Boyacıda incelediniz, birbirine yakın seçenekler arasından odanıza en çok yakışacağını düşündüğünüz rengi seçtiniz. Boya başladı, ilk kat. Herhalde değişir dediniz. İkinci kat, üçüncü kat derken pişmanlıklar başladı. "Aman allahım ben ne seçtim?" demeye başladınız. Sık sık karşılaşılan bu senaryo pek çoğumuzun başına geldi. Odanın renklerine uyumlu, mobilya ve aksesuarları güzel bir şekilde tamamlayacak renk seçmek zaten oldukça zor; bir de üzerine bu seçtiğiniz rengin odanın doğal ışığında ve aydınlatmalarıyla nasıl duracağını hayal etmek durumundasınız. Bu pişmanlığı yaşamamak adına, birkaç ipucunu sizler için derledik.

Odanın doğal ışığı duvar rengini nasıl etkiler?

Gün ışığı, duvar renginin nasıl görüneceği konusunda belirleyicidir. Bu sebeple de evin cephesi, dolaylı olarak ışık aldığı açı duvar rengini seçerken size yardımcı olabilir.

Kuzey cepheli odalar: Bu odaların ışığı serin ve daha mavimsi renktedir. Güçlü tonlar, açık renklere göre daha iyi sonuç verir. Pastel tonlar olduğundan daha silik görünebilir, bu sebeple seçtiğiniz alt tona dikkat etmede fayda var. Bu odalarda daha güçlü, daha parlak tonlara yer verebilirsiniz.

Güneş cepheli odalar: En güzel doğal ışığın olduğu odalar diyebiliriz. Hem serin, hem sıcak tonların en iyi hallerini ortaya çıkarırlar. Koyu tonlar daha parlak görünür, açık tonlar ışıldar.

Doğu cepheli odalar: Doğu güneşi öğleden önce sıcak ve sarıtrak, öğleden sonra serin ve mavimsi olur. Sarı, turuncu, kırmızı gibi sıcak renkler, bu odalar için ideal seçimlerdir.

Batı cepheli odalar: Akşam üzeri ışığı bu odalarda çok güzeldir. Ama sabah güneşi gölgeler oluşturabilir, renkleri donuk gösterebilir.

Bunlara ek olarak gece aydınlatmalarını düşündüğünüzde akkor ışıklar sarı, kırmızı, kahverengi, turuncu gibi sıcak tonları öne çıkarıp, mavi ve yeşilleri soluklaştırır. Florasanlar aksine mavi, yeşil ve gri serin tonları öne çıkarır. Led ışıklarda ise odanızın renk paletine uygun olarak sıcak ve serin seçenek bulma imkanınız vardır.


İstediğiniz rengi yakalamak için ipuçları:

  1. Boyacınızdan bir parça paneli arada kaldığınız renklere boyamasını rica edin ve bu rengi eve getirip, farklı saatlerde, farklı ışıklar altında gözlemleyin. Düşündüğünüz renge yakın bir renk çıkıyor mu, en iyi bu şekilde emin olabilirsiniz.
  2. Duvar rengi seçimini en sona bırakın. Çoğu kişi taşınmadan boya işleri hallolsun diye düşünüyor ama, eşyalarınız da evin ışığında farklı renkte görünebilir.Taşınmadan önce duvar renginizi seçmek yerine, taşındıktan sonra eşyalarınızın göründüğü renge uygun bir renk seçin. Tekstil ürünlerinizi seçtikten sonra, desenlerde gördüğünüz bir alt tona benzer bir tonu duvarda uygulayabilirsiniz.
  3. Aydınlatmalarınızı astıktan sonra duvarı boyayın. Boyama işlemi gündüz olsa bile, tavan aydınlatmaları, zemin ve masa üstü aydınlatmalarının duvar rengini nasıl etkilediğini görüp, istediğiniz gibi bir sonuç aldığınızdan emin olun.
  4. Açık renkli duvarlar etrafındakileri daha çok yansıtır. Örneğin mavi tonlarında bir halınız varsa, duvar renginiz de mavimsi görünecektir. Bu durum sizi rahatsız ediyor mu, buna da dikkat edebilirsiniz.