Ne demiş eskiler güneş girmeyen eve doktor girer. Evinizi daha sağlıklı hale getirmek için güneşin etkisi kuşkusuz, ama bunların yanında yapabilecekleriniz modern yaşam stilinin arttırdığı hastalıklara karşı etkin bir koruma almanızı sağlayabilir. Alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük değişimler bile evinizi daha sağlıklı bir eve dönüştürmede oldukça etkili.

Her zaman önceliğiniz evinizden zehirli kimyasalları sınırlamak olmalı. Sınırlamak diyoruz çünkü, bu kimyasallar o kadar hayatımızın içindeler ki, tamamıyla çıkarmak çok çok zor. Yine de yapabileceğimiz şeyler var.

Kurşun ve pestisitler bu zehirli kimyasalların başını çekiyor. Kanser, astım, beyin ve sinir sistemi zararları ve pek çok farklı hastalık, bu kimyasallara fazlaca maruz kalma sonucunda ortaya çıkabiliyor.

Webmd'nin hazırladığı, daha az kimyasalla, daha sağlıklı bir ev için önerilere bakalım.

1. Ev tozunu kontrol altına alın.

Ev tozu, pek çok alerjinin sebebi. Aynı zamanda düşündüğünüzden çok daha fazla kimyasal içeriyorlar. Bunların arasında kurşun, pestisit başta olmak üzere pek çok kimyasal var.

Çözüm ise basit. Öncelikle eğer halıfleks türevi duvardan duvara halılarınız varsa, bundan vazgeçmenin zamanı. Parkeler, seramikler en iyi alternatifler. Kalan halılarınızı ise sık sık süpürmeli, mümkünse evinizi süpürürken eşyaları çekerek, en ulaşılmaz yerlere kadar temizlemelisiniz. HEPA filtresi olan süpürgeleri tercih etmeye çalışın. Haftada en az 2 defa evi süpürün ve her süpürdükten sonra süpürge torbasını temizleyin ki, tozlar etrafa dağılmasın.

2. Evinizi sık sık havalandırın.

Özellikle kışları evi soğutmamak adına bu adım atlanabiliyor. En ekonomik yöntem, camları karşılıklı açarak cereyan dediğimiz şekilde hava akışını sağlayın ve hava değişiminin sağlandığından emin olana kadar havalandırın. Sigara konusu da evin hava kalitesi konusunda önemli. Sigara içilen ortamda çocuklarınız dahil diğer herkes de pasif içici. Evin içinde asla sigara içmeyin, içirmeyin, mümkünse sigarayı bırakmak için yardım alın.

3. Evinizi test ettirin.

Eski evlerde, özellikle de 1978 öncesi inşa edilen evlerde kapılar, duvarlar, radyatörler, süpürgelik ve çerçevelerde kurşun bulunma ihtimali çok yüksektir. Bu evlerde dökülen boyayı kendiniz soymayın. Yardım alın, su bazlı boya alternatiflerle duvar boyasını yenileyin.

Radon gazı ise sigaradan sonra akciğer kanserinin ikinci sebebi olarak görülüyor. Bu kokusuz, renksiz gaz, topraktan çıkıyor. Bu sebeple de toprağa yakın katlar daha çok etkileniyor, ama üst katlarda da görülebiliyor. Bodrum, bahçe veya birinci katta bir eviniz varsa, evinizin radon gazı seviyesini ölçtürebilirsiniz. Kurşun ve radon gazı testleri yapılıyor.

4. Pestisitlere (tarım ilaçları) dikkat edin.

Çocuklarda beyin gelişiminde bozukluk, hiperaktivite gibi pek çok sorun doğuran tarım ilaçlarından olabildiğince korunmaya çalışın. Sebze, meyve ve yeşillikleri sirkeli suda bekletip, kabuk soyarak yemeye çalışarak bunu azaltabilirsiniz. Olabildiğince organik, sağlıklı gıdalar tüketmeye çalışın.

5. Plastik kaplar ve konserve gıdalara dikkat edin.

Bisphenol A, plastik kaplar ve konserve gıdaların metal kaplarında bulunuyor ve henüz sağlığımıza etkisi hakkında sonuca varılmış değil. Bu sebeple de olabildiğince kaçınmak mantıklı. Isıttığınız her şeyde plastik kullanımından kaçının. Çay makineleri, kahve makinaları, mikrodalgaya giren kaplar.. Sıcak plastiğin yapısını bozarak liflerine ayırabilir ve bu kimyasallar yiyecek, içeceklerinize bulaşabilir.

Konserve gıdalardan olabildiğince kaçının. Mikrodalgada kullandığınız tabaklarda cam ve seramik alternatifler tercih edin.

6. Teflon kullanımınızı sınırlayın.

Teflon tavaların yapışmazlığı PFC adlı kimyasal ile sağlanıyor. Henüz hastalık oluşturduğu kanıtlanmamış olsa da, bunlardan kaçınmakta fayda var. Çelik tencereler, bakır tavalar, döküm tavalar iyi alternatifler. Silikon kaplar da ısıya dayanaklıdırlar.


7. Ellerinizi sık sık yıkayın.

Evdeyken de ellerinizi sık sık yıkamak özellikle de grip sezonunda çok önemli. Araştırmalar antibakteriyel sabunların sıradan sabunlardan daha etkili olmadığını göstermiş. Hatta fazla temiz olmasının bağışıklık sistemini zayıflatabileceği iddia ediliyor. Önemli olan kullandığınız sabunun markası değil, ellerinizi yıkama sıklığınız.

8. Zehirli olmayan temizlik ürünleri kullanın.

Amonyak, fosfat, petrol ve klorin içermeyen temizlik ürünleri kullanmaya gayret edin. Hatta evdeki malzemelerle de temizlik malzemenizi hazırlayabilirsiniz. 

Sirke, kabartma tozu ve soda iyi temizleyicelerdir. İhtiyacınıza göre doğal temizleyici tariflerini internetten bulabilirsiniz.


9. Evde yemek pişirin ve sağlıklı beslenin.

İçeriğini bildiğiniz ürünlerle, sezonunda ürünlerden sebze, meyve tüketerek, dışarıda yemek yemeden kaçınarak, evde sağlıklı alternatifleri kendiniz pişirin.