Prefabrik Ev Mi Betonarme Ev Mi? Avantaj,  Dezavantaj ve Fiyat Karşılaştırması

Prefabrik Ev ve Betonarme Ev Arasındaki Farklar

Prefabrik ev ve betonarme ev kıyasmalasını yaparken şu kriterlere başvuracağız:

Dayanıklılık,

Çevreye zarar,

Yalıtım,

Depreme karşı dayanıklılık,

İnşaat süreci,

Proje özellikleri,

Fiyat.

Hangisi Daha Uzun Ömürlü?

Prafabrik ev mi dayanıklı yoksa betonarme ev mi sorusunun yanıtını merak edenlere ilk etapta şunu söyleyebiliriz.

Betonarme ev, prefabrik eve göre daha uzun ömürlü görünür. Ama bunda evi yapan ustanın ve kullanılan malzemelerin payı çok önemlidir.

Prefabrik ev de kısa ömürlü değildir tabi ki. Ama çelik konstrüksiyon olmayan evler kötü iklim koşullarından ciddi şekilde etkilenmektedir ve bu da onların daha kısa ömürlü olmalarına yol açmaktadır.

Hangisi Çevreye Daha Az Zarar Verir?

Prefabrik evlerin çevreye dost olduğu konusunda emin olabilirsiniz. Prefabrik evlerde kullanılan malzemeler yanmaz, suya dayanıklı ve çevreye zarar vermeyen yapıdadır. Ayrıca inşaat süreçlerinin de montajdan oluşması sebebiyle etrafa yayılan gürültü de minimum seviyede kalır.

Hangisi Yalıtım Konusunda Sorun Yaratmaz?

Prefabrik evlerle ilgili en korkulan konulardan biri yalıtımlarıdır. Kötü eller tarafından yapılmış prefabrik bir ev ne ses ne de ısı konusunda size rahat vermez. Tek katlı yerine iki katlı prefabrik tercih ettiyseniz katlar arasında seslerin hızlıca yayıldığını görmeniz beklenen bir durumdur.

Betonarme evin ise bu konuda prefabrik evden daha iyi olduğunu söylemek mümkün. Özellikle tuğla yerine ytong kullanılırsa her şey daha iyi vaziyette olur.

Hangisi Daha Ucuz?

Prefabrik ev mi daha ucuz betonarme mi? Geldik can alıcı soruya!

Prefabrik evlerin fiyatının betonarme evlere göre daha ucuz olduğuna dair genel bir kanı var. Bu fiyat farkını yaratan temel durumların başında da proje giderleri gelmektedir.

Betonarme evlerin hem proje süreci hem de proje giderleri prefabrik eve göre daha uzun ve maliyetlidir.

Ama her iki evde de öneml olan evi yapan usta ya da şirketin deneyimi. Deneyimsiz ellerde yaptıracağınız ev her ne tipte olursa olsun size pişmanlık dışında bir şey vermeyecektir.

Hangisi Depreme Daha Dayanıklı?

Prefabrik evlerin depreme karşı dayanıklı olduğunu birçoğunuz biliyorsunuzdur. Büyük bir deprem anında prefabrik evler de zarar görebilir ama büyük can kayıplarına yol açmaz.

Betonarme evlerin ise bu konuda en önemli dezavantajı yapımında kullanılan malzemelerde ucuza kaçılması olmaktadır. Betonarme ev yapılırken ucuza kaçıp deniz kumu kullanmak ya da planda hatalar yapmak ciddi hasarlara neden olur.

Hangisi Daha Kısa Sürede Biter?

Prefabrik evlerin en önemli avantajlarından biri yaklaşık 1 hafta içerisinde kurulumunun tamamlanmış olmasıdır. İstediğiniz şekilde bir prefabrik ev sipariş ettikten sonra 1 hafta 10 gün içerisinde evin iskeletine kavuşmuş olursunuz.

Betonarme evlerin inşaat süreci ise prefabrik evlere oranla oldukça uzun sürmektedir.

Hangisi Farklı Planlara Daha Çok Uygun?

Prefabrik evlerin görünüm konusunda hiçbir sorunu yoktur. İstediğiniz görünümde ve renkte bir eve ulaşmanız mümkün. Bu konuda tek kısıtlı noktanız ikiden fazla kat istediğinizde karşınıza çıkmaktadır. Çünkü prefabrik evler genellik tek ve iki katlı olarak yapılır. İki katlı olanlarda ise çelik konstrüksiyon olmasına dikkat edilmeli! Aksi halde üst katta biri yürüdüğünde bunu en net şekilde hissedebilirsiniz.

Betonarme evler, bu konuda hiçbir engelin olmadığı ev türüdür. İstediğiniz kadar kat çıkabilir ve istediğiniz görünümde yapabilirsiniz.

Eğer bu kıyaslama sonucunda prefabrik ev yapmaya karar verdiyseniz detaylı bilgiler için "Prefabrik Ev Sahibi Olmak İçin Gerekli İzin ve Belgeler" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Eğer bu kıyaslama sonucunda betonarme ev yapmaya karar verdiyseniz "2023 Yılı Fiyatıyla Müstakil Ev Yapmanın Maliyeti ve Giderleri"