgeler hakkında bilgiler sunacağız.
Hemen başlayalım mı?
İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapma Şartları!
İmarsız arsa dediğimiz şey aslında imardan uzak kalması gereken tarla olarak düşünülebilir. Yerel yönetimlerce bu alanların imara açılmaması ve tarımsal faaliyetlerde kullanılması önemsenir. Zaten tarım arazisi niteliğinde olan birçok arsanın da zemini bina yapımı için değil de tarım için elverişlidir.
Ama diyelim ki elinizde olan arsa imarsız ve oraya ev prefabrik ev yapmak istiyorsunuz. O zaman sizi bekleyen birtakım kurallar var.
İmarsız arsaya prefabrik ev yapmak için gerekenler
İmarsız arsaya prefabrik ev yapma şartları tarlaya ev yapma şartları ile aynı. Onlar da şu şekilde:
- Evin inşaatının, arsanın %5’ini geçmemesi,
- Ev yapılacak bölgenin 250 m2’yi geçmemesi,
- Arsanın kadastral olarak yola cephesi olması,
- Yapılacak evin parsel bitiminden ve yoldan 5 metre uzakta olması.
- Ev yapılmadan önce tüm altyapı kontrollerinin yapılması.
Bu şartları sağlayan bir imarsız arsa için ruhsat başvurusunda bulunabilirsiniz. Ama bu noktada belediyelerden belediyelere uygulama farklılıları olduğunu belirtelim.
Size bu konuda uyarımız eğer bir arsayı en baştan alıyorsanız imarlı olanı bulmanız. Eğer o arsayı tamamen ev amaçlı alıyorsanız buna dikkat edin! Tarım arazisi amacıyla alıyorsanız da bu şartlara uyarak hareket edin!
Şimdi gelin bir de prefabrik ev yapmak için gereken izinlere bakalım!
Prefabrik ev
Prefabrik Ev Ruhsatı İçin Gereken Belgeler ve İzinler!
Prefabrik evin de tıpkı betonarmeler gibi ruhsata tabi olduğunu biliyorsunuzdur. Bu şekilde bir eve sahip olmanız ve iskan alabilmeniz için mutlaka ruhsat iznini almanız gerekir.
Peki bu noktada ne yapmalı ve nereye başvurmalısınız?
Prefabrik ev yapımında ruhsat için başvuracağınız yer belediye ya da il özel idareleri. Ev yapacağınız alan köy sınırları içindeyse muhattabınız il özel idaredir. Köy sınırları dışında bir ev yapıyorsanız da başvuracağınız yer belediyeler.
Bu iki yere de başvuru yaparken bulundurmanız gereken belgeler ise şöyle:
- Ruhsat dilekçesi,
- Tapu (hisseli arsada hissedarlardan muvafakatname),
- Mimari proje,
- Statik proje,
- Elektrik, su ve tesisat işlerine dair proje.
Umarız bu süreçte işleriniz kolay şekilde hallolur.