Müstakil ev yapma isteği arttıkça arsa satın almak isteyenler de artış göstermeye başladı. Ama burada dikkatimizi çeken önemli bir nokta var: Dikkatlice araştırma yapılmadan satın alınan tarım arazileri!

Evet bu oldukça önemli! Çünkü doğru düzgün araştırma yapmadan aldığınız arsalar tarım arazisi kapsamında olduğunda yapacağınız eve yönelik ciddi kısıtlamalar var!

Gelin şimdi detaylıca bahsedelim!

Ev İçin Arsa Satın Almadan Önce Mutlaka Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Tarım Arazilerinde Ev Yapma Kriterleri

Bu aşamada baştan belirtelim ki, son yasal düzemlemerle birlikte tarım arazilerine ev yapmak daha da zorlaştırıldı. Açıkçası hem zeminin kalitesi hem de tarımsal faaliyetin devamı için de iyi olan durum bu şekilde olması! Ama yine de bazen alacağınız arsa tarım arazisi olmuş olabiliyor ya da başka türlü sebepler devreye giriyor. Böyle bir durumu düşünerek size tarım arazilerinde imar şartlarını belirtelim hemen:

  • Tarım arazisi (tarla) 5.000 metrekareden (5 dönüm) küçükse ev için ruhsat verilmez.
  • Tarım arazisi 5.000 metrekareden büyükse yola cephesi ve bitiş parseli ile yol arasında en az 5 mt olmasına bakılır.
  • Tarım arazisi 5000 metrekareden büyükse ve yol şartları uygunsa yapılacak evin tarım arazisinin %5'ini geçmemesi gerekir. Bunun dışında arazi ne kadar büyük olursa olsun ev maksimum 250 m2 ve iki katlı şekilde olmalıdır.
  • Köy içi imarı olan arsalar kayıtlarda tarla olarak geçebilir. Ama satın alınan arsanın imarı varsa tarım arazisi statüsünde değildir. Bu yüzden harita detaylarına dikkat etmelisiniz. İl ya da belediye sınırlarına dahil arsalar, tarla diye geçmez! Bu şekilde satış yapan varsa sizi yanlış bilgilendiriyordur!
  • Köy sınırları içerisinde alınan arsanın da kadastral yola sahip olması, 15 mt genişlik ve 20 mt derinlik şartını sağlaması gerekiyor.

Hiçbir koşulda şatın almamanız gereken araziler

  • Tarla, Tarım İl Müdürlüğü tarafından sınırı çizilmiş ova içindeyse 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapmanız mümkün değil!
  • Sulama kanalı, sulama göleti vb. gibi DSİ çalışması yapılmış sulanabilir arazilerde ev yapamazsınız.
  • Sit alanı içindeyse arazi, 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev için izin verilmez.
  • Kooperatif hobi bahçesi olan bir yerden kesinlikle arazi satın almayın! Bu noktada hiçbir şekilde ev yapmanıza onay çıkmaz!
  • Tarım arazisinde konteyner, bungalov ya da prefabrik yapılara istisna yoktur. Genel şartlar sağlanmıyorsa bu evlere de ruhsat verilmez!
  • "Belediye izin veriyor" diye düşünüp şartları sağlamayan herhangi bir araziyi kesinlikle almayın! Hem suç işlemiş olursunuz hem de yaptığınız evin yıkılma ihtimali var! İmar barışı yalanlarına güvenmeyin. İmar barışı yapılsa dahi tarım arazilerinin zeminleri güçlendirilmeden yapıya başlanması güvenlik zafiyeti oluşturur.
  • Satın alacağınız arazide önceden yapılmış bir ev vardır. Hatta bu evin elektrik aboneliği dahi vardır. Ama o arazinin statüsü tarla ise ev kaçak şekilde yapılmış olabilir. Böyle bir durumda da "daha önce kimse karışmamış abaoneliği bile var" diye rahatlamayın! Çünkü yasal statüde kaçak bi yapıdır ve her an yıkılabilir.
  • Arazi satarken bazı kişiler yanıltıcı bilgi olarak yapı kayıt belgesine müracaat edildiğini gösterebilir. Ama önemli olan başvuru değil yapı kayıttan gelen sonuçtur. Sonuca göre izinli yapı olup olmayacağını öğrenebilirsiniz.
  • Kelepir diye satılan birçok arsayı özellikle araştırmanız gerekir. Bu tür yerlerin parası biraz daha düşük olsa da satılan yer tarım arazisi ise ve uygun koşullar sağlanmıyorsa elektrik ve su aboneliğinde ciddi sorunlar yaşarsınız
  • Satın aldığınız yerin etrafı duvar ya da tel örgü ile çevrili olsa dahi statüsü değişmez. Tarım arazisi ise tarım arazisidir!
  • Ne alırsanız alın belediye ya da İl Özel İdaresi ile veya harita büroları ile iletişimde olarak hareket edin! Günümüzde verilen paralar hiç de azınsanacak ve riske atılacak gibi değil! O yüzden iyice araştırın!

Müstakil Ev

Ev İçin Arsa Satın Almadan Önce Mutlaka Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Pinlemek isteyenlere...

Benzer Konular