Yerden ısıtma sistemi ülkemizde son 50 yıldır varlık gösteren bir ısınma şekli. Her geçen gün daha çok ilgi çeken bu sistemle ilgili akıllarda birçok soru da var tabi!

Şimdi bu yazımızda sizin için bu soruları yanıtlayacağız. Yerden ısıtma sistemlerinin ne olduğu, çeşitleri, sistemin nasıl çalıştığı, avantajları, dezavantajları ve son olarak da maliyeti hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

Hemen başlayalım hadi!

Yerden Isıtma Sistemi: Avantaj, Dezavantajlar ve 2022 Yılı Maliyeti!

Nedir Bu Yerden Isıtma?

Yerden ısıtma adından da anlaşılacağı üzere, bir evin zemin kaplamasının altına döşenen sistemle ısınması. Bu sistem bazen sulu bir sistem olabiliyor bazen de elektrikli. Bu tamamen ev sahiplerinin seçimine ve yapının uygunluğuna göre belirlenebilecek bir seçenek!

Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Elektrikli yerden ısıtma sisteminde zemin kaplamasının altına yerleştirilen elektrik kabloları aracılığıyla ısınma sağlanıyor (elektrikli fırınların çalışma sistemini aklınıza getirebilirsiniz).

Sulu sistem de tıpkı petekli evlerdeki gibi sıcak su etkisiyle ısınma sağlanıyor. Sulu sistem yerden ısıtmada zemin kaplamasının altına döşenen borular merkezi sistem ya da kombiye bağlı olarak çalışıyor.

Elektrikli yerden ısıtma mı? Sulu yerden ısıtma mı?

Bu noktada aklınıza "yerden ısıtmada sulu sistem mi seçmeliyim yoksa elektrikli mi?" gibi bir soru takılabilir. Hemen yanıt verelim!

Elektrikli yerden ısıtma ve sulu yerden ısıtma faslında ilk kriteriniz maliyet olmalı! Maliyet hesabınızı yapmalısınız!

Elektrikli yerden ısıtma sistemi ekstra bir tesisat ekipmanı (ısı pompası, kazan dairesi vs.) gerektirmediği için kurulum maliyetinde daha avantajlıdır. Ama elektrik kullanım bedeli düşünüldüğünde komple bir evin elektrikli sistemle ısıtılması sulu sisteme göre daha masraflı olabilir.

Maliyet kaleminden sonra her iki sistem değerlendirildiğinde elektrikli yerden ısıtma sistemi; daha az yer kaplar, kısmi alanlar (mutfak ve banyo) için çok uygun, döşeme için zemin kaplaması altında daha az kalınlık gerektirir. Elektrikli yerden ısıtma sistemi sürekli kalınmayan evler için tercih edilebeilecek bir sistem. Çünkü ısınma süresi daha kısa olduğu için açıp-kapama durumunda daha az sorun olur.

Sulu yerden ısıtma sistemi kurulduktan sonra sürekli yaşanan bir ev için aylık fatura bazında avantaj sağlar. Ama bu sistemin herhangi bir arızası durumunda evin tüm zemini tadilata girer. Böyle bir sistem seçildiğinde mutlaka işinin ehli kişiler aranmalı! Sulu sistemde evin ısınması uzun süre aldığı için bir açtıktan sonra kapama yapılmamalı.

Yerden Isıtma Sistemi: Avantaj, Dezavantajlar ve 2022 Yılı Maliyeti!

Yerden Isıtma Sisteminin Avantaj ve Dezavantajları

Yerden ısıtma sisteminin avantaj ve dezavantajlarını sıralarken bu sistemin kendi içinde bir kıyaslama yapmayacağız. Yerden ısıtma sistemi ve petekli ısınma sistemi arasından bir kıyaslama yapıp avantaj ve dezavantajara karar vereceğiz.

Yerden ısıtma mı petekli ısınma mı?

Yerden ısıtmanın petekli ısınmaya oranla en önemli avantajları estetik görünüm, rahatlık ve tüm alanın eşit oranda ısınması! Buna oranla yerden ısıtma tesisat kurulumu petekli ısınma ile kıyaslandığında daha maliyetli olabilir. Eğer sıfırdan bir ev yapılıyorsa yerden ısıtma sistemini kurmak daha mantıklı olabilir. 

Yerden Isıtmanın Avantajları ve Dezavantajları

Avantajları

  • Petekler gibi ortamı kullanışsız hale getiren malzemelerin olmaması, güzel görünüm. Mobilya yerleşiminde sorun yaratan peteklerin olmaması gayet konfor sağlar.
  • Evin zeminiyle beraber tüm alanın eşit ısınması. Özellikle bebekli ve küçük çocuklu evlerde zeminden ayrılmayan çocukların sıcak zeminde gezmesini sağlar.
  • Konfor. Yerden ısıtmalı evler 24-25 derece gibi ideal çalışma şekliyle yüksek ısı sağlar. Kış aylarında evin içinde şort- atlet gezenleri görüyorsanız işte bu evlerde yerden ısıtma olasılığı hayli yüksektir.
  • Her zemin kaplaması ile kullanılabilir. Taş, mermer ve seramik ısıyı parkeye göre daha çok yaydığı için onları öncelikle tercih edebilirsiniz.

Dezavantajları

  • Kurulum maliyetinin fazla olması ( özellikle sulu sistemli yerden ısıtmanın).
  • Herhangi bir arıza durumunda zeminin tamamen tadilata girmesi (sulu sistemde).
  • Aylık faturanın fazla gelebilmesi (elektrikli yerden ısıtmalı sistemde).
  • Zemindeki toz ve tüylerin havaya uçuşmasıyla yaşanan nefes darlığı sorunu. Bu tür evlerde mutlaka sık süpürge yapılmalı. Özellikle de evcil hayvan varsa robot bir süpürge kullanılmalı!
  • Ortamdaki nem dengesinin azalması ve hava kuruluğunun olması. Bu noktada alternatif bir nem makinası kullanıbilir.
  • Düzenli bakım gerektirmesi (sulu sistemde).
  • Geç ısınmanın sağlanması (sulu sistem). Bu yüzden aç- kapa şeklinde kullanılmamalı. Sabit bir ayar belirlenip hep o şekilde çalıştırılmalı.
  • Gümüş böceği gibi bazı türler yerden ısıtma sistemlerinin sonucunda oluşabiliyor. Bu da tesisatın yapıldığı konumla ilgili olabilir. Her kullanan kişi bu dezavantajı yaşamaz.
  • Çok soğuk havada yerden ısıtma sistemini çaıştırmadığınızda borular donabilir (sulu sistem). Bu sorun müstakil yapılarda ya da giriş katlarda olur. Diyelim bir birkaç günlüğüne bir yere gideceksiniz diye sistemi tamamen kapattınız. O sırada hava buzlu ise borular donabilir. Böyle bir sorun olmaması için 5 derece de olsa açık bırakın.

Yerden Isıtma Sistemi: Avantaj, Dezavantajlar ve 2022 Yılı Maliyeti!

Yerden Isıtma Sisteminin 2022 Yılı İtibariyle Kurulum Maliyeti

Yerden ısıtma sisteminin kurulum maliyeti öncelikle elektrikli ve sulu sisteme göre farklılık gösteriyor. Sulu sistemde kazan, ısı pompası gibi ekstra kalemler olduğu için bu sistemin kurulum maliyeti daha fazla. Ama bu iki sistem arasından genel bir fiyat ayrımını yapmak için ilgili firmalardan ayrı ayrı teklifler almak en sağlıklısı. Yerden ısıtma sistemi yaparken birçok kişinin tercih ettiği başlıca firmalar Rehau, Fraenkische, Danfoss ve Wavin şeklinde. Ama siz de etrafınızda yerden ısıtma sistemi döşetmiş ve memnun olan kişilerden firma bilgisi alabilirsiniz.

2022 yılı için yerden ısıtma sisteminin kurulum maliyeti içi ortalama bir fiyat vermek gerekirse maksimum m2 başına 400-600 tl gibi bir rakam karşınıza çıkar. Bunun dışında sistem için gerekli bütün malzemelerin de giderleri bu maliyet kaleminde hesaplanarak doğru bir maliyete ulaşılabilir.

Yerden Isıtma Sistemi: Avantaj, Dezavantajlar ve 2022 Yılı Maliyeti!

Pinlemek isteyenlere...