Yerden Isıtma Sistemi: Avantaj, Dezavantajlar ve 2022 Yılı Maliyeti!

Nedir Bu Yerden Isıtma?

Yerden ısıtma adından da anlaşılacağı üzere, bir evin zemin kaplamasının altına döşenen sistemle ısınması. Bu sistem bazen sulu bir sistem olabiliyor bazen de elektrikli. Bu tamamen ev sahiplerinin seçimine ve yapının uygunluğuna göre belirlenebilecek bir seçenek!

Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Elektrikli yerden ısıtma sisteminde zemin kaplamasının altına yerleştirilen elektrik kabloları aracılığıyla ısınma sağlanıyor (elektrikli fırınların çalışma sistemini aklınıza getirebilirsiniz).

Sulu sistem de tıpkı petekli evlerdeki gibi sıcak su etkisiyle ısınma sağlanıyor. Sulu sistem yerden ısıtmada zemin kaplamasının altına döşenen borular merkezi sistem ya da kombiye bağlı olarak çalışıyor.

Elektrikli yerden ısıtma mı? Sulu yerden ısıtma mı?

Bu noktada aklınıza "yerden ısıtmada sulu sistem mi seçmeliyim yoksa elektrikli mi?" gibi bir soru takılabilir. Hemen yanıt verelim!

Elektrikli yerden ısıtma ve sulu yerden ısıtma faslında ilk kriteriniz maliyet olmalı! Maliyet hesabınızı yapmalısınız!

Elektrikli yerden ısıtma sistemi ekstra bir tesisat ekipmanı (ısı pompası, kazan dairesi vs.) gerektirmediği için kurulum maliyetinde daha avantajlıdır. Ama elektrik kullanım bedeli düşünüldüğünde komple bir evin elektrikli sistemle ısıtılması sulu sisteme göre daha masraflı olabilir.

Maliyet kaleminden sonra her iki sistem değerlendirildiğinde elektrikli yerden ısıtma sistemi; daha az yer kaplar, kısmi alanlar (mutfak ve banyo) için çok uygun, döşeme için zemin kaplaması altında daha az kalınlık gerektirir. Elektrikli yerden ısıtma sistemi sürekli kalınmayan evler için tercih edilebeilecek bir sistem. Çünkü ısınma süresi daha kısa olduğu için açıp-kapama durumunda daha az sorun olur.

Sulu yerden ısıtma sistemi kurulduktan sonra sürekli yaşanan bir ev için aylık fatura bazında avantaj sağlar. Ama bu sistemin herhangi bir arızası durumunda evin tüm zemini tadilata girer. Böyle bir sistem seçildiğinde mutlaka işinin ehli kişiler aranmalı! Sulu sistemde evin ısınması uzun süre aldığı için bir açtıktan sonra kapama yapılmamalı.