Şimdi ki yazımız havuz yapmayı düşünenler için. Bu yazımızda 8x4 ölçülerde 32 metrekarelik bir havuzun yapım maliyetini anlatacağız. Hem de 2024 fiyatları üzerinden...
Hiç uzatmaya gerek yok değil mi? Hadi başlayalım!
Havuz Yapım Aşamaları ve Maliyeti!
Havuzun maliyetini anlatmadan önce yapım aşamalarına kısaca değinelim. Bir havuz yaptırdığınız ilk fasılda havuz alanının düzeltilmesi gerekiyor. İstenilen ölçülerde alan düzeltildikten sonra zemin betonu, temel ve kalıp aşamaları oluyor. Takdir edersiniz ki her aşama da ayrı bir maliyet demek! Bu yüzden havuz yapımının gider kalemlerini şu şekilde belirledik:
Kepçe Çalıştırma Maliyeti!
Havuz zeminini düzelttirmek ve sonrasında dolgu yapmak için kepçe çalıştırmanız lazım. 32 m2'lik bir havuzun bu işleri için yaklaşık olarak 5 saat kepçe çalıştırmanız gerekir. 2024 yılı fiyatıyla günümüzde kepçe çalıştırma ücreti yaklaşık olarak 1500 TL ve bu saat üzerinden hesaplandığında kepçe çalıştırma maliyeti 7 bin 500 TL!
Beton ve Demir Maliyeti!
Havuzun kaba inşaat sürecinde zeminde, temelde ve perde duvarında beton kullanmanız gerekir. Tüm bu alanlarda aynı zamanda demir de şart! 32 m2'lik havuz için en az 30 m3 beton kullanılır. Demir de en az 1 ton 700 kg civarında olur. Bu ikisinin güncel fiyatları üzerinden hesaplama yapıldığında beton ve demir için yaklaşık olarak 111 bin 750 TL ayırmanız lazım!
Not: C25 Beton: 2450 TL, Demir kg fiyatı: 22,5 TL
Kalıp ve Demir İşçiliği!
İnşaat sektöründe her geçen gün maliyeti artan önemli bir aşama işçilik maliyeti! Usta ücretlerinin sürekli artması sebebiyle bu aşamanın maliyeti de beraberinde artıyor. Günümüz fiyatları ile kalıp ve demir işçiliği için 1000 TL alınıyor ve bunu havuz alanına göre hesapladığımızda en az 100 bin TL'nin cebinizden çıkacağını söylememiz lazım!
Şimdi bütün bu gider kalemlerini topladığımızda 2024 yılı fiyatlarına göre 32 m2'lik bir havuzun kaba inşaat yapım maliyeti için yaklaşık olarak 220 bin TL'lik bir tablo karşımıza çıkıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken noktaları da vurgulamak önemli! Havuz yapıyor olsanız da temelin sağlam olmasına çok dikkat etmelisiniz. Bu yüzden radye temel üzerinden havuzu yapmalısınız. Aksi halde yapacağınız havuz uzun ömürlü olmayabilir. Aynı zamanda havuzun perde yüksekliğine de çok önem verin. En az 25-30 cm perde yüksekliği oluşturmaya dikkat edin!
Not: Hesaplama Haziran 2024 fiyatlarına göre yapılmıştır.